CARA IKAT TIE KE SEKOLAH. SENANG SAJA MA.

ZULHILMI TEMPOYAK | 30.12.14 | 4 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Memandangkan hari ke sekolah hampir hampir hampir untuk membuka lembaran baru. Haaa.. kat sini abang mimi nak share la sket untuk adik adik cara ikat tie. Biasanya hari isnin akan pakai tie dan pengawas la kot yang pakai hari hari kan.


Kalau ikot cara ikat ni bukan taraf beginner ni. Cantik dan note bad gak. Abang mimi pon main ikat cara ikat tali pengakap ja dulu. Tapi zaman dah berubah, so kenalah ikat unik sket dengan acah acah rajin sket kan.

Sumber gambar adalah dari 9gag.com

p/s : atin yana dah tunang. nak tukar skandal. huh!

Yang Pakar Mengikat Tie


GAMBAR SITUASI BANJIR DI KELANTAN. SEMOGA TABAH KALIAN.

ZULHILMI TEMPOYAK | 29.12.14 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Gambar di ambil dari FB saudara Khir Ariffin wakil dari #PEKA yang menjalankan misi menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir kali ni. 





Bagi ampa yang berkemampuan, jom kita bantu dengan memberi sumbangan. Tidak kira kemana, kita ikhlaskan harta kita. Semoga kita diberikan keberkatan dalam kehidupan.


Diatas adalah no akaun yang boleh sangat boleh dipercayai bagi ampa yang ingin menyumbang kepada saudara kita yang terperangkap dalam banjir kali ni.

Teruskan doa dan usaha. InsyaAllah, ujian ni ada perkara yang lebih baik. Allah Maha Penyayang.

Yang Hiba Rasa,


SEMOGA TABAH KALIAN YANG DITIMPA UJIAN DARINYA. KALIAN KUAT.

ZULHILMI TEMPOYAK | 29.12.14 | 0 Comments
Bismillahirahmanirahim...


Hari hari kita sememangnya diuji. Dengan cabaran hidup. 

Ada yang tidak makan.
Ada yang tidak dapat tidur.
Ada yang tidak merasai keselesaan.
Ada yang hilang ketenangan.

Antara sedar atau tidak. Sememangnya kalian hebat untuk tempuhi hari hari mendatang.

Teruskan usaha dan berdoa. Kerana Allah Maha Mendengar dan Maha Menyayangi.

credit gambar dari blogger.

Yang Bantu Sekadar Termampu


QUOTE OF THE DAY. HARGAI MEREKA!

ZULHILMI TEMPOYAK | 16.12.14 | 0 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Semenjak bermenjak ni banyak sembang. Sooo.. Hari ni just nak ucapkan terima kasih kat ampa yang rajin singgah blog ni. Maaf sebab aku tak berapa mampu. Kali ni serius ikhlas dari hati aku yang tulus suci murni ni.


Terima kasih. Meh nak sayang sket. Heheheh..



SOKONGAN KEPADA SKUAD HARIMAU MALAYA. GO MALAYSIA!

ZULHILMI TEMPOYAK | 10.12.14 | 4 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Wehhh... tolong tinggalkan komen dan link blog ye. Nak pi blog ampa kengkadang susah. Sebab masuk google+ dan tak tau entry ampa mana satu. OK ye. Meh nak sayang sket meh. Hehehehe... awek awek je la. Kahkah..

Tengok tajuk pon dah tau isi. Sooo.. tak yah cerita banyak la. Sembang sini tak habes sini, aku zulhilmi memberikan sokongan penuh pada skuad Harimau Malaya untuk Piala Suzuki AFF 2014.


Berdasarkan agregat kita ketinggalan 1-2 pada Vietnam. Tapi tu bukan penghalang untuk kita dapat mencium Piala Suzuki AFF tahun 2014 ni yak. Amboihh... ayat aku dah macam reporter.

Btw. semoga perjalanan dan permainan anda dipermudahkan. Nak ulas tentang otak segelintir penyokong Malaysia ni memang tak terulas la. Otak tetap pada paras yang sama. Paham paham la ye. Segelintir ja.

Petang ni aku nak try sepak sepak bola balik. Harap terpilih untuk skuad kuda. Kuda tua mana mana. hehehe..

p/s : ingat nak tengok final nanti ngan atin yana la. Bleh sesama jerit. kehkeh

kredit gambar : foxsports.my

Yang Menyokong Skuad Harimau Malaya


MENABUNG BERIBU SYILING. SEKALI TUKAR JADI KERTAS HABIS TERUS.

ZULHILMI TEMPOYAK | 6.12.14 | 5 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Hujung minggu ni jadual diri aku padatkan. Takut jugak tak terkawal emosi nak merapu ja kang. Merapu budak budak bujang ni bukan boleh kata. Kengkadang sampai ke Melaka nak gi makan coconut shake saja. 


Nak sembang ja la kat sini. Sebenar aku ni jenis yang suka bayar pakai duit kertas ja. Mostly kalau kedai tanya ada syiling tak macam "ada 10sen tak bro hensem?" baru aku akan bagi. Tapi kalau casher tu tak tanya aku tak bagi.

Sooo.. sekarang dah berkampit kampit la duit syiling aku. Niat di hati nak buat untuk hantaran nanti. Hehehehe..

Biasanya aku akan asingkan terus nilai duit tu. Biasa 20 sen aku tak minat sangat. 10sen dengan 50sen dan berkampit dah ni. Kalau buat nasik impit dengan duit syiling ni. Mest ramai orang review nanti nasik impit aku. Ehhh.. tetiba.

Baru ni aku ke Tesco Damansara, situ ada tempat untuk tukar syiling ke duit kertas kan. Aku ngan hepinya tukar la. Dapat la dalam 200 lebih untuk tukar tu. Untuk sebahagian tukaran duit syiling 20 sen aku.

Hepi bukan main la aku. Tapi cabaran dia adalah, keliling tu ada kedai makanan yang best! Kedai yang tengah buat sales! Promoter yang ayu!

Dalam hati aku nak tetengok je la. Tapi once dah masuk. Oh maaannnnn... Makan Chillis ja pon dah 75 sorang. Ni nafsu kuda namanya. Then beli kemeja 2 helai dah RM100. T Shirt acah acah awesome dah RM35. Promoter lak tarik aku beli Sabun cuci muka. Pecah sangat ke muka aku gamaknya?

Terbeli la semua yang antara penting tak penting. Senang cerita, duit tukar tu habes begitu sajaaaaaa. Mamamama... bajet kawen lari oooiiii. Sabun muka tu aku tak pakai pon. Marine Essence ke apa tah tu. 


Lepas ni aku nak mohon. Bagi yang buat mesin tu. Letak kat tempat yang aku bleh beli ais pop ja. Plissshhhh...!!! 

Btw. Gambar tu aku google tau.

p/s : Atin Yana ni tak reply pon berapa hantaran dia. Huhu.. Nak kumpul balik syiling ni.

Yang Mengumpul Duit Kertas Lak


MAKAN NASI PUTIH AYAM MASAK TOMATO. TIBA TIBA RINDU AYAH.

ZULHILMI TEMPOYAK | 1.12.14 | 6 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Haaa.. mesti pelik kan. Tajuk pepelik. Selalu review itu inilah. Tetiba lak aku nak kongsi benda ni. Mesti ada yang tiba tiba terkata. Ehhh.. engkau ni apahal! Hehehe...

Malam ni aku rajin lak nak membeli lauk. Selalu makan yang goreng orang kira macam ala carte terus memalam. Selalu malam aku carik bihun sup atau laksa. Ni kira makan feberet memalam la. Haaa.. ni bukan sesaja tulis ni. Ni untuk yang nak masok meminang take note. Kahkahkahkah...


Nak sambung cerita boom aku ni, malam ni aku beli la lauk. Tengah dok pilih pilih lauk, brother tu bagitau la satu satu lauk yang ada. Satu satu satu. Sampai la lauk yang last. Ayam Masak Tomato.

Dalam hati aku dah lama tak merasa. Rindu lak rasa. Sooo.. aku kaut la seketul ayam masak tomato ngan lauk lain. Cukup la 5 hingit bebudak bujang makan.

Masa makan kat rumah... ohhh.. teringat masakan ayah aku. Walaupun masakan kedai ni tak se power masakan ayah aku. Tapi nilai dia tetap ada. Sebab dia sebabkan aku rindu kat bapak tergebu aku.

Ohhh.. ayah. Ayam Masak Tomato ayah memang power la. Sebab ayah aku dulu buat catering. Tu cerita dulu la. Soooo.. lepas pindah n tak buat catering ni macam tak terasa dah la makan masak ayam tomato ni. Tak penah lak aku tercerita ngidam nak makan ayam masak tomato kat dia kan.
Btw... ayah aku memang power masak!
Balik ni nak bermanja ngan ayah la. Soh masak ayam tomato. Hmmmm.. bukan nak makan sangat. Tapi nak tengok ketekunan ayah masak. Wahhh.. nak menunjukkan sket sweet diri ni. Auchhh...

Ketahuilah wahai Tuan Zulkefli Bin Abdul Rahman! Anakmu ni rindu gilaaaa nak rasa masakan mu. Ayam masak hehehe...

Sorry kalau ampa rasa macam pelik sket entry kali ni. Aku just kongsi sebab aku rasa rindu dan nak hargai ayah aku. Walaupun mulanya hanya sebab ayam masak tomato. Sayang Ayah!

p/s : Mak aku. Nantilah aku review. Kot boleh bawak balik menantu. Harap atin yana baca. hehehe...

Yang Rindu Ayah Kat Rumah


MATA MASUK HABUK BILA TONTON VIDEO NI. AMPA MESTI TENGOK WEH!

ZULHILMI TEMPOYAK | 30.11.14 | 1 Comments
Bismillahirahmanirahim...


Intro biasa. Alaaa... lama tak hapdate. Besawang dah blog. Hahaha.. Ni ayat acah acah macam panik la kan. Padahal zulhilmi ni pemalas tau tak!!

Erkkk..

Ok. macam ni Aku nak share satu video dari u tube. Lepas aku dengar lirik lirik dia yang si rapper tu, mata aku terus masuk habuk. Padahal bilik aku giler kemas beb. Nanti la bila ada masa aku amek gambar bilik aku. Takot lak kang ada orang nak buat menantu. Kehkehkeh..


Ampa tengok la video ni. Jangan nak acah acah tengok sangat. Tengok betul betul. Suara seorang mangsa buli yang stand untuk backup diri dan mum dia.

Inspiring gila weh!

Sayang mereka yang masih ada.

Btw.. senang je kan nak cari gambar. kahkahkah.. acah acah printscreen then tempek.

Yang mata tiba tiba masuk habuk.


PROJEK TRAVEL. BUKAN BLOG REVIEW BIASA.

ZULHILMI TEMPOYAK | 20.11.14 | 6 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Maaflah... aku faham yang aku jarang update dan jarang blogwalking macam selalu. Tapi janji aku sehari aku jalan 20 blog na. Erkkk... maksud aku. Aku cuba. Hehehehe..

Btw... nak cerita sini habes sini. Aku sekarang tengah bersama sama merajinkan diri untuk travel memusing Malaysia. Bunyi macam perghhh kan. Tapi macam biasa la, kalau aku tak sembang booooommm tak sah lah.


Sekarang aku bersama Projek Travel untuk menjalankan www.projektravel.com. Blog ni dah lama ada. Tapi ini cubaan untuk menaikkan semula mana yang tercicir dulu. 

Harap ampa support la blog ni. Sebarkan atau kongsikan idea apa yang ampa nak. Mana tau kot aku rajin lebih aku explore la. Aku pon baru mula menaip balik ni. Banyak lagi kisah yang aku tak kongsi dan aku percaya kisah ampa pon aku teringin nak baca lagi.

Terima kasih sebab terus bersama.

Sayang ampa. Ecceeeehhhh.. tak macam bodek kan. Heheheh..

Yang Sayang


Hashtag Throwback. Acah Acah Update.

ZULHILMI TEMPOYAK | 19.11.14 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Semalam Berpeluang Menikmati Senja di Awangan. Subhanallah... cantiknya. 

Mula masa naik matahari disebelah yang bertentangan. Terus jeles aku kat awek sebelah sana. Rupanya Allah nak uji sabar aku. Maghrib je terus tiba tiba aku ada peluang untuk tengok walau pada mula gelap je awan mendung. Kena tengok sendiri la ye. Gambaran tak sehebat yang di depan mata. 


Solat Maghrib di Airport Subang. Dan manisnya Habib Ali Zainal Abidin singgah untuk solat kat situ. Menerpa terus la aku. Biar orang lain tak peduli. Aku mesti peduli. Dia masok aja terus aku otomatik terkam. Lama tak g majlis ni rasanya. Effect masih ada. Habib nak ke Singapore rupanya. Btw. Ada kelas 30 ribulan ni kat Masjid Al Falah katanya. Mood baik je semalam. Penat tapi lain macam serinya. Hehehehehe.. 

Alhamdulillah.. semoga kita hari ni dikurniaan kebaikan dan dihindarkan keburukan. Sayang ampa. Ehhhh.. tiba tiba kan. Heheheh

Ni bukan semalam. Tapi semalam semalam semalam semalam. kahkahkah..

p/s : macam mana nak stalk atin yana ye. hehehe...



Yang Berkongsi Rasa 

Ada Masa Kita Bicara. Ada Masa Kita Diam Seketika.

ZULHILMI TEMPOYAK | 11.11.14 | 4 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Bila benda benda bodoh berlaku.


krikk. krikk.... krikk. krikkk..

Yang Pilih Tak Buat Apa


PEMENTASAN TEATER BANGSAWAN “SINBAD”. PEMENTASAN HARI INI.

ZULHILMI TEMPOYAK | 8.11.14 | 0 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Tuan tuan dan cik puan. Sorry la lama tak hapdate blog. Penat jugak nak acah acah sibuk ni sebenarnya. Oklahh... ini aktiviti aku hari ni. Kalau ampa ada masa. Jom laaaa... text nanti kita jumpak ye.


Memandangkan ada yang tertanya teater apa ni. Aku cite la sket yak. Sket je la. Nak cerita lebih lebih nanti baik aku je tayang kat sini kan. Hehehe..

Btw... pementasan ni sebenarnya kidah kesinambungan dari Teater Bangsawan Sinbad yang pernah dipentas oleh Bangsawan Grand Opera JKKN pada tahun 2009 Sinbad “Batu Permata Dewa” di mana kita akan menyaksikan kisah sambungan kepada konflik dalam pementasan dulu. Ok jujur, ayat ni aku copy dikbee. kahkahkah..

Pendek dan tinggi kata pasal kehidupan orang yang awesome.Haaa... betul pendek je kata kan. Dan sapa yang nak join tengok, boleh la hadir terus macam alamat ke bawah. Tiket berapa hinggit? Datang bayar je. Jangan risau berbaloi baloi.

7-9 November (Jumaat – Ahad) :
PEMENTASAN TEATER BANGSAWAN SINBAD
Tempat: Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Jalan
Raja Laut, Kuala Lumpur
Masa: 8.30 Malam

p/s : tengok ngan rakan media ye. Bukan atin yana. hehehe..

Yang Excited


Beli Property Dulu! Belajar Tahu Kehidupan.

ZULHILMI TEMPOYAK | 3.11.14 | 5 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Untuk anda yang sudah bergraduasi. Tahniah...!!

Lepas ni masuk zaman pekerjaan pulak. Belajarlah.. bukan hanya nama nak mencari kerja dan kerja.

Bagi yang belum bekerja. Sabar dan usaha. Tak semestinya kita nak set mine untuk jadi pekerja saja. Dan anda mungkin punya rezeki untuk jadi mereka yang membuka peluang untuk bantu orang lain mencari bekerja. Alhamdulillah.. lebih baik.


Kesilapan aku dulu masa awal bekerja adalah aku beli kereta dulu. Sebab aku penat naik moto redah hujan dan aku tak tahu yang dengan gaji aku mampu beli rumah dulu. Silap boleh dibetulkan. Tapi makan masa.

Jadi.. untuk anda yang bakal punya pilihan. Cari lah ilmu. Beli property dulu. Gaji rendah tinggi mana pun mesti boleh. Tekniknya mudah. Tak tahu? rendahkan diri dan belajar. Belajar dan belajar.

Tak ada benda percuma. Nak konvo tu pon ada yuran konvo. Sooo.. tak salah invest sket lagi untuk belajar.

Soooo.. cari property dulu. Dan sekarang aku tengah membina semula.
Doakan. InsyaAllah. hehehe..

Belajar dari silap orang. Kurang la sket silap kita. InsyaAllah. Aku kongsi untuk aku yang juga tengah belajar.


Yang tak sabo nak beli first house


I need A Chance. Moment To Be Remembered.

ZULHILMI TEMPOYAK | 23.10.14 | 5 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Nak mintak maaf sebab tak hapdate blog. Aku pun tak tahu kenapa aku tak hapdate. Aku ingat aku nk mula balik macam dulu la. Story aku dah lain sangat sampai ada yang kata kenapa bertukar. Hmmm.. mulakan pernceritaan baru.


Berhabuk jugak mata aku bila baca balik story story masa mula dulu. Baru aku faham kenapa komen sangat berbeza dari dulu. Maaf bagi kalian yang rindukan aku. Aku akan keep in touch selalu. InsyaAllah..

p/s  : rindu nak tengok blog atin yana macam dulu. Ehhh.. tiba tiba.

Yang Akan Mula Semula.


New Zealand Impian Hati. #4 Gambar Ja Untuk Rasa Teruja.

ZULHILMI TEMPOYAK | 21.10.14 | 1 Comments
Bismillahirahmanirahim....

Beberapa hari aku tak hapdate blog ni. Sejak badan sakit sakit berlari untuk Allianz Amazing Hunt ni. Al maklumlah baru nak biasakan diri ni berlari. Nampak tak lama dia tak berlari macam mana.

Hari ni aku tertengok youtube. Ternampak lah vlog new zealand yang baru. Waahhhhh... giler kaw tak kagum. Tempat bersih tenang superb. Kalau dok sorang baring kat padang tu. Perrgghhh... Mau terlelap seminggu.

New Zealand punya nature amatlah bukan biasa biasa. Kalau dilihat dan diteliti secara saksama *wahh ayat aku New Zealand ni macam sangat control nature dia. 





Nak menjadi tetamu Allah ke Mekah of cos nombor 1. Tapi ni cerita aku lebih nak kongsi tempat yang kita akan rasa. Ohhh.. syukurnya ada best macam ni. Gitu kannn..
Jadi kepada bakal wife. Honeymoon kita kat New Zealand ye. Sekali lagi diulang. New Zealand. Sekali lagi 
Cerita sini habes sini tau. Yang kurang menarik dia kat new zealand, pantai dia tak ramai orang baring macam kat Australia. Kahkahkahkah.. yang paham tu paham la.

p/s : nak Pm atin yana dia minat honeymoon mana. Kang kawen gado lak.

Yang Teringin Sangat.



#6 Cara Masuk Simpang Dengan Betul. WOW! Mampu Selamat Dari Carutan.

ZULHILMI TEMPOYAK | 17.10.14 | 6 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Aku percaya sememangnya ramai yang tau dan pakar drive kereta. Tapi! Ramai jugak yang mengalami masalah untuk kenal pasti macam mana nak masuk simpang dengan betul.

Jangan risau. Post ni tak nak bunyi bunyik marah pon. Cuba senyum masa baca. Rasa tenang hati sangattt bila orang masuk simpang gitu je. Tenang sangat. Buat la selalu. Memang ramai ada duit lebih pon nak sedekah bayar repair bumper orang.

Sooo.. lepas aku gi turun dan buat homework sket. Ni adalah caranya yang simple. Simple gila. Kalau susah nak buat jugak, akan ku dermakan sket wang untuk tambah signal pakai niat ja. Asal niat pastu terpikir ja naik la signal.

#6 Cara Simple Yang Tak Reti Guna Signal Perlu Ikot Adalah : - 
1) Tetapkan Niat Ikhlas Nak Masuk Simpang.

2) Bagi Signal 10 Saat Lebih Awal Berdasarkan Kelajuan Semasa. 
3) Kurangkan laju dari 160KM/H ke 60KM/H Untuk Elakkan Tekejutan Sangat.
 4) Tengok Side Mirror Kiri dan Kanan dan Rapat Ke Simpang Yang Anda Nak Masuk.
5) Masuk Simpang Dengan Selamat Dan Muka Senyum Bahagia.
6) Tutup Signal Anda Jika Masih Ada Bunyi, tik tik tik tik.

Dah settle. Bukan cuba je lepas ni. Buat! Sebab langkah tu membantu kurangkan carutan dan duit dibuang gitu aje. InsyaAllah, mampu juga selamatkan nyawa.

p/s: i takot takot jugak drive ni. Seb bek ada atin yana tolong drive kan. Auchhh.. =="

Yang Tersentap Masa Orang Masuk Simpang


MATIC Fest 2014. Event Gemilang Hujung Bulan Oktober.

ZULHILMI TEMPOYAK | 15.10.14 | 3 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Sebagai blogger yang acah acah power. Aku nak habaq ada program Matic Fest 2014 hujung bulan ni. Soo.. kalau ikot dalam ni ada banyak program best. 


Tarikh dah ada, tempat dah ada. Sapa yang dah baca ni wajib datang. Haaa... gitu. Kejam jugak la cara ajak gini kan. Sooo.. datang la satu family. At least ada jugak aktiviti best hujung bulan ni.

p/s: harap dapat la bawak atin yana ke sana gak. hehehe..

Yang Konfem Turut Serta.


WORDLESS EVERYDAY AND DAY

ZULHILMI TEMPOYAK | 15.10.14 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Bila tak cukup ilmu di dada. 
Kena berguru lagi nampaknya.

Bisnes best sangat cabarannya.


p/s : teringin gila ke new zealand. Sapa ada cara tolong ajari aku. waaa...

Yang Teringin Ke New Zealand.
+zulhilmitempoyak 


1 Thing That Matter To Me. Allianz Amazing Hunt 2014.

ZULHILMI TEMPOYAK | 14.10.14 | 2 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Untuk pengetahuan kengkawan. Hujung minggu ni aku akan join satu Amazing Hunt ala ala running man gitu. Dimaklumkan program ni akan berlangsung pusing satu KL. Wowww... bunyi bukan biasa biasa kan.

1 Thing matter to me ni ada pelbagai sebenarnya. Melihat pada perspektif diri of coz la aku akan kata famili yang menjadi perkara utama. Kalau melihat dari dari perspektif ekonomi dan keselamatan of coz perlindungan insuran utama untuk aku. Kalau melihat dari perspektif jodoh of coz la atin yana jadi pilihan. Ehhhh... tiba tiba.

Gambar Dari Epihaha.com - meeting strategi Allianz Amazing Hunt
Bagi Program Allianz Amazing Hunt 2014 ni. 1 thing matter to me adalah persediaan diri dari aspek mental. Yelaa... selama ni drive je beb. Hari Amazing Hunt ni dimaklumkan kena berlari naik ktm. Perghhh... bayang la berat 180kg macam aku ni nak berlari. Perghhh... seksi.

Dah lama aku tak join program macam ni. Sooo.. feel feel sebak gini pon ada. Gile lama aku tak join program yang acah acah lari macam ni. Menjadikan berat aku bukan biasa biasa malah berbisa sekarang. Kahkahkah...

Aku dah bina team yang not bad kuat. Bak kata orang puteh. King of the street. Waahhhhh.. lain bunyi nya. Macam tak kena ngena kan. Strategi telah terbina. Fuhhh.. psyko dia bukan nak menunjuk la. Ampa boleh rujuk epihaha.com yang dah bina stamina untuk Amazing Hunt ni dan ampa boleh jugak tengok teammate aku mohddahar.wordpress.com. Ampa akan tengok yang dia dah kaji perjalanan seluruh ktm KL. Amacam? goyang?
Untuk aku pulak? aku just pegi briefing je la ngan isi form untuk team. Haaa.. nampak tak keja aku. Tak submit form tak dapat join oooooo... 
Mental yang aku maksudkan aku lebih bersedia untuk memotivasikan team aku. Haa.. gitu. Penat getir waktu tu kita tak tahu. Sooo.. banyaklah aku tonton sesi motivasi kat utube. Cara nak merasai kemenangan dengan mental yang kuat. Ada yang dah goyang la tu.


Cakap sini habes sini na. Walaupun niat kemenangan tu kemain ada. Personal Protection haruslah aku kena ada. Aku pon dah siapkan diri dengan perlindungan diri. Haaa.. gitu. Tak semua tau tentang hebatnya I-Care dari Allianz. Dengar pon Allianz, dah tau mesti kata bukan biasa biasa.

Bagi ampa yang nak tau lebih pasal event dan juga apa yang Allianz tawarkan. Jangan lupa g la menjenguk dekat fb.com/AllianzMalaysia . Banyak jugak la info yang ada. Sampai tak terhadam aku.

Sembang punya sembang. Harap menang la yak. Heee..
I want ipad air. waaaa..
Yang Bakal Menang,


Aku Tak Faham Gambar Ni. Sampai Hari Ni Tercari Jawapannya.

ZULHILMI TEMPOYAK | 11.10.14 | 11 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Indahnya pagi ni. Main game FIFA 2015 sambil makan Dominos. Ohhh... hepi sekali bila terasa diri ni dah makin berlemak. Sambil update dengan mandi pon tak lagi menambahkan lagi sweetnya. Ahhhh.. indahnya dunia. Hidup pengganggur dunia. Hahaha..
Hmmm.. harap jugak la dapat jadi #penyampaitopmalaysia. Ehhhh... tiba-tiba.
Tapi kan. ada cerita sket. Pagi pagi bukak facebook dah stress. Stress jugak la tengok orang share gambar. Lepas tu, aku tanya tak berjawab. Macam krik.. krik.. krikk.. krikk.. sangat. Dalam hati ngan muka hensem dah control dah. Bukan apa, Aku selalu tengok gambar ni. Tapi aku still tak paham apa apa tentang gambar ni.


Ohhh mannn.. Apa citttaaa ni? Apa Cittaaaa..? Apa yang cuba dicerita? Ke ampa pon tak tahu cittaaa.. Tak pernah orang jawab. Ohhh man. cian titewww..

Ke ampa pon tak paham gak. Ohhh man.. cuba letak gambar atin yana ke. Hmmm.. mungkin aku makin cerita. Ehhh.. 

p/s : siap google image gambar lagi bai. Sampai tak terurus diri aku ni.

Yang Cuba Memahami.


5 Penyakit Dari Makanan Tercemar. Siap Boleh Bawa Maut Ye.

ZULHILMI TEMPOYAK | 10.10.14 | 4 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Baru ni aku ke kursus pemakanan. Haaa.. sejak dua menjak tiga menjak nak bukak restoren ni kan. Soo.. beberapa benda yang aku kena kenal pasti. Antaranya adalah macam mana nak jaga kebersihan cafe.


Dalam kursus yang agak mencabar mata untuk tido tu. Aku dapati *perghh.. aku dapati, yang kebersihan ni memang point yang orang perlu highlight dan tak lepas pandang. Bukan sebab apa, boleh bawak maut beb penyakit penyakit ni.

Walaupun mata terlelap. Aku nak jugak share 5 penyakit tu. Bukan sebab apa, at least ampa boleh la berjaga jaga kalau terkena dan tau yang anda dan terkona.

          1) Keracunan Makanan.
          2) Cirit Birit ( Dysentry )
          3) Kepialu ( Typhoid )
          4) Taun ( Cholera )
          5) Hepatitis A

Nak ja aku terang lebih dalam. Tapi takot menyeleweng sangat info. So ampa boleh refer kat member aku si google untuk info lanjut.
Hmmm.. ayat macam nampak sangat malasnya. Kehkehkeh...
Kredit Gambar untuk Sinar Harian.

p/s : nak cari model untuk cafe la.

Yang Berkongsi.


100 Instagram Akan Di Follow. Peluang Bagi Anda Nak Tambah Follower.

ZULHILMI TEMPOYAK | 8.10.14 | 14 Comments
Bismillahirahmanirahim...
Perghhh.. tiba tiba aku rasa macam best a.k.a BOOM lak tajuk atas. Hahaha...
Pagi tadi aku berjalan dekat instagram. Scroll punya scroll, Aku rasa macam makin kurang lak gambar gambar untuk aku tengok. Yela.. lagi banyak gambar kita tengok lagi banyak idea kita nak berkembang kan.

Baiklah... bak kata jiran jiran. Dah terang lagi bersuluh. Sudah siang bukak touchlight lagi buat apa. Bagi kengkawan yang ada instagram please leave ur comment below. Perghhh.. english la aku. 


Jangan risau. Aku tak suruh follow balik pon. Aku just nak stalk ampa ja. Sebab pengalaman setiap orang berbeza beza. Dan dari situ lah kita belajar. Apa pon.. tak nak ampa stalk kecomelan aku. ERRKKK.. krik krik... krik krik...

Kalau diteliti pon aku punya following sangat kurang sebab aku tak follow sangat retis retis ni. Baru nak belajar follow. Haaa... gituwww.. Jadi kalau ampa nak aku follow bagi je la nama kat bawah. Nanti aku carik na. Hehehe...

p/s : sebenarnya tengah cari idea nak hapdate story. 

Yang Punya Instagram


Kasut Ini Telah Menembus Pasaran Sukan. Pencinta Futsal Wajib Miliki.

ZULHILMI TEMPOYAK | 8.10.14 | 1 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Antara sedar tak tak sedar. Hidup aku agak huru hara dengan jualan Kasut Leo ni. Sampai sejujurnya ada yang tak terhantar dan terjadilah lambat hantar. Bukan itu isu utamanya. Isunya sekarang perkara ni dah menjadi trending di kalangan pencinta sukan.

Tak kira la anda ahli gusti mahupun pemain congkak. Still boleh pakai kasut ni. Haaa.. power kan. Tak semua pemain congkak pakai kasut hari ni. Hmmm.. tak kena ngena sangat. Sooo.. untuk pencinta futsal. Nak rasa main main Leo Messi. Boleh cuba. heheheh...





Bagi anda yang teringin nak memiliki kasut super awesome ni. Boleh hubungi aku dekat talian yang konfem kena toll di 0173141686.

p/s : ingat nak hadiahkan kat atin yana la kasut ni. hehehe...

Yang Power Futsal Katanya


Bagaimana Mencapai 1 Juta Dalam Masa Setahun. Baca Kalau Anda Bersedia.

ZULHILMI TEMPOYAK | 8.10.14 | 3 Comments

Bismillahirahmanirahim...



Disini aku kongsikan macam mana nak capai 1 juta dalam masa setahun. Tips ni bukan semua orang nak kongsi tau. Orang biasa biasa kongsi pon dah jadi luar biasa.
Ok. Cerita sini habes sini.
Caranya mudah. 1,000,000 kalau dibahagikan dengan 365 hari yang mana dikira hari standart. Akan menghasilkan kiraan 2739.726 yang mana kalau kita bundarkan akan dapat 2740.

Soo.. kalau hari ni ampa kira 2740 sehari. Setahun lagi akan capai la 1 juta. Capai maksud aku kat sini bilang la. Jadi tak perlu pening pening kepala macam mana nak capai 1 juta dengan mudah. Hmmm.. kita dengan mulut je la.

Bila ampa buat pengiraan ni. Ampa akan belajar 2 benda. 1 adalah perlu sabar, dan 2 perlu usaha. Macam tu jugak dalam life. Samaada bersedia atau tidak. Dua perkara ni perlu ditempuhi.

Pesanan ni untuk diri tapi dah tulis dalam ni macam kongsi la kan. Selamat mula bekerja dan berniaga.

credit gambar : positive-notes.tumblr.com

p/s: tak lalu makan dari semalam. Usaha gak suap ni.

Yang Penat Mengira





Juri Hentikan Nyanyian Budak Ini. Apa Yang Berlaku Seterusnya Mengejutkan Semua.

ZULHILMI TEMPOYAK | 7.10.14 | 3 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Budak 12 tahun ni nama Shaheen. Mencuba untuk menunjukkan dan berkongsi bakat yang dianugerahkan pada dia. Tengah dok menyanyi, terberenti pulak lagu. Si Simon persembahan dia tak cukup baik. Dia tak lari dan menangis sebaliknya mengejutkan satu dewan dengan lagu seterusnya.


Itulah... kalau dah kita punya bakat. Macam mana orang cuba halang kita. Dengan semangat dan ketekunan dan kegemilangan dan keterujaan dan keistimewaan  dan berapa banyak dan la. Kita mampu berdiri dengan diri kita. Yang penting jangan putus atas dan dok dengar biawak luar dok cakap.
Tengok berilmiah kan cara penulisan aku. Haaa.. 
Kredit video pada Youtube Iosgranos. Bagi anda yang nak tengok kisah inspirasi lagi. Tengok la link yang diberikan.

p/s : macam aku nyanyi kat atin yana la. Dia soh aku brenti sebab tekejut suara sengau aku. Coiii.

Yang Mendapat Inspirasi.



Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger