Cara Makan Tutti Fruitti Bawah RM10

ZULHILMI TEMPOYAK | 5.12.12 | 37 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Ha.... tengok tajuk pon dah tau apa benda kan. Bapak tak suprise langsung. Ampa buat-buat ja la macam tertanya-tanya apa dia ye.


Mesti ramai ternanti-nanti teknik ni kan. Sebab setiap kali kita pegi mesti akan telajak jugak lah dari sepoloh henget. at least seposen. Tambah yang baru first time makan tu. Main taruk je kan. Mau sampai 30 henget. Aku first time makan dalam 25 henget. Nasib baik waktu tu dalam wallet ada 30 henget. Makan pon slow-slow sambil 

1. Optimumkan Promosi
Kalau ada promosi, ampa bantai ja p. Ala nak merasa kan. Pi ikot la warna baju yang depa nak. Layankan ja. kalau 10% diskaun pon banyak o0o0o....

2. Kurangkan Ais Yogurt
Aku dah kaji. Ais yogurt yang kita kena picit sendiri tu berat jugak. Sebab bila letak topping xde la banyak sangat. Tapi berat melampau. Soo... kurangkan ais yogurt tu. Coklat sedap... bleh la kalau nak lebih sket. hehehe...

3. Potong Bekas Hijau Bagi Separuh
Kalau ampa perasan kan. Bekas yang disediakan tu bapak beso. So... bila tuang dok rasa sikit je kan. Jadi.. ampa kerat atau potong bagi separuh, lagi pendek lagi bagos baru nampak melipah pastu rasa la macam banyak.

4. Gunakan Harga Pelajar
Cari baju sekolah lama-lama. Pastu taim nak bayar tu "Kak... harga student kan.". Kalau dia tanya mana kad student ke apa. Katalah sekolah mana ada kad pelajar, baju sekolah membuktikan segalanya. Tapi, bagi lelaki shave la jambang ngan misai dulu dan tengok cermin samaada muka ada macam bapak orang ke tak. Hehehe...


5. Tahan atas plastik
Maklumkan kat crew situ anda alah dengan bekas yang depa sediakan. So.. anda nak letak dalam plastik biasa je. Haa... sebab bila pikir balik, bekas tu pon macam berat je.

6. Beli Aiskrim 
Ampa pegi ja ais krim kat kedai mana-mana. Pastu g la singgah tutti fruitti amek mangkuk dia tu. Then tuangkan ais krim yang ampa beli dalam bekas tu. Makan je kat situ. Kan dah merasa macam tutti fruitti.

7. Imaginasi
Orang kata imaginasi menjadi realiti. Sooo.. g la beli ais krim sepapan tu and cari la topping sendiri. Then bukak google cari gambar or video tutti fruiti. Haaa... Imagine la ampa.

8. Berangan
Takyah pegi. Berangan la macam aku ni. konfem bukan takat Bawah RM10. 10sen pon tak keluar. Memang konfem jugak la mak metua aku kata aku kedekut.

Dengan kaedah ini. Kita dapat bersama-sama makan dan terus jimat untuk minum SDII. ehhh... 

yang sempat karang
@hilmitempoyak

37 comments:

  1. hahaha.. ni tips yg kurg boleh pakai ni..hehe.. xpenah lg mkn sini.. siyes, mahal ke? baik makan kat rumah, beli buah ptg sendiri..huhu

    ReplyDelete
  2. lama x makan tuti fruti woooooooooooo... nak jugak.. nak jugak..

    ReplyDelete
  3. takde keje aku nk gi sini. membazir. bukan kenyang pun. haha

    ReplyDelete
  4. teringat masa pi tutti frutti baru buka kat jitra hari tuh, manalah tahu kan kalau timbang leh jadik mahal cenggitu, ada pakcik tu beli 2 bekas jek dah nak dekat 25 hengget..tp mmg segantang r dia amik..mungkin sb dy pon tak sedor diri gak cam akak..jd sama2 dah terkena...ahakzzz

    ReplyDelete
  5. cite die gini..
    kalau pegi makan tutti fruiti ni,tekan sekali das je.

    diulangi,
    sekali das je..

    jangan nak tekan,pastu stop,pastu tekan,pastu stop..

    maka nanti tercekik kat kaunter..

    paling mahal eka beli,adalah dalam rm 15.00

    paling murah

    rm 7.00 kot

    perisa kegemaran

    Vanilla
    dan
    Mango

    letak caramel sos.

    letak benda2 rangup kecik2

    setel..

    ahak

    ReplyDelete
  6. pernah makan sekali je.. tu pun rm10.40 / sempat lagi masukkan sdII ek.. hehe..

    ReplyDelete
  7. nombor 7 dengan nombor 8 memang siot..hahahahaha. kalau macam tu, aku nak usahakanlah nombor 7 dengan 8 tu. sekarang jugak.hahahahahaha

    ReplyDelete
  8. rasa nak sekel2 je kepala ko lepas baca semua tips ko nih wkakakakakakakakkaa

    ReplyDelete
  9. paling mahal aku makan setakat ni rm20 eskem tuti

    ReplyDelete
  10. Hahahah... katakan tutti frutti gemok!!

    Nak ke jd gemok?

    ReplyDelete
  11. belum terfikir nak mkn tutti fruiti walau orang kate sedap sgt.

    ReplyDelete
  12. belum terfikir nak mkn tutti fruiti walau orang kate sedap sgt.

    ReplyDelete
  13. tak penah pi.tak penah mkn.huhuhu

    ReplyDelete
  14. stkt ni tak penah lagi rasanya lebih RM10 . hahaha



    dan2 jeee promot SDII kat bawahhh :p

    ReplyDelete
  15. sayang, orang nak khabor nih.
    orang memang feveret makan tuti fruti.
    mohon dah kahwin nanti jangan kedekut sangat nak bawak orang pergi makan kat situ.
    miahahahaha

    ReplyDelete
  16. no 6 tu super hebat..hahaha..

    lyeen pist time mkn TF ni rm 13 hengget je..haahaha..bahagia..T_T

    ReplyDelete
  17. yang berangan tu aku stuju . haha .

    ReplyDelete
  18. bgui tips hang :P no 8 tu paling bagus.. stuju banget

    ReplyDelete
  19. puihhhhhhhhhhhhhhhhhh!

    paddle pop,yay. paddle pop,yay.
    super duper yummmii.

    ReplyDelete
  20. best aaa tips nie... hahaha... belanje kite tempoyak... dh lame xmkn nie...

    ReplyDelete
  21. satu lg, amek topping yg kecik2 je. aku ari tu amek topping laici 2-3 biji. mana x berat. menangis aku time nak bayor.

    ReplyDelete
  22. adeh... kesimpulannya.. tutti frutti ni memang mahal.. huhu.. xpernah makan lagu..

    ReplyDelete
  23. bawak bekas dari rumah, beli atas tangan org lain (maknanya 2nd hand-->jatuh harga), beli time kedai takde letrik (askim cair--->trun harga)

    ReplyDelete
  24. no.6 tu kelakar wahahahhaha! bengong je

    ReplyDelete
  25. takde ler remy nak membazir mkn tutti fruiti tu...rege dia melampau mahal... kalah haagen daz....
    tapi petua 6 ngan 7 tu...remy setuju....... tak dapat yg ori..... dapat bau2 bacang pun jadi lah......he3

    ReplyDelete
  26. hahahaa, memang berguna tips ni. terima kasih banyak :p

    ReplyDelete
  27. kan.. hehe.. ;0

    http://ruangannazira.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Tips yang berguna hang bagi ,boleh cuba ni , ekekeke

    ReplyDelete
  29. Gila lah nasihat kau ni hehehe bagus berguna pada org tak mampu mcm aku ni..

    ReplyDelete
  30. lama aihhh tak p baziaq ke tutti frutti ni,aihh

    ReplyDelete
  31. first time mkn kena rm 48 ringgit haha... sbb ambil penuh satu mangkuk bsr ingatkan mcm air dkt 7e haha..kenangan2,,

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger