NAK PLAN START TRAVEL SOLO

28.11.19

Bismillahirahmanirahim....

Lama tak sembang dengan hangpa. Sampai hari ni takdak sapa PM kata rindu kat aku. Tertunggu jugak! Yala... bapak orang dah. Mana ada orang nak PM kan. (macam selama ni memang orang PM kan).

Rata-rata kawan-kawan aku aware yang aku sekarang ni memang dah komit sebagai Financial Planner. InsyaAllah... tugas baru untuk mendidik manusia tentang perancangan kewangan ni dimudahkan Allah. Hangpa pun doa-doa la kan aku tau. Doakan untuk aku dapat bantu ramai orang kat luar sana pasai Financial Planning nanti tau.


Sebenarnya aku tengah plan untuk start travel solo. Haaa... antara percaya atau tak la orang kata kan. Mula-mula memang aku sendiri pun tak caya pasai planning untuk travel solo. Yela... dah ada anak bini tiba-tiba nak travel solo. Lain maciammmm kan. 

Sebenarnya aku tengah planning untuk travel solo sebab ada tertengok video orang travel solo. Inspire me a lot kata orang putih. Dah lama tak berjalan tambah pulak sekarang ada masa sikit-sikit yang boleh adjust. 

Cumanya bila mana kita plan nak travel ni bukanlah semudah ABC betul tak? Bila nak travel mana-mana harini sebenarnya kita kena study dulu kan? Kena banyak membaca dan rasa pengalaman orang kan. Nak rasa tu bukan apa, satu bila travel nanti takdak lah telan kos banyak sambil tu aktiviti di maksimumkan.

Apa pandangan hangpa bila aku ter plan untuk travel secara solo ni? Ada advise tak? 

Kongsi la sikit tips ke kat bawah na.





You Might Also Like

9 kata zulhilmi kiut

  1. Apapun kena banyak membaca experienced orang lain..dari sana baru tau bab- bab kos dan macam- macam lagi...ok gak tu plan travel solo..at least boleh share experienced

    ReplyDelete
  2. Wah uniknya nama...suka mkn tempoyak ke ustaz? Done follow ustaz

    ReplyDelete
  3. semoga berjaya mencapai cita-cita =)

    jemputlah join contest di blog saya,senan saja caranya~

    http://at-tarmizi.blogspot.com/2019/11/contest-isi-dialog-di-blog-at.html

    ReplyDelete
  4. ye lah Zul, kena banyak study & tengok youtube mana2 backpackers yang suka travel solo.. try pergi dekat2 dulu.. ramai je la ni laki ke pompuan suka travel solo. All the best tau!

    ReplyDelete
  5. Mula-mula kena join mana-mana group travel solo tu dari situ boleh dapat banyak tips.

    ReplyDelete
  6. akak takde tips almaklum travel dalam negara pun tak pernah solo, apa pun moga di permudahkan untuk travel solo tu, pastikan buat perancangan yang betul

    ReplyDelete
  7. selalu travel ngan family n baby je.. takde pengalaman trip solo.. moga berjaya. aamiin

    ReplyDelete
  8. Org lelaki mudah nak solo travel ni. Org perempuan walaupun boleh kalau nak solo travel. Tp tu lah. Haram kan. Dua kali akak buat dah. Then cukup lah kot.

    ReplyDelete
  9. pesan sy 1 je. jangan lupa bli travel insurans. dan banyakkan bertanya dan membaca pengalaman org lain (kalu boleh cr perkongsian terkini 2018 - 2019)

    ReplyDelete