Cabaran 30 Hari : Hari 7 - Sejauh Mana Pentingnya Pendidikan Pada Anda

ZULHILMI TEMPOYAK | 10.9.14 | 4 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Yehaaa... cabaran ke 7 tapi aku jawab pada hari ke 10. Yehaaa... banyak betul cabaran aku hari hari ni. Semenjak dua menjak 3 menjak mendaki sebagai blogger yang hapdate blog hari hari.

Baiklah... hari ni aku share dengan keadaan lebih educated sket. Ada yang akan paham dan ada yang akan acah acah paham. Macam mana pun pemahaman anda, ruang komen sentiasa terbuka untuk perkongsian ilmu. Sebab tu kita kejar pointkan tentang pendidikan.


Setiap orang ada matlamat nak capai apa dalam hidup. Nak genggam apa dalam hidup. Ada impian dan ada penilaian untuk diri sendiri. Macam mana pun keadaan kita. Sebenarnya kita dididik dalam dua keadaan. Street learner dan book learner. 

Nak buat apa pon kena ada ilmu. Dan ilmu itu datang dari didikan. Nak apa pon kena ada ilmu. Kita membaca hari ni pon hasil ilmu dan pendidikan.

Bagi street learner, depa ni lebih banyak belajar dari ujian kehidupan. Kalau ditengokkan banyak legend legend a.k.a jutawan yang ada hari ni adalah street learner. Depa belajar. Bepa buat silap dan depa adjust dan perbaiki.

Bagi book learner, depa ni lebih banyak belajar dari buku dan ujian mereka ada ujian. Sejauh mana penilaian book learner ni adalah dari sudut apa yang depa kerjakan.

Anda sendiri nilai anda yang mana dan di mana anda duduk hari ni. Tapi tak dinafikan kebanyakkan dari kita memang belajar dari dua-dua. Tapi sejauh mana jaraknya. Haaa.. sendiri tentukan.
Macam serius sangat entry aku kali ni. Hehehehe...
Btw.. memandangkan aku tengah berniaga sekarang, aku sempat tengok website ni http://marketingmastery.com.my/ yang dilatih oleh Dr Azizan Osman - mentor Pemasaran no.1 Asia. Sooo.. why not, anda yang tengah berniaga tu. Berniaga dengan ilmu. Datang belajar. Heee.. jumpak dekat sana.

Mohon acah acah paham bahasa aku hari ni. heheheh...

p/s : i minat kat doktor hukm tu weh... auchhh..

yang masih tengah fikir
@zulhilmitempoyak


4 comments:

  1. Belajar bukan hanya untuk pass dalam setiap exam ... tapi untuk sepanjang hayat ;-)

    ReplyDelete
  2. haha..saya pun tersangkut kat cabaran ni..nak menyambung rasany adah terlepas bertren2 dah..eh btw, sudi2 la jenguk kasuttakbertali.blogspot.com ek. ada sikit tagging disana. tq :D

    ReplyDelete
  3. Pendidikan itu penting tapi knp awak stuck di sini..kemon you!

    ReplyDelete
  4. Penulisan entry yang menarik dan blog yang kemas.if you dont mind, our green warriors really need your support. Do click the link below and support us.

    http://ridoma.blogspot.com/2014/09/todays-youth-is-tomorrows-future.html

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger