Dilema

ZULHILMI TEMPOYAK | 25.9.12 | 33 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Mukabuku aku kena ban lagi. Aku pon tak paham kenapa. Adakah laptop aku ni terkena virus hack ke apa. Tak apa la. Malas dah nak pikir. Sekarang ni aku dalam dilema. Pening oo0ooo.... macam mana masa depan aku ni.

Dilemanya samaada nak terus kerja sendiri atau cari kerja. Kalau nak kaya kita kena berniaga. Nak kaya tu lambat sket la. Modal apa kan. Yela... nak kaya nak bantu saudara-saudara kita. Tapi tidak salah kalau kita gali pengalaman dengan bekerja dengan orang kan. Baru kita tahu pahit manis dunia ni. 
Dilema ni berlaku masa aku pegi career fair dekat mid valley hari sabtu ritu. fuh..
Ceritanya bermula begini. Masa sebelum aku habes belajar dulu, aku kira bulan jun camtu la aku ada niat nak berniaga sendiri. Bukak kecik-kecik pon jadilah. Ego tinggi... then satu masa petang-petang aku bosan aku saja la tweet tokei-tokei yang power la bagi aku. Nak bodek apa. Tanya soalan cuba nasib ja. Ni antara soalan aku la.
For fresh graduate. Which one is better. Kerja sendiri atau cari kerja..?
Semua diam je. Aku pon anggap tokei-tokei ni mungkin busy sampai tak sempat nak layan tweet mamat kiut macam aku ni. Then petang lepas aku habes main bola. Aku tertengok ada new interaction. Seorang ahli perniagaan which is @MSZulAmin reply cari kerja cari pengalaman dulu. Berdasarkan carian google beliau COO di NAZA Ducati Malaysia.

Sorang dia ja yang reply dalam banyak-banyak orang aku tanya. Thanks @MSZulAmin really appreciate it. Terharu tak tersangka. Dalam masa tu pon aku dah seeking for business opportunities cuma kurang modal ja.



Last-last aku lepas habes belajar walaupun tak konvo lagi, aku meniaga la apa yang ada. Tapi tak fokus, yela baru nak penetrate diri dalam market. Susah jugak o0oooo0o0.... sampai parent aku dok tertanya-tanya boleh tak ni. Boleh tak ni. Yela... modal kurang. nak mintak kat parent boleh tapi sampai bila? Mintak kat punb senyap je. huhhh... macam mengeluh kan.

Then sabtu lepas aku pegi teman member aku pegi career fair dekat mid valley. Depa nak cari keja. Aku memang tak terniat langsung nak cari kerja. Ego tinggi.. walaupun ada kawan-kawan tercinta saran cari keja dula kan. Tak pa la.. tengok punya tengok kot ada yang berkenan. Bekenan kat orang yang jaga booth pon jadi la kan. heheheh....

Tiba-tiba masa kat satu booth ni member aku nak drop resume dia. Ramai orang beratur aku tak kena ngena. So.. aku tunggu kat penghujung booth tempat orang drop resume kat person in charge masa tu. Aku ngan muka kiut saja tersenyum dekat sorang ni yang memang person in charge jugak. Tiba-tiba jugak tersembang sket-sket. Macam mana tah. 

Dia bagi email suruh aku sent resume. Bayangkan semua orang dia bagi card suruh kol ext. atau email HR. Tapi aku tiba-tiba dapat terus email betul-betul person in charge. Tak tau la kalau orang lain pon dapat. Tapi masa aku tu memang mudah sangat dapat contact person masa tu. Dengan tak beratur, jalan tak betol dengan nyanyi hepi bufday.
Bila aku dongak tengok balik. Booth tu adalah NAZA.
Adakah ini satu kebetulan ataupun memang telah ditentukan. hmmm...

Mohon pandangan jika ada blogger yang dah bekerja atau sekarang ni tokei. terima kasih daun keladi. eden ni memang comel sekarang. hmmm.. ni dah lari tajuk.


yang dalam dilema
@hilmitempoyak

33 comments:

  1. keje dulu dgn org cari pengalaman sambil cari modal. itu pendapat je =='

    ReplyDelete
  2. caru ilmu dan pngalaman bg penuh didada lagi bagos .. lepas dah ad semua tu boleh la slow2 .. hehe

    ReplyDelete
  3. insha ALLAH rezeki terpijak kot tue . Ada rezeki tak kemana mesti dapat :D

    ReplyDelete
  4. sian ko FB buat hal nohh..shida p1max ni geramm bonarr!!

    ReplyDelete
  5. wohoooo. kita pun pergi career fair tu hari sabtu lahhhh! :)

    ReplyDelete
  6. kerja dlu cri pglmn.. kalau ada modal leh la berniaga =)

    ReplyDelete
  7. bro pada pendapat aku ko kerja dulu 2 3 tahun..pastu kumpul modal then buka bisnes

    ReplyDelete
  8. rasanya keje dulu..kumpul duit..dh cukup modal baru buka bisnis sndiri...

    ReplyDelete
  9. yer cri pglman dulu ptg...da kja dapt duit n t buat modal msa dpn...lau keja ngan org kta tahu market tu cm mna...nk psrkn produk cm ne...wlpn kta da bljr tp biar la kta thu raliti sbnr cm mne...

    lgpn lau kje dapat kontak ngan rmai org yg kdg bg besr bisnes awk msa dpn t...

    ReplyDelete
  10. Np xanggap itu lorong awak.klu iya..itu mknanya rezeki awk da kat stu..bersyukur la dlm ramai2 awak terpilih..:)

    ReplyDelete
  11. hahahah dah xde mukabuku...so tak payah nak pening² dah...

    ReplyDelete
  12. Hehe..! carik keje dulu, untuk mmbentuk sebuah tapak..pengalaman tu penting..(^_____^)..kalo nk keje sndiri pown bole, modal ade, tarahaaaaaallll..yg pnting pandai arrange ur business..(^______^)..

    ReplyDelete
  13. better keje sendirik ! sampai bila nk jd kuli org kan . tapi sebelum tu kumpol modal bebanyak dulu ! :)

    ReplyDelete
  14. dulu tepikir cmtu gk.nak buat biz spenuh mase sbb dah ade buat 1 biz ni.tp mak kate,cari lah keje jgk.keje tetap yg sah2 tiap2 bulan dpt income.klo bisnes ade pasang dan surutnye.biz for fresh graduate mybe boleh buat part time dlu.bile duet dah stabil baru jadikan biz tu full time. :)

    ReplyDelete
  15. tak salah bekerja dulu. cari pengalaman byk2. kutip byk2 pengalaman dan selok belok berniaga. sambil2 tu cari link yg baikkk punya! sambil2 tu kumpul modal. then when the time has come, berniaga:)

    ReplyDelete
  16. modal kalau senang dapat macam tu je...ko meniaga la terus.


    kalau nak kena kumpul...ko kerja la dulu. simpan sikit2 sambil tu boleh timba pengalaman.


    apa2 pun rezeki...apa yg ko usahakan tulah yg kau dapat. apa2 pun...selamat maju jaya.

    ReplyDelete
  17. bertua beb. pi la ntar resume tu^^

    ReplyDelete
  18. kerja dulu sambil timba pengalaman.. rezeki Allah swt luas.. selamat maju jaya.. ;)

    ReplyDelete
  19. kerja dulu la dapatkan pengalaman... bila dah stabil.pastu baru boleh teruskan yang lain pulak.. InsyaAllah rezeki ada di mana2..

    ReplyDelete
  20. g keje amek pengalaman.. dh ade pnglmn baru leh niaga.. belajar dr kesilapan perniagaan org lain..

    ReplyDelete
  21. aku pun rs better keje dlu kot. sambil keje pun bole wat bisnes part time gak. bila bisnes tu berkembang maju, br la letak jawatan & fokus pd bisnes... tp tu pandangan aku je la. aku bukan bisnes minded nyer org.

    ReplyDelete
  22. yup keje dulu kumpul pngalaman sbnyak2nya . kecian fb kene ban ea . haha :P

    ReplyDelete
  23. as for me
    keje dlu
    sbb nk explore
    n cr pengalaman dulu

    ReplyDelete
  24. ps: xpayah nk kentut sgt la tempoyak mucux oii...hehehhehee

    ReplyDelete
  25. keje dulu..cari ppengalaman pastu baru bukak bisnes ke..bukak baju ke..

    opss..salah lak..

    apepun hang nak buat , pastikan semangat tu ade :)


    nak kj kene ade semangat , nak bukak bisnes pun kene semangat ..
    ye dak??

    ReplyDelete
  26. insyaAllah ade rezeki.. keje jadi kuli dulu,, hehe.. dh cukup modal, baru leh keje sendiri..

    ReplyDelete
  27. eh, macam dah jodoh je ngn kompeni tuh..apakata try je dulu, timba pengalaman kan..mana tau ada rezeki baik kat c2...:)

    ReplyDelete
  28. wat part time okay. eh nak join venture. hikhik

    ReplyDelete
  29. Balas kunjungannnn...! bdw, dah comment..yes..kentut sajeeee..bau tempoyak dah my blog..huhuhu...!~ =P

    ReplyDelete
  30. Sy pn mnat bisnes tp bidang ni mmg byk cbaran n risiko awk kna btul2 fokus..kna kuatlaa.mula dri bwah skit2 lma2 insyaallah :)...lau nk keje dlu pn xpe cri pglman n modal dlu...dua2 plihan y baik cuma tpulang pd usha n kemahuan kite jer...=)

    ReplyDelete
  31. thanks for all those suggestion kawan2.. :)

    akan diteliti. heee

    ReplyDelete
  32. apa tunggu lagi. pergi la send resume sekarang!
    gud luck dear

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger