NERVOUS WEH NAK KAWEN. APA YANG AMPA PALING NERVOUS?

ZULHILMI TEMPOYAK | 19.9.16 | 37 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Fuhhhh… terima kasih kawan-kawan yang rajin kongsi. Maaflah, sibuk sikit memandangkan housemate ni tarikh dia dah dekat. So… banyak pulak koje bila tarikh makin dekat ni kan. Duit pulak keluaq macam ayaq terjun yang mengalir. Deraih betoi.

Ni baru majlis kawan kan. Kahkahkahkah… (gelak sopan ni)

Appreciate sangat yang ampa share. Bila nak dapat compile kan semua yang ampa dah share tah. InsyaAllah dalam masa terdekat la yak. Minggu ni memang khas untuk kentut dekat blog ampa. So.. jangan dok acah-acah malaih nak update. (Hahahaha… Nampak buat rajin ni)

Sebenaqnya setiap minggu ada majlis nikah atau kahwin member member. Sambil tu dok perati la. Bukan kata nak membandingkan level majlis. Cuma just nak tau macam mana persiapan dari sudut flow majlis dengan bajet kewangan yang aku ada. Maksud aku, housemate aku ada. 

Kahkahkah… lempang mau?

Aku sekarang masih dok terpikir-pikir. Masa nikah tu kan, atau masa sebelum nikah kan. Apa benda yang paling menakutkan. Walau tak tau takut apa.. tapi tetap rasa takut ni. Ampa yang ada pengalaman share la sikit. Jangan peram sangat. Luahkannnn…

Mengada-ngada la poyak ni kan. Asai orang singgah blog dia kena share kan.

Takut nasik tak cukup ka. Takut tak sempat selfie ka. Takut nanti lafaz akad 5 kali ka. Takut tok kadi nervous ka. Takut pengapit hensem sangat ka.

Sepanjang aku jadi photog amek gambaq kahwin kan. 2 benda ni aku tengok orang paling keliru, 
1. Masa berarak cover cantik tu kan, nak ke pelamin ka nak ke meja makan beradab.
2. Kalau ke meja makan, tak pasti bila nak dapat Q pi pelamin. Bila ke pelamin pulak tak pasti bila nak pi meja makan.
3. Lepaih potong kek, jadi apa? Kadang ada yang macam krik.. krik…

Ehhh.. ni dah jadi 3. 

Maksud kata… aku pon kalau kawen nanti mungkin akan jadi keliru jugak.

Barang dah start cari. - kata housemate

Nasib baik kawen satu kan. Kalau kawen 2, 3, 4. Fuhhh… jenuh. 

Haaa… cuba la share sikit. Apa yang paling merisaukan atau yang dok main kat kepala sebelum majlis Nikah berlangsung ni.



37 comments:

  1. tak dak pa aihhh, pikiaq bahagia jaaa :)

    ReplyDelete
  2. TOLONG MAJLIS KAWIN KWIN KWN NANTI KWN TOLONG PULA MAJLIS KAWIN ZUL BERDERAU DULU

    ReplyDelete
  3. entahlah sebab saya pun tak kahwin lagi...masa akad kot yang nervous?? =)

    ReplyDelete
  4. tak tau lak akak yg bdk laki pun over jgk persiapan nya... selalu keluarga yg sibuk2 bt... kengkonon kwn serumah tp dia punya majlis... kan kan kan...

    jnji dh bt senaarai insyallah semua ok...

    ReplyDelete
  5. Aku nikah ja dulu, takda sanding ka majlis ka.. sebab terdesak.. lolzz! Tapi tu la, masa nak akad nikah tu, satu perasaan yang tak boleh nak describes. Aku tanya husband kenapa lelaki kekadang nervous bila nak akad? Dia jawab sebab lepas akad tu, kau akan pikul segala tanggungjawab. Nampak mudah tapi berat wooo...

    ReplyDelete
  6. Tak payah tanya aku. Masa nikah dulu, muka aku memang takde rasa bersalah. Nervous ke apa. Tak ada. Hahaa. Kesian dekat suami lah sebab dia yang ketaq lutut masa nikah tu. Aku kesian betul bila throwback.

    ReplyDelete
  7. mungkin masa nk akad tp bg kaum lelaki la.. kami yg pompuan nie sedih nk tgglkan mak bapak jer..

    ReplyDelete
  8. nerves nak bersalin lagi power kot. hahah

    ReplyDelete
  9. KITE KAWEN THN 2006... DAH LAMA SGT TUH..
    SAAT RSA NK COVER MSTILAH BILA SMUA MATA MEMANDANG TIME BSANDING N BERARAK..MALU WEYHH

    ReplyDelete
  10. masa majlis nikah dulu saya takut orang tak ramai datang je sebab musim raya aidilfitri masa tu... tapi Alhamdulillah, meriah majlisnya.

    ReplyDelete
  11. aku dulu syok je nak nikah kawen ni...entah, takde neves pun...hahahaha...

    ReplyDelete
  12. tu la kan.. nasib baik 1.. hahahaha

    ReplyDelete
  13. Biasa sebelum majlis dah susun itinerary tak keliru nak kemana dulu
    Samada pengapit atau mak andam akan tahu satu-satu itinerary.

    ReplyDelete
  14. happy, chill2 je.. redha. husnuzon. he3..

    ReplyDelete
  15. happy2 je jgn serabut kn kepala ;-)

    ReplyDelete
  16. bagi saya, pengantin paling risau adalah apabila ketika mahu angkat nikah atau ketika mahu naik pelamin. Yalah, salah naik pelamin, tersembam depan pelamin. Buat malu dengan tetamu je. nak nak sekarang kes viral memviral memang banyak terjadi.

    ReplyDelete
  17. Masa majlis nervous takut jgn jatuh masa berarak ke pelamin je (sebab tak biasa pakai kasut tinggi) hihi ayat ayat mcm bukan kwn je yg nk kwin mcm tuan blog yg nak kwin hehe

    ReplyDelete
  18. entri september ni.. menyepi nampaknya.. hehehe

    ReplyDelete
  19. tak kahwin lagi tapi aku selalu kesian tengok pengantin tak dapat makan puas-puas

    ReplyDelete
  20. tak kawin lagi. so betul ke nervous? hahaha

    ReplyDelete
  21. tak yah nak risau sgt.. yg penting lafaz nikah nanti biar steady cool rileks sekali jer.. biar bapa mertua yg cemas sbb kita confident sgt.. :D salam kenal

    ReplyDelete
  22. barang housemate ke barang bakal "housemate" tu? kihkihkih. kalau saya dulu paling takut makan ke tetamu tak cukup. takut ada yang datang xdpt makan.

    ReplyDelete
  23. Woooo brader zul senyap je pas kawen ni

    ReplyDelete
  24. Woooo brader zul senyap je pas kawen ni

    ReplyDelete
  25. tahniah zulhilmi.. haha. dh tgk dlm IG finie. semoga bahagia

    ReplyDelete
  26. congrats brother Hilmi...late wish yay!

    ReplyDelete
  27. tahniah bro. selamat pengantin baru. ahakz... paling nervous time nak kahwin bagi aku time akad nikah. sbb sebelum akad nikah macam2 soalan tok kadi tanya. nasib baek tok kadi aku baik, dia tak tanya.

    ReplyDelete
  28. Selamat pengantin baru ya. Semoga terpelihara rumah tangga dan rukun damai. Amin

    ReplyDelete
  29. ustaz dulu ckap laki ni takot ni bnda je dlm idup dia. 1st masa bersunat 2nd masa akad nikah..

    aku rasa la kan, better ke pelamin dulu, dah elok, cantik2 pi tngkap gambar la, baru pi meja makan. kan jadi 1 hal pulak nak kena touch up balik. lps tu potong kek.

    lepas tu baru aman ckit nak mkn..tetamu pun tak de la terliur & tertunggu2 bila nak mkan kek. kalau lapar, sblm mjlis nak mula tu mkan ckit buat alas perut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. tp majlis tu orang dah plan.. haha

      Delete
  30. Tak ada yg nak dirisaukan hanya satu je: bimbang malam tak bangun.

    ReplyDelete
  31. Rupanya nak cari pengalaman untuk diri sendiri. Ceh!!

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger