BINA KHEMAH KE RUMAH?

ZULHILMI TEMPOYAK | 3.5.16 | 8 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Dulu masa aku kecik aku plan nak jadi Engineer. Yela Engineer Melayu bermuka Korea. Tapi tak pernah terlintas lagi la nak kata diri ni muka Korea yang terlintas hanya nak jadi Engineer.

Masa aku umur 9 tahun, family aku masih stay dekat Farlim Penang. Rumah masa tu rumah flat 5 tingkat. Kira kediaman anggota Polis la dekat Farlim tu dan family aku stay tingkat 1 atau orang puteh kata ground floor. Laman kebun depan rumah tu agak besar la. Cuma tak pasti sebab aku kecik aku rasa laman tu besaq atau memang besaq.

Satu hari aku dengaq mak aku kata yang dia teringin nak beli khemah nak pasang kat laman rumah. Yang aku pulak pi sembang dekat kawan-kawan aku kata mak aku bagi guna laman nak buat khemah. 

Dengan penuh azam dan tekad. Memandangkan cuti sekolah dan esoknya mak dengan ayah aku pi keja, teruih aku mulakan gerak keja. Kayu kayu aku pi rembat dekat tempat construction sampai harini terasa berdosa lagi weh. Paku apa memang aku rembat dari rumah la. 

Tak sampai 30 minit. SIAP!

Tekejut mak bapak aku bila balik keja weh. Dengan pokok bunga depa aku pi tebang. Macam ni la lebih kurang design dia.


Yang aku konfiden ialah khemah ni 2 tingkat. Boleh dok atas boleh dok bawah. Tapi atas boleh dok sorang ja. Goyang dia bukan main bila sorang dok pun. Tapi dengan konfiden aku akan kata "tak pa... kukuh weh!". Bawah beralaskan kotak. Low cost punya khemah.

Tapi tak sampai 3 hari bapak aku suruh peruntuh khemah beridentiti rumah aku tu. Kalau tak dia peruntuh sendiri. Sejak tu aku mula sedaq yang nak buat rumah kena mintak lesen dekat boss besaq dulu.

Malu kat kawan sebab esoknya depa tanya mana port lepak kita. Kahkahkah....



8 comments:

  1. Assalamualaikum..
    terima kasih sudi singgah dapur kecik kmaz..bnyk info2 yg menarik ni..

    ReplyDelete
  2. hahaha..seronok zaman kanak2 ni

    ReplyDelete
  3. Hehe comel jer.. Nak join lepak sekali lah

    ReplyDelete
  4. kahkahkah.. ape punye nakal pokcik nie oiiii

    ReplyDelete
  5. hahahahaa... hah! tu la pelan tak submit, tiba2 dok pi bina.. memang kena runtuh la...

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger