3 HARI DEMAM TERUS MASAK BUBUR

ZULHILMI TEMPOYAK | 20.8.16 | 27 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Beberapa hari ni tak sihat sangat. Rabu malam pi mengurut dengan wak urut dekat Shah Alam. Esoknya terus demam. Rasa macam angin tak lepas. Muntah air, berak air. Ngeri pulak semua nak cerita sini.

Tak tau la kalau sebab nervous nak naik pelamin. Ehhhh... 

Itu housemate yang naik pelamin. Cover sikit kan.

Disebabkan tak lalu nak makan apa, aku pun cuba-cuba la masak bubur. Orang utara panggil buboq. Sebut sama-sama, buboq!

Menggunakan skill yang serba ada dan barang yang mana ada. Aku bukak la youtube untuk cara buat buboq se simple mungkin. Lepas dah view 8 video ini hasilnya.


Aku hanya guna secabuk beras dan 3 cabuk air. Ayam yang dah sebulan dalam peti ais, garam, dengan serbuk lada. Nak bagi nampak warna sikit aku letak serbuk kunyit. Haa... wangi sikit dengan bawang. Ni semua apa yang ada. Malas pi kedai.

Ada la goreng telur sikit dan nasib baik ada ikan bilis goreng yang mak buatkan 3 bulan lepas. Ranggup lagi nak makan. Hahahaha..

Hasilnya macam dalam gambar dekat atas. Kalau ada yang nak rasa boleh mai rumah cuba. Aku pun makan berapa suap ja ni. Tak tau tak lalu sebab tekak tak sedap atau sebab memang tak sedap. Kahkahkah...

Sebenarnya kalau ada orang teman kat rumah ni lalu ja makan. Adakah sudah masanya. Ada ka yang berkenan. Boleh tinggalkan link kat bawah. Nak tunjuk kat mak. Amboih... gatai!

Terima kasih kawan-kawan yang rajin drop komen. Didoakan semua sihat-sihat ya. Btw, thanks ayunie ramli sebab ada tag untuk entry. Kalau rajin nanti baru sempat kot nak menulis. 

Boleh "komen" nak share apa lagi ya.



27 comments:

  1. berak air? ni kes salah makan kot?

    ReplyDelete
  2. Macam menyelerakan je tengok bubur tu. Tapi kalau badan dah sakit, makan apa pun tak sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... awek2 mai rumah depa kata sedap. hahaha

      Delete
  3. ok la tu bro bleh buat buboq sendiri :) nnt orang rumah kalau hg demam, tak de la tak tahu nk masak ape. ehem, yg single2 tu, bleh masukkan bro dlm list. dia ad skil memasak :) senang keje korang nnt. hihihihi

    ReplyDelete
  4. hahahahaha.. kemain lagi kan!
    makan la vitamin C shaklee. cepat la kebah demamnya :D
    ups terpromote pulak sini :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha... ini klakor.. meh la hantarkan

      Delete
  5. Alahai.. dalam sakit2 tu pun boleh tahan gak ye..
    Didoakan semoga cepat sembuh dan kembali berselera untuk makan..

    ReplyDelete
  6. kesiannya, ni baru kawan yang nak kawin ni. hahah

    ReplyDelete
  7. adeh aku tengah demam..tengok bubur tu nampk sedap..bila demam hilang selera

    ReplyDelete
  8. so sweet. sendiri demam sendiri masak bbur. nasib baik keadaan terkawal. dah boleh cari calon suami ni. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu dah ada bini mmg xla nk masak sndr. hahahaha

      Delete
  9. Sedapnya bubur nak resepi hahahahaha

    ReplyDelete
  10. Rajin jugak ko masak ye Zulllll.....
    Kesian, apakan daya tak de bini, kalau ada dah tentulah bini tolong masak bubuq nohhhh......Nasib badan Zulll

    ReplyDelete
  11. Rajin jugak ko masak ye Zulllll.....
    Kesian, apakan daya tak de bini, kalau ada dah tentulah bini tolong masak bubuq nohhhh......Nasib badan Zulll

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah xdak bini lagi.

      rajin betoi jugak komen sampai 2 na. hahaha

      Delete
  12. sedap pulak tgk bubur hang ni.. hahha. untung bakal bini

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. hahahaha.... kita ni utara lupa daratan.. ;p

      Delete
  14. Cantik dah decoration buboq tu...X lalu mkn sbb demam tu kot...kiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... sbb teringin pi Paris. ehhh. tb2 kan..

      Delete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger