AMAL TABUNGAN NI. SIKIT-SIKIT LAMA JADI BUKIT.

ZULHILMI TEMPOYAK | 27.3.17 | 25 Comments
Bismillahirahmanirahim…

So… dari perkongsian entry sebelum ni, aku nak kongsi yang macam mana aku buat tabungan untuk diri. Mungkin korang semua boleh dapat idea untuk buat dekat family dan diri sendiri. Semuanya ikut kesesuaian dan kepentingan masing-masing. Sebenarnya benda gini tak ada format. Yang perlu ada hanya disiplin diri dan macam mana kita atur. Tulis dah macam pakar kewangan. Kahkahkah…


Bagi yang tengah cari idea mana nak dapat tabung ka apa, aku cadangkan korang pi ja cari tong macam aku ni dekat kedai 2 hinggit. Ada sen sket la sebab kena gst tercinta. Tapi nice dan tahan. Tapi jangan peram sampai kosong bertahun la ye. Amal..!!

Ada 5 tabung yang aku biasa buat.

Untuk tak peningkan korang nak baca panjang-panjang, aku pointkan terus. Kalau tak paham baca banyak kali tau. 

Tabung kecemasan

Ini tabung yang paling penting bagi aku. Aku disiplinkan diri untuk letak RM300 setiap bulan. Amaun sangat besar pada mulanya. Tapi duit ni akan di cover kalau berlaku kecemasan macam kereta tiba-tiba bateri kong, peti ais dah tak sejuk, anak demam, awek-awek demam. Biasanya dicadangkan untuk guna 5% dari gaji. Andai kata dana dalam tabung ni tak digunakan untuk bulan tu. Biarkan saja dalam tabung sebab bila terkumpul boleh guna untuk servis kereta korang, upgrade dapur rumah jiran, dan bayar road tax bila sampai ajal.

Tak da la serabut nak cekau mana duit masa perlu yak. Soo.. ini langkah awal. Penting sangat selain dari ada medical card.

Tabung Masa Depan

Tabung ni aku tak letak sebarang minima dan maksima. Macam entry sebelum ni yang korang boleh baca, semuanya bergantung pada duit kuning dan hijau aku dapat. Banyak bulan tu dapat la banyak. Sikit bulan tu dapat la sikit. Kadang sebulan ada RM300 kadang ada sampai RM3,000. Semuanya bergantung pada koleksi wang kuning dan hijau. Biasanya aku akan cuba push diri untuk dapat nilai yang aku puas hati. Cara aku adalah dengan letak RM5 hijau dan RM20 kuning saja. Kalau terguna kena cover double dalam tabung ni. 

Tabung ni sebenarnya untuk masa depan, mungkin nak upgrade rumah, beli moto baru, kawen, tambah anak, kawen lagi dan kawen lain. Kahkahkah… tu orang lain ye.

Tabung Kebajikan

Alright… bagi tabung kebajikan ni lebih kepada untuk menderma la selain derma tetap bulanan. Untung tabung ni biasanya aku akan masukan kalau aku ada buat jahat haritu. Contohnya mencarut, ada join mengupat, tertengok cerita yang tak sepatutnya, terpandang rendah pada orang. Biasanya memang dalam tabung ni penuh RM1. Sebab tabung letak ikut ikhlas hati, dan hati yang ikhlas memang RM1 ja setiap kali mencarut. Kahkahkah…

Tabung ni akan dikosongkan setiap hari jumaat. Maksud kata masa solat jumaat tu patut bawak tabung ni. Biasanya isi tabung ni akan berkurang kalau aku dok rumah mertua. Jadi baik ja gitu. Hahahahaha…

Tabung Gembira

Tabung gembira ni best. Tabung ni aku isi masa aku ada rasa aku buat baik pada haritu. Contohnya aku senyum dekat 10 orang dan buat orang tu tersenyum. Tolong jerit “Hujannnn!!!!” kalau hujan area rumah. Basuh pinggan orang lain makan. Alhamdulillah bulan Mac tahun ni dah pecah tabung ni. Nanti la aku cerita yang aku Alhamdulillah dapat bawak mak dengan adik beradik pi bercuti.

Nanti naaa.... Macam nak tercerita la pulak kan.

Tabung Belajar

Tabung ni ramai orang lupa. Dari kecik lagi kita cuba untuk upgrade diri dengan ilmu. Ilmu yang tentukan siapa kita. Disiplinkan diri untuk ada at least 1 buku 1 bulan. Cari saja buku apa yang memotivasikan, novel, majalah, komik atau tengok movie yang berilmu serta hadir ke kelas-kelas yang boleh generate ilmu banyak-banyak. Kebiasaannya untuk aku sendiri memang akan letak at least RM50 sebulan. Samaada beli buku atau belanja kawan untuk belajar dari dia.

Percayalah.. tabung ni yang bantu kita untuk upgrade ilmu diri dari siapa kita harini kepada siapa kita esok.


Ini adalah apa yang aku amalkan. Ada 1 lagi tabung. Tabung syiling. Tapi tabung ni lambat betoi nak penuh. Macam mana pun, aku sangat-sangat cadangkan korang yang nak ada duit lebih. Cuba disiplinkan macam ni. Tabungan ni duit lebih berbeza dengan pembahagian duit yang orang lain selalu share.

Macam mana pun.. tabungan ni still kena ikut keselesaan korang. Setiap orang ukur lilit pinggangnya berbeza. Untuk kita rasa sama adalah sentiasa bersyukur dengan apa yang kita ada harini. Yeahhh… sama-sama usaha tau.

Jom..!! Disiplin..!!




ADA RM1,000 DUIT LEBIH BULAN NI. APA BOLEH AKU BUAT?

ZULHILMI TEMPOYAK | 15.3.17 | 33 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Alright... Entry kali ni aku nak ajak kita ramai-ramai fikir. Ala... fikir paling senang ja pun. Berangan tak salah. Tapi apa yang kita angankan sebenarnya boleh jadi kenyataan. Cuba bezanya adalah tindakan. Kita yang membezakan samaada untuk jadi angan-angan atau kenyataan kesan dari tindakan.

Cuba ambil masa, fikir sat.

InsyaAllah bulan ni ada lebih RM1,000. Entah macam mana rezeki yang berkat ada lebih. Sebelum ni cukup-cukup makan ja atau memang terpaksa berhutang atau memang ada lebih tapi dalam RM50. Itu pun sebab selit dekat belakang IC dalam wallet. Acah-acah tak nampak la kononnya.

Ada RM1,000 lepas tak repair ni. Hehehe...

Walau.. kadang-kadang ada orang yang baca tentang ada lebihan RM1,000 pun akan kata "Cehhh.. lebih seribu ja pun. Nak buat apa?!" Elakkan dari jadi orang macam tu na kawan-kawan. Sebab orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan sekecil yang kita ada sebab ktia yakin peluang untuk kita sentiasa ada. Cuma cepat atau lambat ja. Yang penting.. tindakan.

Jom berangan sat. Dengan RM1,000 ada orang akan fikirkan untuk kebajikan diri, kebajikan orang lain ataupun kebajikan diri dan orang lain. Macam mana tu? Hmmm.. tengah fikir la ni.

Ambil la masa 5 minit...

Hahhh... Sapa yang nak komen. Pastikan mulakan dengan ayat ni.

"Kalau aku ada lebih RM1,000 bulan ni....

InsyaAllah dengan angan-angan korang mungkin boleh dijadikan idea untuk kawan-kawan yang perlukan idea untuk mulakan hidup baru. Apa lagi? Kongsikan la. Hehehe..

Weh korang! Terima kasih. :)


BERCUTI KE PENANG DENGAN TRAVELOKA

ZULHILMI TEMPOYAK | 9.3.17 | 46 Comments
Bismillahirahmanirahim...


Rasa ramai yang dah tau yang aku baru bernikah. Kahkahkah…

Rasa macam nak merasa honeymoon dekat tepi pantai. Soo.. terfikir kali ni rasa nak pi bercuti kat negeri yang terkenal dengan nasi kandaq. Mana lagi kalau bukan Pulau Pinang. Yeahhh..!! Orang kita panggil Penang. Bila kita sebut Penang, kita tau tempat tumpuan pelancong dari segi keindahan alam sekitar dan kemudahan tempat penginapan. Penang jugak terkenal dengan kekayaan dan kepelbagaian budaya masyarakat setempat. Prasarana lain yang serba lengkap juga telah menjadi daya tarikan pengunjung tempatan dan warga asing untuk datang melawat. Tapi itulah, aku masih belum decide lagi nak bermalam kat mana. Macam tahun-tahun yang lepas masa bercuti kat sana, aku stay dekat Alora Hotel Penang, the best hotel in Penang Island. Penginapannya sangat awesome dan aku memang recommended dekat korang kalau nak bercuti kat sana.
Untuk korang tau, tempat penginapan ni berdekatan dengan Kompleks Bukit Jambul dan cuma 5 minit memandu saja untuk ke Queensbay Mall. Sangat dekat kalau korang nak cari tempat untuk ber shopping dan cuci mata. Tak yah pi jauh-jauh. Bukan tu ja, hotel juga terletak dalam jarak 15 minit pemanduan dari Jambatan Pulau Pinang dan Lapangan Terbang Pulau Pinang. Kalau nak datang bercuti naik flight pun tak ada masalah. Jarak nak ke Terminal Bas Ekspres Sungai Nibong pun dekat. Kira memang lokasinya terletak di kawasan yang amat strategik la. Korang tak akan rugi kalau book Alora Hotel ni sebagai tempat penginapan untuk percutian korang.
Tambah lagi, biliknya sangatlah besaq dan luas. Masa pertama kali check in kat sini, aku rasa teruja gila la. Mana taknya lantai hotel lengkap dengan lantai kayu berwarna coklat dan krim neutral. Ada rasa suasana tradisional jugalah dengan warna-warna macam ni. Kemudahan dalam bilik jugak sangat lengkap seperti ada peti ais mini, TV, WIFI, toiletries, aircond dan kemudahan membuat kopi/teh. Ada juga ruangan untuk berehat sambil bersembang dan balkoni yang cukup besaq untuk lepak di waktu malam sambil menikmati suasana malam. Fuhh.. feeling romantic kot. Yang paling tak boleh lupa, air pancut kuat sampai rasa macam mandi dekat rumah sendiri ja. Memang best. Yelah terkadang tu ada juga hotel yang air pancut dia macam hidup segan mati tak mahu ja. Kahkah..
Restoran Deen - Nasi Kandar Terbaik Pulau Pinang

Tapi dekat sini memang tak ada masalah.
Kalau korang datang dengan kereta, memang tak yah pening-pening fikir nak park dekat mana sebab Alora Hotel Penang ada kemudahan tempat letak kereta dan ianya Percuma OK. Nak parking dekat luar hotel pun boleh cuma korang kena letak kuponlah, kalau tidak nanti tak memasal saja kena saman dengan MBPP. So, dah ada kemudahan yang disediakan guna sajalah. Selain tu, Nak cari tempat makan pun senang. Kiri kanan depan belakang ada tempat makan yang best. Maklumlah, Penang kan dikenali sebagai 'Syurga Makanan'. Paling dekat ialah Kayu Nasi Kandar, Restoran Nasi 7 Benua, Bangkok Tomyam. Dok mengarang ni pun dah meleleh ayaq liuq.
Hmmm, tapi itulah. Sayangnya aku dengar cerita hotel ni dah tutup. Jadi, kena plan laa untuk cari tempat penginapan yang lain. Tapi jangan risau, bagi memudahkan pencarian bolehlah cari hotel yang lain di Traveloka.com. Sebenarnya, kalau korang nak tau dekat website Traveloka ni terdapat ada dari 100 hotel terkemuka di Asia Tenggara dan korang juga boleh layan potongan harga yang sangat menarik.

Rambang mata bila bukak Traveloka.com.
Aku dah senaraikan beberapa hotel yang best untuk aku bermalam di Penang nanti antaranya ialah The Krystal Suites, N-Park Homestay, dan Apple 1 Hotel. Semua tempat penginapan yang aku senaraikan tu, kemudahan dan perkhidmatannya lebih kurang sama dengan Hotel Alora. Selesa dan sangat berpatutan. Tapi, too bad sebab hotel ni dah ditutup. Macam manapun, korang boleh dapatkan hotel yang sama best macam Alora hotel ni dalam Traveloka.com!
Apa yang menariknya lagi, korang juga boleh menggunakan Traveloka hanya dihujung jari saja. Search ja hotel yang berdekatan landmark pilihan korang. Haa, tunggu apa lagi? Cepatlah download Traveloka App kat smartphone korang dan pilih lokasi mana yang korang nak bercuti. Janganlah frust jika tak dapat book Alora Hotel sebab banyak lagi tempat penginapan yang lain korang boleh pilih. Satu tips aku nak bagitau dekat korang, kalau nak booking hotel atau flight better korang booking dengan menggunankan apps saja sebab harganya jauh lebih murah berbanding booking di https://www.traveloka.com/en-my/.
Balik weh!

Kan best kalau lagi boleh jimat. Okay tu ja yang aku nak kongsi. Harap kita dapat buat pilihan yang bijak. Tak sabaqnya nak honeymoon!

MENABUNG CARA PRO

ZULHILMI TEMPOYAK | 7.3.17 | 40 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Tahun lepas aku ada terbaca tentang menabung dengan guna duit yang jarang kita dapat. Contohnya RM2, RM5, RM10, RM20, RM100. Banyak sangat jarang ni. RM2 memang wujud lagi ka? RM100 memang jarang, kalau tak jarang memang hari-hari aku belanja jiran aku yang kuat karaoke yang sedap sangat tu. Ini puji ye. Kahkahkah...

Jadi, aku ambil cara untuk menabung dengan guna RM5 dan RM20. Awalnya agak mencabar jugak la. Bukan sebab apa, kadang bila kita nak keluarkan duit dekat ATM tu, Niat nak keluarkan RM500, last keluar pulak semua duit kertas RM20. Tak ke mengelupoq nak guna ka nak simpan. Baki dalam akaun dah tinggal RM20. Bawak keluaq tu confirm-confirm la sekeping lagi RM20.


Alhamdulillah 2 bulan dah baru buat menyimpan ni. Tak sangka boleh disiplin. Kadang bila dekat kaunter nak bayar dan tak ada duit kecik. Terpaksa la memecahkan duit besaq. Rasanya semua orang tau bila kita dah pecahkan duit besaq. Dia punya kelajuan duit tu habes sangat tinggi.

Kadang bila bayaq guna duit besaq, walau dalam wallet ada duit kecik. Jeling ja semua cashier tengok wallet aku. Aihhh.. takkan bayar ais potong 90sen guna RM50 yak.

Waklu...

Kata Cashier...

Apa pun, sangat bagus untuk anda yang nak mula rasa menabung dengan disiplin. Bagi Januari ni dan Februari ni punya tabungan, aku dah boleh collect lebih dari RM3k. 2 bulan punya koleksi. Target hujung tahun 2017 untuk tabungan RM5 dan RM20 sahaja nak ada total RM20k. Tolong doakan ya.

Hujung tahun ni nanti kongsi lak setahun boleh dapat berapa dari simpanan ni ja ya. Nanti aku akan share berapa tabung sebenarnya kita semua perlu sangat untuk ada. Macam apa yang aku kongsi ni adalah tabung masa depan. Ada lagi tabungan yang perlu. Tabungan asas.

Apa pun kita mula dari sedikit ya. Chaiyok!




TEMPAT MAKAN BEST DI CAMERON HIGHLAND

ZULHILMI TEMPOYAK | 3.3.17 | 41 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Baru ni aku singgah ke Cameron Highland. Tersinggah bila balik dari Pekan, Pahang. Tersalah simpang terus sedar-sedar sangkut dekat atas Cameron Highland. Betul amazing cerita aku kan. Next entry akan cerita pengalaman dan cara pilih hotel yang sesuai. Sebab Cameron Highland ni ada strategi nak naik pun.

Isu pertama yang sentiasa bermain dekat otak bila pi mana pun adalah nak makan mana. Dok dekat rumah pun asyik dok tanya nak makan mana. Inikan pulak bila berjalan kan. Aku stay haritu 3 hari 2 malam so tempat makan yang aku betul-betul singgah tak la banyak. So.. nak makan mana ye. Punya la cari blog-blog yang share tentang Cameron Highland. Mencabar jugak la bagi aku. 

Tempat Makan Best Di Cameron Highland.

Untuk merancakkan suasana aku bercuti sana. Semestinya aku mengharapkan untuk makan makanan yang unik sikit. Pendek kata yang dekat Puchong tak dak. Tapi agak mencabar juga nak cari makanan yang betoi unik. Apa yang aku dah pusing-pusing sampai jalan dalam pun aku tau adalah strawberi yang baru dipetik.

Restoran AlRaudah Arabian Food.


Ini adalah tempat makan pertama kami kat Cameron Highland. Restoran ni dekat kawasan Tanah Rata. Aku adalah antara penggemar masakan Arab sebenarnya. So.. bagi aku Restoran ni mencapai piawai dengan harga yang berbaloi. Restoran ni memang ramai orang masa makan tengahari. Daging kambing dia lembut dan pandai masak. Kami jugak order sandwich dia. Sedap!

BOH Sungai Palas Tea Centre.


BOH Tea Centre ni sebenarnya lebih kepada ladang teh. Dekat Cameron Highland ni ada 2 ladang teh yang jadi tumpuan. Satu lagi ladang adalah dekat tepi jalan antara Ringlet ke Tanah Rata. Untuk ke BOH Tea Centre ni agak mencabar perjalanannya. Berbukit dan sempit. Tapi sampai saja penuh rasa gembira la. Apa yang best untuk rasa dekat sini adalah teh panas BOH tu sendiri yang kita kira fresh. Tapi bengongnya aku ni ter order air sejuk pulak! Dah la sejuk Cameron Highland lagi sejuk minum. Cuma roti dia... "hmmm.. boleh laa..."

Nik Ikan Bakar & Tom Yam


Ini kedai memang berbaloi. Memang sangat-sangat berbaloi bagi aku. Sedap dan meriah. Tengok gambar ya kami makan banyak mana. Hnya RM69 ja total. Itu pun bini aku punya duit. Biasanya kalau aku makan gini kedai best sikit dah lebih RM100. Tapi sini wawww..!! Minuman memang air panas la. Ikan siakap 3 rasa dengan sotong celup tepung yang memang meriah. Restoran ni dekat Tanah Rata. Senang saja nak pi. Cuma parking la mencabar sikit. Malam memang best!

200 Seeds Cafe


Cafe ni lebih orang kenal dengan Abang Cafe. Menu istimewa dekat sini adalah Nasi Lemak Sambal Strawberi. Bagi aku kira unik la kalau makanan macam ni. Sambil boleh di jadikan signature bila anda dekat Cameron Highland. Dah nama memang nak merasa strawberi kan. Kalau anda ke sini jugak sebenarnya boleh tapau cokolat untuk celup dia. Memang sedap dan berlemak.

Ini ja la yang aku dapat kongsi. Nak lagi best cuba la pujuk suami berjalan sikit. Naik Cameron Highland memang mencabar. Tapi manisnya ada. Hmmm.. ayat macam bajet pengacara cari makan pulak.

Semua gambaq nak review pun sekarang ada selit bini. Nampak tak yang Zulhilmi ni sayang bini. Kahkahkah... Nak buat ayat mengayat tapi takut bini baca. Kahkahkah...


Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger