Siapa dan Ramadhan?

ZULHILMI TEMPOYAK | 30.6.14 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim...



Ramadhan menjelma. Macam-macam status pun naik tinggi tak terhingga. Sampai ada yang berkongsi setiap takbir tarawihnya. Alhamdulillah... mungkin mengajak orang beramal gila-gila. Hanya tuah akan menemukan kita. Ramadhan, bulan mulia.

Kisah Ramadhan Yang Bukan Acah Acah Lagi.

Alhamdulillah kita ditemukan dengan bulan Ramadhan. Bulan penuh dengan keberkatan. Bulan ini kita perlu sibukkan diri dengan ibadah. Kita boleh pilih sama ada kita nak lembabkan produktivi atau terus sensasikan diri. 

Dalam bulan terbaik ni. Apa kata kita kongsi serba sedikit kebaikan yang boleh buat jiran-jiran kita terikut. Antaranya dari riwayat ini,
“Barangsiapa yang memberi buka bagi orang yang berpuasa, maka baginya pahala yang semisal orang yang berpuasa tersebut tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa tersebut sedikit pun.”(HR. At Tirmidzi)
Bulan ni kita akan tengok 10 jenis kawan-kawan hebat kita.

1) Update status berbuka - caring namanya.
2) Upload setiap juadah berbuka - Memudahkan kawan mencari tempat berbuka.
3) Cerita Sirah - ini yang aku suka baca.
4) Sharing tip berpuasa - pendek kata tips beribadah.
5) Banyak sedekah - tunjuk supaya orang teladani.
6) Bangun malam - tengok bola dan tak lupa tahajud.
7) Rancak berniaga barang raya - amboih.. laju.
8) Hebat dengan beg plastik hitam - yela bawak telekung bagai.
9) Senyap sepi - fokus pada ibadahnya.
10) Acah-acah update story - macam blog ni. heheh...

Point no.9 tu memang tak kena batang hidung aku la. Macam mana pun karakter kita. Macam mana pun penilaian orang pada diri kita. Buat saja, kerana kita punya cerita luar biasa. Yang penting ibadah kita, lebih hebat dari apa yang kita kongsi. Sebab kita Muslim luar biasa.

Selamat mengerjakan diri dengan lebihkan ibadah. Sayang ampa. ;p

p/s : atin yana ble la nak ajak bebuka dengan aku ni.

yang suci bulan ni.
@zulhilmitempoyak


2 comments:

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger