Cita-cita

ZULHILMI TEMPOYAK | 25.2.14 | 9 Comments
Bismillahiramanirahim...

Cita-cita member.
Tuhan menjadikan mata sebagai alat untuk melihat sesuatu menerusi penglihatan, lihat saja tanpa menggunakan minda dan ilmu, termenung dan berfikir, belum tentu apa yang kita lihat itu benar. Yang menetukan sama ada apa yang kita lihat itu satu ilusi atau kenyataan ia memerlukan akal.

Mukadimah kata atas ni bagi nampak boom sket. Hehehe...

Apa habaq kawan-kawan yang lama beno kita tak menyembang. Biasalah aku ni memang acah-acah busy sket.

Berapa ramai yang masuk saja sekolah dulu ada tertanya-tanya tentang cita-cita..?? Cikgu mesti tanya apa cita awak ye mira, leman, zulhilmi, fatin, yana, tipah, jira, bob, man, abu, ali, mamat..?? Amboih... saja nak bagi panjang entry. Hehehe...

Masa time tadika dulu, bila ditanya soalan ni. Jawapan aku mudah. Tak payah pikir pun. Saya nak jadi cikgu la cikgu. Darjah satu pulak bila sampai ja time birthday aku, aku akan tukar nak jadi pilot pulak. Tu pun sebab tertengok cerita power ranger boleh bawak jet.

Masa darjah dua, sekolah buat rombongan pegi balai bomba. Naik kereta bomba pusing bandar. Alahai... macam biasa, cukup ja birthday aku. Tukar la pulak cita-cita nak jadi bomba. Mak pun mesti angguk ja. Setuju, janji nampak jalan lurus.

Antara sedar atau tidak, budak-budak melayu sekeliling aku mesti jawapan yang lebih kurang sama. Samaada polis, tentera, pilot, bomba atau cikgu. Aku tak pasti sama ada, cita-cita ni hanya dalam ruang pemikiran aku saja atau sememangnya terjadi kat satu Malaya.

Pemikiran kita dibina atas faktor sekeliling. Cita-cita mungkin sama, tapi visi dan misi adalah sebaliknya. Bukan tak bagus ada cita-cita begini tapi dalam skop kepompong masyarakat tu kita tak lari dari kehidupan yang dikenali sebagai nak selamat.

Pemikiran cita-cita aku mula berubah masa satu hari ni...   
Bertukarlah cita-cita masa darjah tiga.
Untuk nak bajet dramatik sket. Nantikan sambungannya nanti...

yang punya cita-cita.
@zulhilmitempoyak




9 comments:

  1. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  2. Hahaha tak sabar nak tengok sambungannya... Dramatik gitu pengakhirannya XD

    ReplyDelete
  3. ada satu cita2 tetinggal..dokter hihi

    ReplyDelete
  4. cita2 mase skolah rendah , nak jadi cikgu..

    Skg jadi 'cikgu' kat fb jerp :D

    ok ar tu..yedok?

    ReplyDelete
  5. baru je masuk exam semalam bab ni #eh haha

    ReplyDelete
  6. baru je masuk exam semalam bab ni #eh haha

    ReplyDelete
  7. biasa la. time tu kan budak2 lg.

    ReplyDelete
  8. bila cikgu tanya pasal cita2 aku memang dah plan nak kata jadik cikgu

    bila sampai turn aku tetiba cita2 aku bertukar jadi bomba

    hati tisu..mudah berubah2

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger