Mana Ruginya.

ZULHILMI TEMPOYAK | 7.4.13 | 24 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Fuhhh.. sedih aku tengok blog ni. Macam tengah potong bawang ja pedih dan sedih kat mata ni. Berhabuk blog. Kalau timbang habuk ni boleh buat kekabu yang letak dalam bantal tu. Situasi aku sekarang bukan malas. Tapi masih kurang bijak menguruskan masa. 
Tiba-tiba jugak aku rasa ayat aku macam educated sangat.
Semenjak dua menjak tiga menjak ni, aku suka berjalan-jalan ditepi longkang. Sebab kat lembah Klang ni takdak pantai kan. Sambil aku berjalan menghirup udara longkang tu, tiba-tiba....!!!! aku terbau asap rokok...!!!

Aku takdak masalah dengan orang yang merokok sebenarnya. Aku pun takdak masalah dengan bau rokok atau asap rokok. Tapi tak tau la dalam badan aku dah bermasalah macam mana kan. Aku cuma sakit mata bila tengok orang yang isap rokok ni macam menunjuk-nunjuk depan kita. Dan selalunya aku assume orang yang jenis ni baru 2 3 hari belajar merokok.
Difahamkan gambar yang aku dapat dari facebook tu Hadisnya palsu. Jadi aku mintak maaf dan mendelete gambar itu.
Sejujurnya aku nak highlight kat sini tentang pertumbuhan perokok dari kalangan wanita yang ku lihat sopan, baik pekerti dan ayu tumbuh bak cendawan selepas hujan. Bila bertudung, fuhhh... seram ja aku tengok. Ala.. macam ni. Kita cuba bayang mak atau nenek kita sendiri. Isap rokok depan kita. Macam mana rasa. Mungkin ada yang tak kesah. Tapi aku... Entah lah... aku tak biasa. Mungkin sebab aku ornag kampung. Merokok bukanlah menggambarkan jahat. Tapi menggambarkan sesuatu yang tak terungkap dek kata-kata. 

Ala.. macam orang masuk simpang tapi tak bagi signal. Depa bukan jahat tapi depa....?? Depa terlupa bagi signal walau depa sedar yang tak bagi signal tu boleh sebabkan accident. Macam jugak merokok depa tak jahat tapi depa terlupa yang ada asap keluar yang bahayakan kesihatan orang, ada asap dan puntung yang memang nanti bersepah atas jalan.
Credir : Google | Blogger
Ada orang cakap, dengan duit rokok tu kita boleh simpan kalau dikira-kira boleh kawen 4 siap. Sebenarnya itu adalah kiraan kalkulator saja. Dan jangan percaya sampai diri kita sendiri yang buat. Langkahnya mudah disebut, akhirkan merokok dan mulakan menyimpan. 

Kawan-kawan, anda sudah berjaya mulakan. Aku yakin ampa mesti boleh berjaya akhirkan situasi ni. Tak rugi apa-apa kalau berenti hari ni. 

yang cuma pandai tulis
@hilmitempoyak

24 comments:

  1. hahaha..betul2
    arwah nenek tak hisap rokok daun pun

    ReplyDelete
  2. ok fine fineee.
    lepasni orang stop ah merokok.
    tayah ah perli-II sampai apdet dekat belog.
    hmmmm

    muehehehe
    :P

    ReplyDelete
  3. inna adalah orang yg xboleh hidu bau/asap rokok. even jauh pun, inna boleh detect bau/asap rokok tu. smpaikan ada 1 masa tu inna admit masuk hospital dsebabkan asap rokok nie. huhu.

    ReplyDelete
  4. kalau lelaki merokok pn xberapa nak hensem, perempuan apetah lagi nampak hodohnya. nak merokok boleh, at least bukan dekat tempat awam. peringatan utk semua

    ReplyDelete
  5. Berhenti merokok ! Anda membahayakan kesihatan diri dan masyarakat yang lain ! Ingatlah orang yang tersayang~ Hehee

    ReplyDelete
  6. kira hang tak merokok la ni ? haaa ni syg hang lebeyyy . kehkeh

    ;D

    ReplyDelete
  7. bgs laaa mung x kaki rokok,nt bile senyum gusi legam,hilang henseng mu brader.hehe

    ReplyDelete
  8. org merokok ni bukan jahat

    yup setuju

    sometimes their attitude bila merokok ni sgt annoying

    selamber main hembus2 kat org lain

    sangat tak gentleman

    yg ladies tu pon sama je -_-

    tak tau la hidup zaman apa ni -_-

    ReplyDelete
  9. erm ayah den merokok..berbuih dah mulut ni suruh benti tapi dia buat dek je..

    *selalu juga nmpak perempuan merokok..serius nmpak tak sopan. meluat kot

    ReplyDelete
  10. klw sya,sya ada msalh dengan peroko,bau rokok,rokok,dan org yg hsp rokok dpn mata sya..aishh rasa nk lepuk2 jer..hehehe

    ReplyDelete
  11. Abah aku hisap rokok. Cakaplah gajah rimau pun, memang takkan dengarnya lah...

    Tapi aku harap bakal suami aku nanti tak merokok... huhu :P

    ReplyDelete
  12. macam mana awak boleh benti merokok?
    boleh bagi tips? nadia nak bg tips ni nanti dekat adik nadia.

    ReplyDelete
  13. emmmm... org merokok ni mmg liat sket nk quit..

    ReplyDelete
  14. bro, tu hadis palsu. baik lu cek balik. selidik dulu sebelum share informasi.tq

    http://aduka5.blogspot.com/2011/08/merokok-subhanallah-kenapa-ikut-hadis.html
    http://www.lamankongsi.com/2012/09/hadith-palsu-tentang-merokok.html
    http://www.lamankongsi.com/2012/09/hadith-palsu-tentang-merokok.html

    ReplyDelete
  15. "kalau naak sangat mati cepat, pi la mati sorang2. Jgn bunuh saya sekali' kata Len kepada abangnya.

    Biadap sungguh!

    ReplyDelete
  16. org yg hidu asap rokok pon seksa....quit lah! hihi

    ReplyDelete
  17. @Anonymous

    aku dah remove. terima kasih. kalau ada infomasi boleh share ye. :)

    ReplyDelete
  18. Org tua2 dulu la ramai isap rokok tau

    ReplyDelete
  19. Zaman sekarang macam2, yg perempuan pun tanpa segan silu merokok secara terbuka

    ReplyDelete
  20. la ni hang cakap utara dah na..ada berpendapat merokok boleh mghilangkan tekanan dan menguruskan badan tapi secara tak langsung merosakkan organ dalaman badan.

    ReplyDelete
  21. nice entryyy..suke2!!hihi.. xmanis la pempuan merokok kann..
    huhu..yg lelaki pon.bencii laki merokok.

    ReplyDelete
  22. bnci ngn rokok..
    kalau tersedutt asap rokok..
    pedih rasa lubang hidung nih..hurmmmmmmm..

    ReplyDelete
  23. dari rokok berpindah pula kepada vapour. huhu mcm2 kan

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger