Perjalananku di kota New York

ZULHILMI TEMPOYAK | 20.2.13 | 48 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Dah seminggu aku tak hapdate blog. Dan inilah yang terjadi dalam seminggu aku. Ke kota New York.

Perjalanan aku kat sana cukup berliku. Menarik. Yela... penat kumpul duit kawen tapi habeskan dekat sini. Menarik sekali.


Sebenarnya dekat New York dan Malaysia tak banyak bezanya. Maksud aku dari sudut homeless people. Malam je kita boleh nampak di subway dan laluan-laluan tak terganggu ditiduri oleh orang-orang kat sana. Untuk menjimatkan kos penginapan kat sana. Tak salah bagi kita untuk turut jadi homeless. Tak salah bagi kita. tapi salah bagi mereka.


Dengan kepadatan kira-kira 6juta penduduk, New york gah berdiri kerana keunggulan nya dari sudut ekonomi. Aku sempat jugak menggunakan pengangkutan awam di sana. Teksinya cantik dan kemas. Kereta api tanah inggerisnya laju dan tepat. Di sana orang mementingkan satu yang berharga. iaitu masa.


Ditengah malam bandar ini aku kira tidak tidur disebabkan suasana yang masih sibok. Lampu masih bergemerlapan. Bintang masih bersinar dan bulan sememangnya bercahaya.


Sebagai bukti aku memang ada kat sana ampa bleh la jeles dengan gambar kat atas ni. Sebenarnya yang wanita tu hanya berselisih tapi gambar ni boleh menimbulkan fitnah. Kan tak boleh pegang bukan muhrim. Haram. yang tiru ye adik-adik. Hmmm.. adik ke.


Disamping kesibukan menghayati kota new york ni. Tak lupa ketika terdengar azan. Kita sebagai hamba Allah cepat dan tangkas berlari ke masjid. Lecturer aku selalu cerita yang betapa seronoknya solat dekat sana. Sebab saf dia rapat dan padat.

Sekarang baru aku tersedar yang aku hanya bermimpi dalam seminggu tu. Kehkehkeh.. Terima kasih kepada jurugambar foto. Maaf sebab tak dikreditkan kerana ini hanya direct dari google.

Penat merantau mimpi
@hilmitempoyak

48 comments:

  1. pegi New York xngajak i pun -,-
    len kali kena tido sebantal la baru blh mmpi ke New York gamaknye..

    ReplyDelete
  2. aduyaii tipa tertipu!!! ena tertipu! ngatkan pergi betul2 tadi... hahahahahah aduyai!!!

    ReplyDelete
  3. aduyaii tipa tertipu!!! ena tertipu! ngatkan pergi betul2 tadi... hahahahahah aduyai!!!

    ReplyDelete
  4. haha!menarik!!tapi mak tertipu!!haha

    ReplyDelete
  5. ciskek!!!

    new york sangat..

    aku tertipu tipu tipu tertipah..
    punyalah eksaited baca..last-last memang potong stim betul! hehehe

    ReplyDelete
  6. amboi..pintar2..tapi gambar last yg berlari tu bila tengok je ima rasa sesuatu yg sukar diungkap. tersentuh?? erm ntah la.mcm best je kan berlarian gitu.haha..

    ReplyDelete
  7. ahaiii, berbulunya jiwaaaaa...hahhahhha

    ReplyDelete
  8. laa ko ke NY?ko tak dengar aku jerit2 nama ko time lintas Lorong Stotemberg?Aku tengah tunggu cendol siap time tu

    ReplyDelete
  9. bikin gua tertipu.. sentap..ahaha

    ReplyDelete
  10. arghhhh mencik mencik !!! (benci bukan mak incik)

    ReplyDelete
  11. ko ada pergi ke NY city garden tak?? kitorg berjimba2 kt stu....ahahahaha...

    ReplyDelete
  12. hahaha ...oh ye ke ,mimpi pun boley XD , hihi nnti suatu hari In nak pegi lah :D in syaa Allah

    ReplyDelete
  13. deng!!! nasib baik fyna baca dari bawah. hehehehe...

    ReplyDelete
  14. bro...ada tak ole2 dari new york utk remy!!!!! nie asyik2 hantar kentut jer.....

    ReplyDelete
  15. tgok gmbr pun dah tahu. hahh, tipu !!

    ReplyDelete
  16. macam nak baling durian je kat zulhilmi...hahha bkn tempoyak...durian terus ^______^

    ReplyDelete
  17. haha mu comel dalam gambar tu. Serius tak tipu :P

    ReplyDelete
  18. Masa memula aku datang kat blog ni, pagi tadi tapi sebab operator jeles dengan aku, line pun tak berapa nak ada. :P Maka, tak keluarlah gambar-gambar yang ko pamerkan ni.Jadi aku baca jelah apa yang ko tulis tanpa tengok gambar. Memang memula aku ingat ko bebetul pergi NY. Haha... Rupanya NY NempoYak. Aku tertipu. :D

    Nice entry la... :)

    ReplyDelete
  19. teruskan bermimpi..sampai ia jd realiti~ ;)

    ReplyDelete
  20. huhuhu~nak p new york jgk...sat2 nak google hahaha!

    ReplyDelete
  21. haha bengong je mimpi rupanya dh agak dh..

    ReplyDelete
  22. hahah..penat aku percaya.
    kalo camtu aku nak pegi paris mlm ni.

    ReplyDelete
  23. cisss... new york la sgtt kan...

    takpe aku dah baca abiss...


    ReplyDelete
  24. Eii, akak tertipu. Berangan ni boleh jadi kenyataan jugak. Tapi gaya cerita tu mcm ye-ye je.

    ReplyDelete
  25. baru nak kagum.. pergi new york.. tapi bile teiiti ekspresi muka same je sume gambar.. baru tau.. aku tertipu rupenye.. +__+

    ReplyDelete
  26. jadi duit kawen ko masih selamat lah ye...hahaha.

    ReplyDelete
  27. lar.... confident baca. part last tu menciiiiii :)

    ReplyDelete
  28. okay malam ni tido mimpi pergi bercuti dekat rumah tempoyak . hahahha !

    ReplyDelete
  29. memang aku dah agak ini dusta dan auta semata-mata
    hahaha

    ReplyDelete
  30. laaaa...nape x ada gambar akk sekali kat situ..kan ke kita gi sekali ;)

    ReplyDelete
  31. haha2 kiah tertipu....tp best gak kan hi2....i follow

    ReplyDelete
  32. kenapa mulut menganga jer2?nnt masuk lalat..hahahaha..

    *ayat nak marah sbb tipah tertipu!

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger