Perasaan hati

ZULHILMI TEMPOYAK | 3.6.12 | 31 Comments
Bismillahirahmanirahim…

bapak lama gila aku tak update blog. memang orang mencarut kan. hahahaha.. maaf seh..


sebenarnya. Cirit birit beberapa hari membuatkan jiwa aku dalam gelora bila nak update korang tau tak? Tapi cirit birit ini jugaklah membuatkan aku bersemangat nak blog walking. Semangat sikit la dari semalam dan semalam dan esok belum pasti. Nasib baik sebelum ni aku ada tanya tentang macam mana nak ikhtiar kalau takdak air ke apa kan. Jadi semasa cirit birit berlaku bukanlah halangan untuk aku..
Maaflah sudah sekian lama tidak meng update blog. Ayat tipikal kan. 
tanda aku mintak maaf dengan ikhlas. Erkkk... ikhlas la sangat kan. OK.. aku tengah menaip dengan tekun di pagi hari jam 5.15 pagi. Haaa... orang lain bangun Qiamullai. Aku bangun update. Bagus sangat. dan untuk menghilangkan rindu korang kat aku. ada la gift kat bawah nanti ye.


Kisah bermula, Pada suatu pagi yang indah, aku bergerak menaiki kriss100 biru aku yang serba cool dari ofis ke hospital serdang untuk menjalani fisio bagi menguatkan tangan aku. perjalanan memakan masa dalam 10 minit. Lampu isyarat dah 10 minit jadi semua sekali 20 minit. Temujanji rawatan adalah dalam sekitar 9 pagi. Agak terlewat masa aku sampai tu. Nasib baik muka-muka doktor kat f9 hospital serdang tu senyum ja.

Selesai register, aku teros ja buat fisio. Ikot arahan doktor yang comel. Walaupun aku macam banyak kerenah sket. Doktor ni tetap tak layan. Fine... tak sweet kan. ahhahaha...

gambar macam tak kena ngena kan..?? haha...
Masa fisio tu aku perasan. Alhamdulillah aku hanya patah sket. Ada yang tak mampu berjalan, ada lelaki tua yang tak larat maybe lumpuh dan isteri tua membantu, ada yang sudah putus kaki, ada budak kecik yang dah macam-macam patah, ada yang dah uzur sangat.


Untuk latihan fisio yang kedua, aku buat dengan penuh tekun. Tunjuk terer... besalah doktor pompan kan. So aku kena la tunjuk ketegapan dan kestailoan aku sket. 2 minit doktor tu demo, dia terus gi tengok pesakit lain. Then tiba-tiba air mata aku mengalir. Masa mengalir tu jugak la doktor tu tiba-tiba nak tengok aku. 
malu kot. mano nak letak muka macho tapi menangis sebab suruh buat fisio sket.
Tapi sebenarna aku menangis bukan sebab sakit. Hmmm… aku pun tertanya-tanya. Kalau bukan sebab sakit buat apa aku menangis?  Muka macho tapi baru suruh buat sikit dah nangis kan


Ingat tak tadi aku ada kata tentang wanita tua yang memimpin suaminya yang menjalani fisio tu. Tau korang asyik baca kisah pasal aku ja kan sampai tak perasaan aku cerita tentang apa. So sweet la korang. Hahahaha… Tapi wanita ni lagi sweet dari korang sebenarnya. Sebab yang sememang sekukuh budak debab yang mana wanita tua ni bukan setakat pegang tangan di pimpin macam lintas jalan tu. Tapi ini siap dengan diri wanita tua tu lagi boleh dikatakan menjadi tongkat kat suaminya. Biarlah kisah ini dibaca dengan kisah suami tua dan isteri tua.

Bila disuruh doktor untuk baring kat tentang angkat apa tah tu, si suami tua ini berusaha panjat dan baring tapi tetap dihulur bantuan oleh si isteri tua. Walaupun aku tengok badan dia dah macam mengeletar dan berpeluh masa tolong husben dia.

Mungkin aku kerap menggunakan bahasa tua. Maaf jika ada yang terasa tentang perasaan tua. Tapi apa yang aku nak cuba sampai kan dekat sini, mampukah kasih kita sampai ke tua dan lagi yang kita inginkan mampukah kasih kita hingga ke syurga?

Air mata yang mengalir masa aku fisio tu sebenarnya aku tertanya-tanya mampukah aku memiliki isteri yang sesetia beliau ataupun lebih baik dari beliau. Dan mampukah aku berada di tempat isteri tua tu jika isteri aku pulak yang sakit suatu hari nanti? Adakah setabah itu, adakah pemberi semangat seperti itu dan apakah aku dan anda yang memiliki teman sudah bersedia?


ni la gift tu. hahahaha.....
Harap ada orang kata dia mampu.. nanti aku hantar rombongan. Rombongan sambil belajar. 


yang tersengeh,

@hilmitempoyak.


31 comments:

  1. ada..ada..dia sedang menunggu kamu tu..yakinkan~ ewah

    oh, kamu sungguh swit la~ haha

    ReplyDelete
  2. mekaseh singgah..ada la tu yg mnunggu duk kat mana2 tu..huhu

    kiter follow blog ni ^^

    ReplyDelete
  3. berdoalah semog dipertemukan dgn org yg terbaik utk kita...

    #sweetlah pasangan tu.. :)
    #semoga cepat sembuh...

    ReplyDelete
  4. tetiba nak nangis jugak... thu xpe... ade pasangan suami isteri ni memang kekal hingga akhir hayat... malah semakin bahagia... so sweeeeeetttttt!!!!

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/06/kutemu-cinta-nya.html

    ReplyDelete
  5. i'ALLAH satu hari nanti mesti ade, sbenarnyew kita tak perlu tngok orang lain ckup sekadar ibu bapa kiter yang makin lama semakin tua, melayan kerenah kita tanpa henti, sebelum kita fikir ada orang tak yan boleh jaga kita seperti itu, apa kata kita tanya diri kita "bolehke ak jaga ibu ayah aku sampai macam tue, hlang pkrjaan, hlang teman hidup hanya untuk mereka?"



    nurul syuhada azilan ;)
    gua tak aktif blog dah. tapi gua selalu usha lu punya blog, good job.

    ReplyDelete
  6. So sweet your entry ;) anyway get well soon zul . Allah know the best for you ! Keep praying ^^

    ReplyDelete
  7. Ececehhh, so sweet menangis sebab tu. Tapi terharu la jugak diri ni, sobb sobb. Tersedak bila baca entri ni sambil makan megi tomyam. Lawak and sweet ;p

    ReplyDelete
  8. serius sedih kot baca yg part makcik tua tolong suami dia :'( hope zulhilmi cpt sembuh nanti k. chaiyokk!

    ReplyDelete
  9. hehhehee... mesti ada kt mn2 tu.. teruskan mencari. goodluck. ;)

    ReplyDelete
  10. soobsss sobbsss


    p/s : gambar tuu rase nak cungkil biji mata tuu

    ReplyDelete
  11. doa2lah moga2 jodoh cepat sampai ;D

    ReplyDelete
  12. kan kan kan. tengok mama dengan abah, mula nak ada rasa yang sama. berpegang tangan seperti baru berkahwin. teirngin kecapi masa itu. tapi allah maha mengetahui. jodoh kita dia yang tentukan. sama kita mendoakan yang terbaik :)

    mata tentang mata, nanti jatuh hati. aummmm!

    ReplyDelete
  13. ada! aku lettew. tapi aku tak nak ko hantar rombongan meminang bagai. hantar saja TEMPOYAK! aku dah ngidam ni :P

    ReplyDelete
  14. err makcik saya kata jamu mak dara elok dimakan untuk masalah kesihatan macam tu..errrrrrrr? :P

    ReplyDelete
  15. awat aura sedih sampai kat aida nie.. sobs..sobs.. dalam 100 mungkin ada 5 je yang macam tu..

    ReplyDelete
  16. wah cinta sampai ke akhir hayat huuhuh

    ReplyDelete
  17. assalam, zulhilmi
    ..itu la yang dikatakan cinta semakin bertambah tatkala sah bergelar suami isteri..
    kasih sayangnya hingga ke syurga, InsyaAllah :)

    ReplyDelete
  18. sweet betul couple tu, yg muda pun lom tentu begitu ye!

    ReplyDelete
  19. bertuah pakcik tu ada isteri macam tu. hopefully, kite pun pasangan macam tu nanti.

    ReplyDelete
  20. nak tmpg nangis jugak boleh tak?huhu..

    bertuahnya ada pasangan sbaik isteri pakcik tu kan..

    ReplyDelete
  21. jika kau fikir kan kau boleh
    kau pasti bole melakukan.

    ahahaha.pehal.

    ReplyDelete
  22. tacing la...sweet la kau nie,,,skodeng orang veteran bersweet plak...huhu...

    ReplyDelete
  23. InsyaAllah kita pon mampu jadi pasangan macam tu juga suatu hari nanti...

    ReplyDelete
  24. Memang susah la nak cari sekarang pasangan yang macam tu.. huhu...

    ReplyDelete
  25. beroo lu sakit apa? *tetiba. haha

    hamboi dah boleh kahwin dah tew. hm berdoalah kasih sampai ke syurga ya?

    apahal mata lu macam nak tersembul keluar je tu? bhaha

    ihiks, go go go ale ale ale. dah kenapa pulak. kahkahkah

    ReplyDelete
  26. Mekasih singgah kentut kat blog linda. Ish...sweetnye kalo tgok psangn tua mcm tu. Hope kite semua mmpu jd mcm tu.insyaallah

    ReplyDelete
  27. hahaha..sweet saja...tpi takleh than part kau cirit birit..lain kali sila alert dgn makanan yg kau mkan..hahah tak juga kau kentut merata...HAHAHAH..:p nice entry bro..:)

    ReplyDelete
  28. suitnye untie tu, nak gi meminang lah

    ReplyDelete
  29. sedih....

    harapla nanti bila dah tua,laki masih lagi setia bersama sampai akhir hayat...

    :(

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger