Jamban Aku Datang

ZULHILMI TEMPOYAK | 19.1.13 | 32 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Haaa... tengok tajuk macam bajet nak tiru ala-ala cerita istanbul tu kan. Ni idea yang datang tiba-tiba lepas aku dok diam sambil asyik ke jamban je hari ni. 

Jamban begitu penting untuk hari ni. Kalau tak masakan gangnam style yang hit berbilion tu selitkan adegan dalam jamban. Movie-movie action mesti tunjuk jamban pecah. Pentingnya peranan jamban ni. Haaa... ada yang nak bukak balik la tu.


Jamban ni ada banyak jenis, tabiat, n ciri-ciri. Ada orang suka jamban duduk cangkuk ada orang suka duduk jamban kerusi. Tau tak yang mencangkuk dan berkerusi ni sebenarnya dipengaruhi oleh individu. 

Sebab utama kita selalu guna jamban cangkuk atau kerusi.

Alasan 1 Jamban cangkuk - Memang beli rumah dapat jamban ni ja.

Alasan 1 Jamban kerusi - Memang beli rumah dapat jamban ni. ja.

Tapi ada setengah rumah kita diberi pilihan samaada nak cangkung atau nak berkerusi selesa. Begitu jugak kalau kat jamban awam. Amboih... kenapa ayat aku ni macam skema ni. 
Jika kita diberi pilihan seperti ini, jangan ragu-ragu untuk cuba kedua-duanya sekali.

Masuk jamban pon sekarang kena bayar kan. Aku ada tips kalau ampa tak nak bayar.

Tip 1 - Guna jamban dirumah
Tip 2 - Jamban yang memang tak dak orang nak mintak bayar
Tip 3 - Guna jamban kat midvalley, timesquare
Tip 4 - Masuk buat bodo ja.
Tip 5 - Mohon bekerja dekat situ
Tip 6 - Volunteer untuk cuci jamban bebayar tu
Tip 7 - Bagitau dan kongsi sejarah jamban dengan pengutip duit tu
Tip 8 - Buat kamceng dengan tokei atau pekerja
Tip 9 - Tahan la sket..

Ampa tau tak kalau nak tengok peribadi orang tu pembersih atau tak, tengok jamban nya. Kalau bersih tu andaian rajin, pembersih. Tapi kalau kotor tu sebaliknya pulak. Tapi aku agak menyangkal mitos ni sebab tandas aku bersih. Bilik aku besepah. Kan takdak hubungan tu. 


Teringat masa kecik dulu. Kalau balik kampung time malam sakit perut nak terbe... mesti tahan. Takut nak membuang kat luar. Yela.. tak dak lampu, pastu yang ketul-ketul tu pun tak tenang nak keluar. Harini atuk terpaksa buat pintu untuk connect dengan yang dalam. Bukan sebab aku takut tapi sebab sepupu kecik aku pulak jadi penakut.

Apa yang ada dengan jamban ampa..? haa... ni pon bleh buat topik bebincang.

pencinta jamban
@hilmitempoyak

32 comments:

  1. ish dy ni..
    jamban pn jdik cte. haha
    tp kan, dlu mse kecik2 tndas atok kat luar gak.
    adoyai.. dan2 ajak org len tman kalo mlm2,
    "ko tggu kt luar taw. jgn g mne2"
    hah sengal!

    ReplyDelete
  2. Hahaha,jamban pun boleh jd topik... In tak pernah rasa suasana kampung'pure' punya,so tak de pengalaman guna jamban macam tu XD hehe... follow u here incik tempoyak ! =D

    ReplyDelete
  3. nak undi ke??? mana2 saja.. cuba tgk di sini.. ada kan yang mcm ni tulisan dia ' Mulakan undian anda sekarang! '... tekan la mana2 yg kau mau... harap2 membantu... hihihi.. ^^
    ini link dia,dibawah ni...
    http://abpbh.com.my/undilah

    ReplyDelete
  4. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    http://wisataoutboundmalang.com/

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  5. both nuffnang and advertlets ada pros and cons,,,

    ReplyDelete
  6. Tak suka jamban duduk. Kalau guna jamban duduk, still mencangkung gak. Hahaha! Tp sejak2 berangan nanti nak ada umah banglo, blaja2 la jugak duduk kat jamban duduk. Err ada kaitan ke umah banglo ngan jamban duduk? Salu jamban duduk ni kat umah orang kaya kan? Cheh!

    ReplyDelete
  7. Jamban plak zullll!!!haha..kne bersihla...kalau tak lagi xlalu nak teetttt!!!haha...

    ReplyDelete
  8. jamban oh jamban..xda jamban merana..aishh=.=..

    ReplyDelete
  9. last pic tuh wat kn me terigt kat cite slumdog millionaire...woooooo...

    ReplyDelete
  10. mmg slalu dikaitkn klu toilet bersih pembersih la kan...
    nway, tq singgah blog kte..:)
    blog ni xamik masa pn utk loading..:)

    ReplyDelete
  11. aha. ni pun boleh jadik topik.
    tp kdg2 jamban yg kena bayar pun,kotor juga.plg best klu guna jamban rumah sndiri.

    maslhnya,sy duduk hostel,mmg kena tahan la. org ini dgn org itu xsama. ad pngotor ad yg pmbersih. klu yg pngotor tu,mmg kena tahan jelah dgn baunya lagi.adoi nak muntah

    ReplyDelete
  12. huhu..kelakar la...macam2 ada..sib baik dah lepas lunch..kalau tidak ada yang tak lalu makan :D

    ReplyDelete
  13. hahaha jamban pon ada arahan nak guna camne ? xD

    ReplyDelete
  14. aku rasa aku nak cuba menggunapakai tips2 yang ko bagi tu lah..hahahaha

    ReplyDelete
  15. hahahaha takda la mahal mana setakat bayar jamban tu. tak luak pun duit. ekeke

    ReplyDelete
  16. lawakks.. Hahahah..


    hamboi, masuk minang. Kemain lagi kan !! Salam kenal :))

    ReplyDelete
  17. isi rumah byk..xleh la kate gitu heheee ^_^

    ReplyDelete
  18. dulu rumah atok nenek pun jamban kat luar. nasib laaa grandparent ikut perkembangan moden, jamban kat dalam dah, siap ade shower heater lagi. hahaha :D

    ReplyDelete
  19. Haha..bagus kugak entry jamban nie. jarang blogger nk taip hal nie.. Hahaha


    p/s: tiap2 hari kt opis mesti g jamban je

    ReplyDelete
  20. muahaha....jamban!!!
    burung gagak suka menjamban kat kereta aku!

    ReplyDelete
  21. haha jamban oh jamban
    paling menyirap bila orang cangkung atas jamban duduk then tinggal tapak kasut . entah hape benda yg die p pijak, ntah taik anjing ke hape
    memang cancel niat terus nak lepas hajat

    ReplyDelete
  22. kahkah. ini pun boleh jadi topik kan...sebab urusan 'menabung' sangat penting untuk manusia. aku pun tak suka jamban duduk ni, nasib tandas awam ada sediakan 2 jenis boleh la pilih2. terdesak sangat...balun aje jamban apa yg ada. JANJI LEGA~fuhh

    ReplyDelete
  23. tandas kat umah sendiri mmg lg selesa laa... hahahahaha

    ReplyDelete
  24. Haha aku geli nak guna jamban duduk. Bayangkan kulit bontot kau kena kat kulit bontot org lain. Errr

    ReplyDelete
  25. sya jrg guna toilet awam atau toilet rumah org kecuali dah terpaksa tahap gaban.. haha

    ReplyDelete
  26. Pentingnya jamban dlm kehidupan, mampos kalau xde jamban, gali lubang ar

    ReplyDelete
  27. mula mula rumah lama pakai tandas cangkuk , so dah terbiasa cangkuk pindah rumah baru dapat tandas duduk tapi tak biasa so nak buang pegi lah mencangkuk dekat atas tu . hahahha ! lama lama dah ok , dapat duduk asrama pulak tandas duduk cuma satu je pastu budak budak suka mandi and basuh baju dalam tu sanggup pergi check satu tingkat ke satu tingkat demi mencari tandas duduk . hahahha ! ni sebab dah terbiasa duduk dan tak biasa nak mencankung pulak . laaa ni duduk rumah sewa ada dua tandas dua dua tandas cangkung nak tak nak kene jugak biasakan . hahhha . bukan apa badan berat nak cangkung lama sakit oooo ..

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger