5 Penyakit Dari Makanan Tercemar. Siap Boleh Bawa Maut Ye.

ZULHILMI TEMPOYAK | 10.10.14 | 4 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Baru ni aku ke kursus pemakanan. Haaa.. sejak dua menjak tiga menjak nak bukak restoren ni kan. Soo.. beberapa benda yang aku kena kenal pasti. Antaranya adalah macam mana nak jaga kebersihan cafe.


Dalam kursus yang agak mencabar mata untuk tido tu. Aku dapati *perghh.. aku dapati, yang kebersihan ni memang point yang orang perlu highlight dan tak lepas pandang. Bukan sebab apa, boleh bawak maut beb penyakit penyakit ni.

Walaupun mata terlelap. Aku nak jugak share 5 penyakit tu. Bukan sebab apa, at least ampa boleh la berjaga jaga kalau terkena dan tau yang anda dan terkona.

          1) Keracunan Makanan.
          2) Cirit Birit ( Dysentry )
          3) Kepialu ( Typhoid )
          4) Taun ( Cholera )
          5) Hepatitis A

Nak ja aku terang lebih dalam. Tapi takot menyeleweng sangat info. So ampa boleh refer kat member aku si google untuk info lanjut.
Hmmm.. ayat macam nampak sangat malasnya. Kehkehkeh...
Kredit Gambar untuk Sinar Harian.

p/s : nak cari model untuk cafe la.

Yang Berkongsi.


4 comments:

  1. perniagaan yg paling senang nak untung ialah meniaga kedai makan...sebab org malaysia suka makan:-)

    tapi kebersihan dan kesedapan dan harga haruslah dijaga.

    ReplyDelete
  2. setuju dgn ewanthology.. aspek kebersihan mmg penting,
    cuba tengok kat area kg baru.. mcm2 kedai ada.. kebersihan belum tentu elok..

    ReplyDelete
  3. Business makan ni satu bila sedap dan org dah kenal memang jadi tumpuan
    Cuma nak memulakan memberi kepercayaan tu yg susah sikit

    ReplyDelete
  4. hmm kalau nk i jadi model utk cafe u jgn malu2 k..hmmmmm

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger