Aku dan cewedit cad.

ZULHILMI TEMPOYAK | 21.4.13 | 30 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Tengok sago ada sales...!! fuyooo..!!!

Tengok klee ada sales...!! fuyoo...!!!

Tengok midin ada sales...!! fuyoo...!!!

Tengok mid beeli ada sales..!! fuyoo..!!!

Tengok pasaraya cik mat ada sales...!! fuyoo...!!!

Duit dalam kocek 20 henget dan sekeping kad. Tapi teringin nak beli seluaq besaq, seluaq kecik baju besaq, baju kecik. Tambah pulak ada sales kan. 

JENG,... JENG.... JENG...

Sekeping kad dalam wallet tu la penyelesaiannya. Tak semua yang ada. Tapi biasa anak muda tetap terpengaruh untuk memilikinya. Yela... dah ada peluang nak bergaya dulu bayar kemudian kan. Nama kad tu cewedit cad. Cewedit cad ni kalau ampa nak tau, bencana bagi orang yang kurang bijak dan lubuk wang wang bagi orang yang bijak. 

Google | Machine
Orang bijak biasanya akan gunakan cewedit cad untuk urusan harian macam minyak kereta, makan dan hospital dan mereka sebenarnya ada duit yang mana mereka guna untuk pelaburan yang kadar keuntungannya melebihi kadar faedah cewedit cad mereka.

Orang yang kurang bijak akan lebih tengok pada keadaan up to date. Tengok ada sales. Menjerit "waaarrrgghhhhh... ada sales" pilih punya pilih. Pastu, Tengok ada ipong5 baru keluar terus tempah. Cocok saja cewedit cad. Tak pa... gaji kan ada. Nanti bayar lah bulan-bulan.

Aku saja kongsi sebab aku dah selalu tengok sendiri orang muflis. Rumah kena tarik, kereta kena tarik dan ada anak. Waktu itulah tangisan anda akan jadi samaada menyesal dan bunuh diri atau turning point untuk kaya dan berjaya. Tapi kebanyakkannya akan putus asa. 

Elakkan dari menandatangani mana-mana bank untuk ada cewedit cad ni kalau anda rasa diri anda gila bernafsu pada shopping dan kurang cerdik sangat nak urus nilai kredit. Kehidupan kita kan besederhana. Kalau rasa nak, simpan sket-sket. 

Tengok hebatnya nenek moyang kita. Tak pernah ada cewedit cad. Tapi mampu bina legasi dan keturunan sampai hari ini. Subur dan superb kan.

lama dah tak menconteng mesti ampa bapak rindu aku. Kahkahkah.. rindu la sangat

yang maintain comel
@hilmitempoyak

30 comments:

  1. betul tuh..better tade credit card..bersederhana..if nk merasa apa apa yg diluar kemampuan tuh..menabung ler ..

    ReplyDelete
  2. i takde kredit kad punnnnn. -_-'

    ReplyDelete
  3. hebat nenek moyang kita kan :)

    aku tanok pakai sampailah suami aku bagi . ekekekeke . :P boleh gitu ?

    ReplyDelete
  4. rasa fimiliar kat mana ye rasa2? :D

    ReplyDelete
  5. i'm gonna pop some tags only got $20 in my pocket.haha

    yang maintain cute,
    si comel.kahkahkah

    nanti kita kuar sesama,i nk pinjan cewedit card u tau :P

    ReplyDelete
  6. okay den tkdo credit card so boleh abaikn entry ni haha

    btol la..aku pilih utuk smpn duit sendri dri guna ini card

    ReplyDelete
  7. tak reti gune jadi bankrup pulak haha

    ReplyDelete
  8. hehehe,itu lew kkdg org pakai kdit kad saja nak tnjuk kaya,hengat die sorg jek yang kayoooo haaa.geyam iteww tau.hahha

    ReplyDelete
  9. hui kalau boleh nak jauhkan diri je dr benda tu... seksa kalau berhutang ni

    ReplyDelete
  10. saya dah stop semua credit card..

    ReplyDelete
  11. kalu ada tu berbelanjalah secara berhemah..

    ReplyDelete
  12. ada kelebihan dan kelemahan guna kredit kad nie...kena bijak berbelanja.....

    ReplyDelete
  13. aii~~

    erm,rindu sesangat =.='

    *nak debit card :)

    ReplyDelete
  14. Bersederhana jelah dalam membeli belah. Apa yang perlu belilah, tak perlu tak payah...

    Credit card kalau boleh tak payah la... Makan kat warung mamak nanti pakai cash jugak.

    ReplyDelete
  15. tak pakai kad kredit pun takda duit.. hehe
    student mna boleh pkai

    ReplyDelete
  16. dulu beli camera pon pinjam kad kredit mak.
    lepas tu seksa nak bayar bulan-II
    wuuuuu
    *nyesal*

    ReplyDelete
  17. ala,xkeje lg xder kredit kad...ehehehe...risau jugak nk ade bende ni..org perempuan mne leh than..hahaha

    ReplyDelete
  18. cewedit cad tu duit plastik....sedap masa membeli je. nak bayar ngangaaa...huhu

    ReplyDelete
  19. kalau la ada kad kredit,maw boros rasanya sya ni..bek tak payah adda..hehee

    ReplyDelete
  20. tergeliat lidah gua nak menyebutnya cewedit cewedit.. haha. Bahaya oih guna benda nie.. guna memang lah sedap nak membayar tu majoriti failed.. depa jenis ganggu org suruh bayar tepat masanya.. kalau tak bayar mahu sampai ke office datang wakilnya.. kakak gua pernah kena, sekarang dah habis bayar menyesal tak sudah. huhu.

    ReplyDelete
  21. t da kaya baru nak wat kredit kad haha

    ReplyDelete
  22. huwarghhhhh, SALESSS ! gunalah cewedit card. bersenang-lenang dahulu, bersusah payah kemudian : )

    ReplyDelete
  23. itewww tak de cewedit card

    tak pernah teringin nak pakai pun

    sebab mmg tahu diri ni pemboros. haha

    ReplyDelete
  24. aku kad debit berlambak..haha :)

    ReplyDelete
  25. cewedit cad bahaya utk owang mcm saye. mihmih.

    ReplyDelete
  26. Debit.kad bnt
    Ykla.tp.isi c banyak aha

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger