Resepi Ala-Ala Bujang

ZULHILMI TEMPOYAK | 9.3.13 | 45 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Hari aku dengan bangganya nak kongsi satu resepi yang bukan calang-calang. Sebab resepi ni telah dipraktikkan secara tradisional dan turun temurun. So.. bak kata orang puteh ampa memang lucky la dapat tau resepi ni.

Resepi ni menggunakan bajet yang rendah. Samping tu ampa tak perlu nak susah payah p cucuk ATM semata-mata nak try resepi ni. Jangan kata bajet tak kluaq, peluh pon tak menitis cuma ampa akan keluaqkan air mata kegirangan bila resepi ni menjadi.
Tak perlu sediakan pen atau kertas
Sebab kalau lupa ampa boleh tengok balik blog ni dan secara tak langsung naik la sket traffic blog aku. Haaa... bagos tak idea aku. Bagos kan, meh nak hug sket meh.

Bahan-bahan yang perlu disediakan.
1. Satu paket mee dalam cawan.
2. Satu cerek air panas.
3. Sebijik telur.
4. Segenggam semangat.
5. Sesudu kesabaran.

Cara-cara.
1. Genggam semangat untuk membuka penutup mee dalam cawan.
2. Masukkan air panas kedalam cawan sambil mengekalkan semangat. 
3. Tanpa berlengah terus pecahkan telur dan maintain semangat.
4. Tunggu selama 3 hingga 5 minit dengan sesudu kesabaran.
5. Berkat semangat dan kesabaran, dah siap..!!
6. Makan dengan bacaan doa dan senyuman yang gembira. 

Resepi ini dikenali sebagai ala-ala bujang sebab ada letak telur. Selalu kalau letak telur ni spesel sket kan. Kalau mee tu letak air ja namanya resepi bujang. Bila letak saja telur terus la ala-ala bujang.
Credit : Google | Maggi
Pastikan hasilnya macam dalam gambaq na. Selamat mencuba...!!!

bakal suami mithali
@hilmitempoyak

45 comments:

  1. kalau ala-ala duda plak acano?pndai x?ekeke

    ReplyDelete
  2. blom lg.. tp harap2 x la duda tu.. ;p

    ReplyDelete
  3. hahahaha . segenggam semangat . secubit kesabaran .

    ReplyDelete
  4. wah toughnye badan dia.. hahaha.. nak sain

    ReplyDelete
  5. boleh gemuk x klu hari2 cuba resepi ni?

    ReplyDelete
  6. best la resepi..leh try lps ni.. hehe

    ReplyDelete
  7. terbaik lah.......
    lepas tu lepas makan.... boleh kentut sepuasnya....he3

    ReplyDelete
  8. hahaha. resepi ni utk org bujang je ke? yg da kawin bleh try x? :D

    ReplyDelete
  9. ni sesiapa2 blh buat kan bos..hehehe.sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. wowwwwwwwwwww pandainya chef zul masak, nak order semangkuk boleh??

    ReplyDelete
  11. Perghh... semangat gila muka memasaknya.. nak order satu boleh?? penghantaran pakai pos ye..hahaha.. =D

    ReplyDelete
  12. Hahaha... like.. like

    P/s: bg tau nma hotel berhantu tu tempoyak..nk tau nie :)

    ReplyDelete
  13. bhahahahaha,ngek la mu ni :P

    ReplyDelete
  14. wah kelas ko siap ada resepi uollsssss

    ReplyDelete
  15. kahkahkah susah payah cr pen dengan kertas!!!

    ReplyDelete
  16. dah nama pun maggie...ala-ala bujang pun tetap sedap...tak gitu?? hehehe

    ReplyDelete
  17. selalunya terjadi kat aku.. resipi ala alamak gas dah abis atau telur takde.

    tak sedap makan megi kosong

    ReplyDelete
  18. hehehe tq share resepi yg mudahlah sgt ni

    ReplyDelete
  19. perghh..resepi bakal suami mithali tu..kepada sume perempuan, tggu apa lg..kekeke

    ReplyDelete
  20. Senyum ustazah baca resepi ni..rasa terhibur

    ReplyDelete
  21. sebagai orang bujang, aku bangga ada resipi cenggini. ahha

    ReplyDelete
  22. kakakakaka.
    okey dah lama tak makan meggi.
    tetibe rasa terliur.
    dah la laperrr ni.
    aaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  23. Haha rasa tak tgk resepi pon boleh buat kot . Hahaha .

    ReplyDelete
  24. cannntiiikkk je resepi...

    jom2 makan

    ReplyDelete
  25. Ahahah..betul2 resepi paling mudah abad ini..hehehe :)

    ReplyDelete
  26. ommm!!hebat gileeerrr resepi lu brooooo!!!cayalahhh!!!

    ReplyDelete
  27. Ala-2 detektif ado ? XD hahah .. lapar la pulakk .. heee,nak mkn duluuu ~~~ ><

    ReplyDelete
  28. nak lagi sedap, tambah serbuk kunyit+belacan+sup bunjut dan 10 sudu garam bukit

    ReplyDelete
  29. cam dah lama plak tak mkn maggi... huhu

    ReplyDelete
  30. hahahaha senang..mmg berkurun tak makan meggi.mcm sedap..

    *sila dengan bangganya ikut resipi boni kacak sangat tuh..hahaha

    ReplyDelete
  31. semangat tu penting ;) HAHA. semangat nk menghabiskan meggi kari. wahh~ tiba2 rasa nk makan megi ;)

    ReplyDelete
  32. Ingatkan resipi apa la yang panjang sangat ni. haha

    bagus resipi ni. Boleh jugak kalo ko buat video tutorial memasak kat yutiub. konpem meletop. Patut ko dah menang kalo masuk bertanding.

    :P

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger