Sakit Baru Nak Sedar

ZULHILMI TEMPOYAK | 4.10.13 | 23 Comments

Bismillahirahmanirahim...

Malas taip. Tulis kat fesbuk. Copy kat semua. Baca ye... cerita kita. kehkehkeh


Baru ni aku diuji olehNya. Mungkin sebab hati aku makin lama makin alpa. Makin lupakanNya. Bak kata orang, luka lama berdarah kembali. Syukur Dia masih sayang. Bagi peringatan.


Masa menunggu hari pertama kat hospital, bapak lamanya. Hati aku dok mecarut-carut jugaklah. Tapi dalam menunggu tu aku belajar sesuatu. Belajar.. betapa beruntungnya aku.

Bayangkan.. menunggu di hospital. Macam-macam penyakit. Ada yang selesema, ada yang demam, ada yang tiada tangan, tiada kaki, ada yang belubang dada, ada yang darah masih mengalir kat kepala, ada juga yang mulut tak mampu berkata dan ada yang masih mampu bernyanyi.


Tika orang lemparkan senyuman aku masih mampu nak tersengeh kegirangan. Ya Allah.. beruntungnya aku. Sakit yang mula rasa macam risau bertukar insaf.

Kadang-kadangaku rasa hidup aku macam berliku sangat. Tapi aku tak sedar yang aku masih boleh tersengeh.

Kadang-kadang aku rasa sakit aku ni kritikal sangat. Tapi aku tak sedar aku belum kat wad kritikal.

Kadang-kadang aku rasa hidup aku payah sangat. Tapi aku sampai tak sedar yang aku ada ramai kat sekeliling yang senangkan aku.


Kadang-kadang aku rasa hidup aku bahagia sangat. Tapi sampai kadang aku lupa nak ungkap Alhamdulillah.
Jalan.. kadang-kadang ada bumper. Nak langgar terus atau nak slowkan. Pilihan kita.
Alhamdulillah... terima kasih semua. 


p/s : Doktor yang rawat aku memang bapak lawa. opsss... tapi serius. heheheh...


yang tiba-tiba nak pikir
@hilmitempoyak

My Next Next episode : Malindo Air, Tunggu Aku First Time.


23 comments:

  1. hahaa yg statement last tu.. tibe2 doc lawa :D

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.. insap jg bila baca ni hehehehe

    ReplyDelete
  3. Betul.. Thanks for the reminder.. ^_^

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum hilmi. semoga cepat sembuh ya. sheila tunggu daripada haritu janji nak post pasal Malindo! nak tahu apa best kat Malindo.. teringin nak naikkkkkkkkkk ;p

    ReplyDelete
  5. eh! tempoyak sakit ape? awat xhabaq? lau x leh lawat kat sepital sane..

    ReplyDelete
  6. @sheila Salim

    maafkn eden. tak tersempat. hehehe..;p

    ReplyDelete
  7. ko sakit apa?sekrang ni dah ok ke blom?biasala..ki ni as-sian, pelupa :) kena selalu beringat.xpun orang ingat2kan ye :)

    ReplyDelete
  8. Dah sakit2 tu pun sempat lagi usha doc tu.Haha

    ReplyDelete
  9. hm.. dah terhantuk baru tau sakit :) hehe

    ReplyDelete
  10. semoga dalam kegembiraan kita,masih tak lupa pada yang Maha Esa,inshaAllah

    ReplyDelete
  11. Doc tuh mesti lawa setaraf Lisa Surihani kan ? Lol XD

    ReplyDelete
  12. doc yg cntik tu jgk dipandangnyaa..choiii!

    ReplyDelete
  13. amboi..sempat lg ye nak ushar2 doc..haha..

    ReplyDelete
  14. THis life , b4 kena mana nak ingat, and its will keep on repeating. sedar dan tak sedar. TQ BW. Blas kunjungan n follow. Keep in touch!

    ReplyDelete
  15. ahahaha...sakit2 pun sempat lagi intai doktor ya... semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  16. pengajaran dan pedoman untuk setiap yg membaca.. :D

    Sakit itu kan Ujian dari Nya :D

    ReplyDelete
  17. kt manusia kadang2 cmtu..

    lupa nak ucap kata syukur..lupa bila kt dah snng. bila sakit baru tringat betapa alpanya kt..

    moga kt sama2 muhasabah diri. jg diri ya.

    salam aidiladha

    ReplyDelete
  18. Bersyukur dgn apa yg ada. Get well soon.

    And Selamat Hari Raya Aidiladha :)

    ReplyDelete
  19. SAKIT TU TANDA KASIH DARI-NYA

    DIGUGURKAN DOSA-DOSA KECIL SETIAP HARI KITA MELALUI KESAKITAN TU..

    SAYA .. PENGHUNI TETAP HOSPITAL SBLUM NI..JD DH TBIASA DGN SUASANA N HATI PON SEMAKIN RAPUH N TABAH MGAHRUNGINYA..

    RUPANYA DISEBALIK KESAKITAN..TSEMBUNYI HIKMAH Y AMAT BESAR DALAM KEHIDUPAN..

    GET WELL SOON YE ;-)

    SALAM AIDILADHA ;-)

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger