itulah ujian

ZULHILMI TEMPOYAK | 16.3.12 | 57 Comments
Bismillahirahmanirahim...

hai.. saudara saudari cikabong cikabong...

seminggu sudah berlalu. minggu ni paling aku tak komen kat blog korang sangat. sori la. memang saje pon biar korang rindu bangat sama aku. bukan saje atau secara tersengaja membuatkan korang sengaja rindu aku. sebenarnya.
aku telah diuji oleh PEMILIK aku. sebab aku makin lalai. dan sebab aku seronok dengan dunia.
wuaaaa...aku ingat lagi malam tu. aku jatuh terpelanting ke tengah jalan. disebabkan aku sedar aku kat tengah jalan aku cepat bangun dok kat tepi jalan sebelum dilenyek kenderaan lain. baring balik tepi jalan dalam keadaan pening. member kat belakang yang memang ikot dari belakang kutip barang yang baru dibeli di econsave. pastu siap ada yang buat lawak bagai. aku nak gelak gak. tapi ngah risau rusuk aku yang sakit.

suasana masa tu macam besa bila orang xcident walaupun aku xcident sorang-sorang. member aku yang bonceng aku pon ada jugak luka-luka. rakyat malaysia ni sangat caring. sampai lori treler yang panjang tu pon dok berhenti tanya. okay ke tak? disebabkan tu jem la sket roundabout bangi ni. meriah jugak.

kecederaan yang dialami menyebabkan terpaksa menganggu member aku yang tengah kusyuk main game kat bilik. sebab beliau memiliki kereta. kepakaran memandu beliau amatlah diperlukan. beliau membawa aku ke hospital serdang. semangat macam ayah-ayah sket. 

sampai saja di hospital. geram gak lambat sangat. tapi ujian kesabaran tu. aku disahkan dapat cuti 22 hari sebab bahu kiri patah. tisu rusuk kiri koyak. dan lain-lain minor injury macam luka luka calar balar cili bili culu bulu. tapi tak kena tahan wad der. then aku kena tido duduk malam tu. baju ngan seluar yang koyak rabak tak berani bukak. sakit oiiii.... pagi tu nak mandi kena gunting tros pakaian. 

ikhlas terima kasih kepada sahabat Mat Yo Futsal yang sangat membantu. tahan keta. tolong jaga lalu lintas. tolong jaga aku. tolong belikan makanan aku. menolak moto aku yang jem dan tak bertayar tu sejauh satu kilometer. wah... korang so sweet. heee...
Karya Adam Afiq Masyhura - sweet gak kadang-kadang

terima kasih jugak untuk kata-kata semangat dan kerisauan oleh member-member semua yang dekat dan yang jauh diperantauan. sampai Adam Afiq Masyhura tiba-tiba pandai edit gambar. panggilan telefon parent setiap hari. msg dari kawan dan awek-awek setiap hari. wall post facebook dari kawan dan awek-awek setiap hari. sori kalau tak tersebut nama ramai sangat. tapi u should know that i mean it. u are sooo... sweettt... heee..

"Dan sesungguhnya akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar. (Iaitu) orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan : Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun." Surah Al-Baqarah : 156-157


lepas xcident tu aku sedar. Allah uji aku tapi meringankan. Pertama. motor yang elok tiba-tiba jem dan bawak dalam 50km/jam. tak disangka-sangka then terpelanting. Kedua. bila pusing roundabout sepatutnya jatuh ke bahagian kanan. tapi aku jatuh ke kiri. kalau aku jatuh ke kanan alamatnya kepala aku tau badan akan terkena divider maka kemungkinan kecederaan lagi terok. Ketiga. tiada kereta yang lalu masa tu. kalau ada mau digilis aku.


yang redha

@hilmitempoyak

57 comments:

  1. huu. menakotkan ni.

    be patience and get well soon :)

    ReplyDelete
  2. Allah uji tu sbb Dia ingat kita.. Dia syg kita.. kan kan? me penah eksiden 2 kali, so sangat fobia dgn jln raya >.<

    ReplyDelete
  3. get well soon ya...
    allah sayangkan kamu sbb tu Dia turunkan ujian cmni.

    ReplyDelete
  4. Sesungguhnye bile DIA menguji dgn sesuatu yg berat bermakna DIA tahu kamu mampu utk itu dan dlm masa yg sama DIA mahu kamu igt die sbgaimana kamu igt tentang diri kamu setiap masa... Get well soon fren! :)

    ReplyDelete
  5. kau okay tak ? hope kau tak lalai dah lepas ni ;D

    ReplyDelete
  6. syukur awak masih selamat lagi.
    get well soon...
    jgn lupa allah tika susah dan senang...

    ReplyDelete
  7. Name blognye itu name makanan bukan ? tempoyak? di tempat saye di indon ade name makanan tempoyak dari durian fruit ...
    saye suka tengok blog ini, saye dah jadi follow :), bolelah follow blog jeme indon ni ^_^

    onepiece-ever.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. fuhh..jadi muhasabah diri baca entry dan pengalaman ko ni. itula tanda Dia rindukan kita. Dia turunkan ujian supaya kita dekat padaNya. Syukurhanya secera ringan tapu bahu patah, tisu rusuk koyal. auucchh..

    untung ada kawan kawan yang sweet.

    ReplyDelete
  9. heeeheee...mmg2 sgt2 sweet kawan2 awkk...tke care and smoga cpat smbuh..:)

    ReplyDelete
  10. mengucap saya baca.
    semoga ALLAH sentiasa melindungi awak wahai Hilmi.

    ni type macam mana ni?
    heee?
    ke suruh org type kan.
    kihkihkih

    semoga cepat sembuh ya akhi
    :)

    ReplyDelete
  11. ujian tuhan :)
    tabah,get well soon

    ReplyDelete
  12. Allah maha Mengetahui :)
    sabar yee ^^
    setiap ujian ade hikmahnya ^^
    cepat sembuh okay!

    ReplyDelete
  13. alahai sianny...dlu sy pon penah gak xcdent kne himpit dgn kete time naik motor..sunguh la seksa..

    moga cpt smbuh :)

    ReplyDelete
  14. get well soon bro.

    pak sepul tu lurus bendul ahahaha

    ReplyDelete
  15. semoga cepat sembuh taw zul ;)

    ReplyDelete
  16. Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu sedih umi baca entri ni la ..ummm patut la zul lama tak update ..umi tengok tarikh entri tadi ..

    ummm rasa ngeri pulak bila umi imagine saat2 tu ..ummm umi doakan agar zul cepat sembuh .. harap zul tabah dan bersabar atas perkara yang berlaku ni ..


    walaupun sakit2 mcm ni ..zul tetap sengal ..nak kentut laaaaaaaaaa ..hihi .. mana tau bau kentut tu buat zul makin sembuh ....larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  17. Ya allah,,mcm teruk ke awk injured! Lepas nie sentiasa berhati2 and ingt Allah selalu tau..bukan time susah je ^_^

    take care and get well soon...spy dpt berblogging spt biase...nnt kawan2 awek2s rindu...hhaha ;p

    rindu tue perit sikit kot dari patah bhagai....kaaannnn? haha

    ReplyDelete
  18. huh.sabar bro.ada hikmah disebaliknye.smoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  19. sabar yer k... rehat banyak2.. skrg musim xcident.. huuu takutnyer


    jom tmbah ilmu.=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

    ReplyDelete
  20. manusia,
    kdg2 dah susah baru nak ingat DIA

    get well soon dear :)

    ReplyDelete
  21. :( sdih jak bca ceta.. suma ada hkmah.. ALLAH tnjukkan yg kita ada kwan yg so sweet :) baik sgt.. kwan mcm 2 yg kita nk cari.. sntiasa ada tyme ssah dan snang.. so sweet :)

    ReplyDelete
  22. ujian Allah


    semoga cepat sembuh ye kawan..

    ReplyDelete
  23. byk² bersabar ye... moga cpt sembuh.. ni semua ujian utk anda..

    ReplyDelete
  24. get well soon kawan. sila jge kesihatan anda ye.

    kalau aku dlm situasi kau aku akan rase takut sgt.

    ReplyDelete
  25. Astaghfirullah..

    moga awak baik2 saja and cepat sembuh...
    kesiannya.. setiap ujian pasti ada hikmahnya kan? :)

    ReplyDelete
  26. harap time senang pun ingat kat DIa.

    ReplyDelete
  27. takpe.
    sakit tu kata orang penghapus dosa.
    get well soon ye :)

    ReplyDelete
  28. syukur la tak jadi apa-apa yg teruk.. Alhamdulillah, Allah masih beri kesempatan untuk beramal padaNya..


    Semoga cepat sembuh.. jaga diri..


    Sakit tu nak suruh rehat la tu :)

    ReplyDelete
  29. serius? rmai sgt eksiden lately. risau hmmm

    ni dah boleh update blog kira okla kan? Alhamdulillah.

    get well soon ya? :)

    ReplyDelete
  30. alahai kau dok bangi ke? dekat la dengan rumah aku. cisss~


    haha jaga diri wey

    ReplyDelete
  31. sedihnya..nway bangi???? dekat je la kita wehh..hahaha

    ReplyDelete
  32. setiap satu ujian, walopun perit..ada segunung hikmah di sebaliknya..& yg pasti, ia buat kita semakin dekat padaNya~

    smoga kamu baik2 saja di sana~

    terus tabah hadapi segala~

    jgn lupa senyum, walo dlm keadaan perit~ =)

    ReplyDelete
  33. get well soon.
    believe thahteverything happen for a reason!

    ReplyDelete
  34. patotlahhh senyap je... =p

    get well soon kay =)

    ReplyDelete
  35. semua ni ujian dari Allah,semoga bersabar ye..get well soon..;)

    ReplyDelete
  36. Alhamdulillah...nasib baik semua selamat.Saya pon pernah accident kereta berpusing kat highway.Alhamdulillah selamat.Masa tuh Tuhan je tau perasaan takutnya

    ReplyDelete
  37. ya allah..gerun pulak bila baca andaian tuan belog kat perenggan yg last sekali..nasib baek tuan belog masih dipanjangkan umo..semoga cepat sembuh okeh..amin, =)

    ReplyDelete
  38. ohh baru tau ni..alhamdulillah tak teruk..smoga kembali seperti biase..

    ReplyDelete
  39. Allah nak uji awk tu.

    tp ingatlah Allah tdk akan membebankan kita melainkan dgn kesesuaiannya :)

    ReplyDelete
  40. alhamduillah selamat. tanda Tuhan masih sayang..
    terima kasih utk komen saudara.


    :)

    ReplyDelete
  41. alhamdulillah tak teruk zul oi.
    moga lepas ni bawak motor hati2.
    :)

    ReplyDelete
  42. amboi untunglah kawan kawan depa sweet sweet belaka :)
    bukan semua org ada mmber time susah. heee. btw, time kami komen ni hmpa dah sehat sikit kot ^^

    take care :)

    ReplyDelete
  43. xtau pun kmu xcdnt. dh ok lum?

    ReplyDelete
  44. dugaan sungguh nah. semoga cepat sembuh.

    sweet sungguh kawan-kawan mcmtu. hihi

    ReplyDelete
  45. hai encik tempoyak. cepat sembuh okes. jangan sedih2 :D

    ReplyDelete
  46. Allah takkan uji hambanya diluar kemampuan seseorang~ muhasabah diri dan dekatkan diri denganNYA :) sesungguhnya yg baik dtg dari ALLAH..get well soon

    ReplyDelete
  47. Semoga cepat sembuh..

    tuhan masih sayangkan kamu :)

    ReplyDelete
  48. dah nk jd kn..alhamdulillah masih bernafas lagi di muka bumi y indah ni kan..:)

    kena buat sujud syukur ni..hee

    smoga cpt smbuh!jgn lupa mkn ubat n mkn mknn berkhasiat yea..

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger