Debat lagi

ZULHILMI TEMPOYAK | 18.6.12 | 27 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Pada petang yang indah dan jerebu ini, aku ingin berkongsi satu debat hebat yang bakal berlaku. Memang akan menggegarkan dunia kita la. Terutama dikalangan ibubapak dan anak-anak mereka. Aku memerlukan idea jugak untuk perdebatan ni. Jadi marilah sama-sama kita sebagai anak muda, memberi idea.

Sadasawarsa ini, Kita sudah disajikan dengan kehebatan saudara Rafizi dan Khairi tentang pemansuhan PTPTN yang melihat hala tuju pendidikan negara. Perghh.. tengok ayat aku. hahaha..

Tak lama lagi kita akan dihidangkan pula dengan debat budaya demonstrasi dalam demokrasi. Banyak sungguh idea kan.

Sekarang aku tengah berkira-kira nak berdebat dengan bakal bapak mertua aku dengan tajuk 
"Mansuhkan Wang Hantaran."
Sekarang aku memerlukan idea orang muda-muda untuk aku berdebat tentang perkara ni. Kalau korang ada idea lebih kongsi-kongsi la ye. Lokasi perdebatan akan diumumkan kemudian. Mungkin ditempat yang tidak mempunyai kerusi meja dan pinggan mangkuk bagi mengelakkan terbang secara tidak sengaja. hahahahah...



Mohon mencadang. Diharapkan bakal mertua itu tak jadi ex-metua la kan.


erk... sebenarnya aku silap tulis tadi. aku tertulis mas kawen. sori bagi yang dah komen. 

yang mencari idea

@hilmitempoyak

27 comments:

  1. hahaha..boleh pulak buat debat mansuhkan mas kawen ek..hm, mas kawen tu xpenting sgt sebenarnya, tp mak ayah kita jenis yg tkt org2 kg mengata..

    ReplyDelete
  2. kalau xnk bg mas kawin bg cincin kawin pun ok gak..hihi

    ReplyDelete
  3. kalo takde mas kawen, xbleh sentuh isteri tau..mas kawen tu adalah mahar yang wajib dibayar ke atas seorang isteri.. tpiii..kalo wang hantaran dimansuhkan, agak logik juga..janjiii si lelaki tanggung semua perbelanjaan kawen tu.. (^______^)

    ReplyDelete
  4. mansuh mas kawin?..ko g nikah dgn kambing jela labu...=)

    ReplyDelete
  5. maaf. sy silap tulis td.. kelam kelibut tulis.. huhuhu

    maaf ye..

    maaf sekali lagi..huhu..

    ReplyDelete
  6. hahahaaaa mintak candangan menteri kewangan dekatkan isu ini

    ReplyDelete
  7. pendapat saya la khann

    cukuplah sekadar yg mampu macam 7 ribu ke...kebahagian bukan dtg dari wang ringgit yedakk ? :P

    ReplyDelete
  8. ade bezakan mas kahwin & wang hantaran~???

    mas kahwin kan wajib...

    ReplyDelete
  9. betul cakap Nana tuh~ kebahagiaan tidak dtg dr wang~ bagi jelah brpe2 pun~ asalkan ikhlas :P

    ReplyDelete
  10. mas kawin wajib kasik...wang hantaran aje yg tak wajib..tu boleh negociate :)

    ReplyDelete
  11. mansuhkan?
    haha! sila bincang elok2 isu ini ya..

    yg penting mas kawin tu wajib la sbg mahar seorang isteri.. :)

    ReplyDelete
  12. mansuhkan??

    harap kamu dpt jumpe dgn perempuan yg setuju dgn cadangan itu.. :D

    p.s: dh jumpe update :P

    ReplyDelete
  13. kat kelantan tak blh mansuh la hantaran.rugi kaum pompuan.sebab hantaran kami kira sekali dengan mas kawen.so kalau hantarn + mas kawen jumlah rm 10 ribu.maka rm 10 ribu la pompuan dapat.hehe

    ReplyDelete
  14. wang hantarana xleh mansuh!!!! hahahahaha

    ReplyDelete
  15. kalau dapat perempuan gaji puluh2 ribu, oraite je..

    ReplyDelete
  16. amboii nak mansuh apa lagi nya? bukannya ada bunga pun macam PTPTN tu ahahah lempang kang grr

    ReplyDelete
  17. wang hantaran cukup untuk belanja kenduri kecik2 dah la kot.kalau x de langsung wang hantaran, x cukup duit belanja kenduri pulak nanti

    ReplyDelete
  18. boleh nk mansuh wang hantaran tp keluarga belah lelaki dtg kita bg minum air sejuk je kot haha

    ReplyDelete
  19. wakaka. elok jugak tu. wang hantaran x penting pun sebenauuunye. yg penting duit yg nk guna slepas berumah tgga tu. buat ape wang hantaran berpuluh riban kalo lepas kawen dok asek byr hutang ke hape.. :3

    ReplyDelete
  20. wahhhh!!jgn mansuhkan wang hantarannn!!haha

    ReplyDelete
  21. Waa. Mana boleh mansuh wang hantaran. Hahaha.

    ReplyDelete
  22. kalau menang debat tu..boleh guwa kawen esok gak free!!!!!!..eh! kah kah

    ReplyDelete
  23. senaraikan keperluan wajib sahaja....yang tak berapa nak wajib sebab ikut trend semasa lagi membazir tu abaikan.kalau boleh jangan pernah terfikir langsung nak ikut2 ya..hehe

    buat kira2 logik depan bakal mertua dengan penuh yakin. kalau boleh bawak buku bank dan tunjuk berapa sahaja yang kau mampu dan kau ada. jujur beb jujur.

    ReplyDelete
  24. haha. Nasib baik dah tukar kalau tak ... habis kena bombard :)

    ReplyDelete
  25. jgn la mansuhkan terus. kalau kurangkan harga boleh la dipertimbangkan...huhu

    ReplyDelete
  26. Hantaran actually tak perlu tinggi , hanya memadai niat ingin menolong.. yg lagi penting adalah hal2 yang wajib like akad nikah dan mahar...

    *Buat apa hantaran tinggi2 sampai berhutang , then dah kawen bgi anak bini mkn tomato hari.. hahaha :)

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger