Betul Kah Kita Sayang

ZULHILMI TEMPOYAK | 18.12.13 | 14 Comments
Bismillahirahmanirahim...



Dalam tengah minum minuman kurus aku ni. Tiba-tiba aku terpandang gambar-gambar yang boleh menitiskan air mata. Gambar mak ayah gembira, gambar mak ayah bekerja. Gambar mak ayah berpeluh tak terhingga. Gambar mak ayah menitiskan air mata masa kelahiran kita. Gambar anak rosak di paper.

Berapa ramai diantara kita yang betul-betul sayang mak ayah kita..??

Berapa ramai yang berani hilangkan rasa malu dan rasa ego dia. Peluk mak ayah. Ucapkan 

"mak....ana sayang mak sangat..!!!! sangat-sangat...!!!!", 
"ayah....ama sayang ayah sangat...!!! sangat-sangat...!!!."

Tanya diri kita. jangan tanya jiran sebelah. Tanya diri kita, jangan tanya kucing di riba. Sayang ka..??

Ingat...!!! Kejayaan kita dunia akhirat Allah yang bagi. Tapi atas doa dan redha siapa..?Mungkin aku hanya membuang masa menaip. Maafkan aku... aku cuma tak nak waktu kita susah baru kita cari mak ayah kita.

Sebab kita ni manusia. Mudah lupa. Tambah bila rezeki tak sepatutnya depan mata. Buanglah ego sesama.

Jika anda dirumah, peluk mak dan ayah anda sekarang. Lafazkan...
Jika anda berjauhan, hubungi mereka sekarang.

Bayangkan esok mereka dah tiada. Adakah kita baru kita nak luahkan apa itu sayang..??

Sayang..

Sayang sangat kan...

Sayang kalau kita lepaskan begitu saja.


yang sayang anda
@zulhilmitempoyak


14 comments:

  1. time baca entri ni mak saya tengah duduk sebelah saya hehehehe

    ReplyDelete
  2. sedih...lagi2 bakal berjauhan dgn family x lama lagi..;'(

    ReplyDelete
  3. Saya bernasib baik sebab emak tinggal bersama2 saya.. so hari2 boleh ucapkan yang saya sayang emak saya..

    ReplyDelete
  4. mama call jap lagi, ni pagi sangat kot, .. hihi

    ReplyDelete
  5. Salam Kenal Zulhilmi.. suke makan tempoyak ek, org Perak ke?
    saya folo anda ya...

    saya sensitif orgnye, bila ckp pasal mak ayah, saya rasa sedih, sebab, saat usia mereka yg sepatutnya berehat masih bekerja, sebagai anak seharusnya membantu meringankan beban mereka.. tapi saya berdaya..
    hanya mampu berikan ape yg saya mampu, mampu berdoa agar rezeki mereka diperluaskan.. Ya Allah... sihatkan lah mereka... moga mereka diberkati dan dirahmati Nya...

    ReplyDelete
  6. salam singgah. mak ayah ni kita kena hargai masa dorang masih hidup. sebab masa itu saja lah kita boleh tengok wajah, senyuman kedua-duanya. alhamdulillah kedua mak ayah masih ada & harap sangat boleh memberikan kesenangan hidup dunia akhirat kepada mereka. ameeen

    ReplyDelete
  7. dulu mmg kurng beri phatian pd keluarga, tapi bila musibh dtg, keluarga la yg selalu berada dibelakang sntiasa mnyokong, sntiasa berada disisi, barulah sedar ttg kpentingan mereka dlm hidup..tnpa ibu,ayah, keluarga, mgkin diri pun xkan mampu jadi kuat seperti sekarng..

    Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  8. sekarang masih duk ngan family.. lagi bpe bulan akn ikut suami.. erm.. terasa jgk sedih..
    kdng2 nak ucap syng mmng tak terkeluar dari mulut.. tp haritu masa hntar dorang nak balik kmpng sebak je rasa. cium pipi mak abh..

    ReplyDelete
  9. sebak. saya bukan jenis manja sebab saya ni macam otai2 je kat rumah. hehe. tapi kita kena peluk mak ayah kita, takut tak sempat. samada saya pergi dulu atau sebaliknya :(

    ReplyDelete
  10. setuju sgt tu.. kadang-kadang sibuk sangat kerja sampaikan lupakan mak ayah

    ReplyDelete
  11. peringatna yang baik bro...
    jap lagi nak call mak kat kampung
    arini tak sempat call lagi

    betul tuh, tunjukkanlah sayang selagi mereka masih ada
    tak payah segan, tak payah malu

    ReplyDelete
  12. doa mereka untuk kejayaan kita tu lah yang paling berharga.

    bila dorang dahtakda. takda siapa nak doakan engkorang. dan mesti nampak bezanya bila makayah kau masih ada dan bila dorang takda nanti.

    bersyukurlah, kalau parents korang ada lagi.

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger