Terima kasih INCHE HLOVATE

ZULHILMI TEMPOYAK | 31.12.12 | 35 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Tengok tajuk dah tau yang aku nak ucap terima kasih kan. Terima kasih kepada Inche Hlovate sebab bagi aku topik untuk aku hapdate blog yang bukan saja besawang. Banyak idea sebenarnya. Tpai malas taip. Thanks ye anda sangat comel anda perlu tau tu. Erkkk.. comel ke. Rasa macam nak ngorat je. Hahaha..

Dah macam nak terkubur dah blog yang memiliki tuan yang comel ni pon. Tapi disebabkan hari ni aku terajin tertengok komen. Jadi ter hapdate jugak la blog ni. Fine la tak dak orang yang rindu aku kan.

Hapdate kali ni more on tentang aku. 

OK. ini adalah 26 random fact about me. Jangan gitau sapa tau. Jangan cerita kat sapa pon. Janji tau, sebab aku ni tak penah cerita kat sapa pon.

1. Seorang lelaki.
2. Berumur 22 tahun .
3. Lahir 1990.
4. Berbadan taf.
5. Berambut hitam. 
6. Bekulit perang.
7. Baik hati.
8. Penyayang.
9. Muka jambu.
10. Peminat justin biebar.
11. Suka tengok pokok.
12. Tak takut dengan anjing.
13. Bakal Pramugara.
14. Suka tolong ibu didapur.
15. Rendah diri.
16. Skandal neelofa.
17. Selalu singgah blog orang 1000 sehari.
18. Rajin mengemas rumah dan bilik.
19. Pandai mengurut kucing jiran.
20. Kentut berbau wangian hugo boss.
21. Nak kawen esok lusa atau tulat.
22. Mampu berlari sepantas 10 saat untuk 100 meter.
23. Pernah dipanggil untuk mewakili Malaysia acara renang kuak dada.
24. Pernah dipuji comel akibat kecomelan oleh fatin liyana.
25. Tidur tak bedengkur hari ini dan semalam.
26. Penipu dan bajet. Sebab Point 7 - 25 semua bajet dan nipu. 

mohon jangan gatai-gatai cerita kat orang. sapa yang nak buat jugak buat la. aku tak pasti nak tag sapa sebab aku rasa semua ada macam-macam nak cerita kan.

sekarang aku nak blog walking sampai tahun depan. Haa.. ampa boleh ka blog walking sampai tahun depan. Bak kata makcik rumah sebelah. " Engkau hader..? "

yang bajer sket
@hilmitempoyak

Geram

ZULHILMI TEMPOYAK | 22.12.12 | 17 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Aku baru habes program. Ingat nak update panjang sket entry ni. Tapi apakan daya bas ke Parit Buntaq kampung tercinta dah dibeli jam 12 semalam. Bas aku gerak pukul 9.30. Jadi, tak dapat la nak update panjang sket. Kampung tercinta aku tidak bisa ada unifi seperti di sini dong.

Sebenarnya... Geram giler aku kat moto kriss yang super duper laju aku tu. Ada ke patut nak heboh kat orang. Ieeee.... geramnyew. Hang tunggu la moto.

Doakan aku balik dan balik dengan selamat ye. 

yang nak pulang kampung
@hilmitempoyak

Aku Moto Kriss

ZULHILMI TEMPOYAK | 10.12.12 | 51 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Aku sebijik moto Kriss biru. Ber "cc" kan 100 sahaja. Memiliki tuan yang kacak dan digilai wanita. Tuan ku secara tidak rasmi bernama mohamad zulhilmi zulkefli yang masih single dan berumur 22 tahun. Sekarang ni aku nak bercerita pasal aku ye. Bukan tuan aku. 
Tak malu punya tuan nak promote diri sendiri...!!
Aku si moto kriss biru sebenarnya adalah milik sepupu kepada zulhilmi. Secara sah dan rasminya kerana geran moto masih diatas nama wanita itu. Tuan aku sebelum zulhilmi ni sangat baik. Aku sangat menyukainya kerana dia menjaga aku lebih baik dari zulhilmi menjaga aku. Tapi sayang dia dah berkahwin. Hancur remuk hatiku.

gambar sepupu aku
Tiba-tiba kini aku terasa bahagia ketika bersama zulhilmi. Setiap hari aku akan ditungganginya. Dia membawa aku dengan begitu megah. Tapi dia patut tahu yang aku juga punya penat sebab bawak 100kg berat beliau setiap hari. Minyak hitam 4T pon letak yang sepuloh henget punya. Kedekut punya tuan. Nasib baik SDII telah mengurangkan berat beliau kepada 80kg. Hehehe...

Aku pernah mengalami panas dan hujan bersama-sama zulhilmi. Akibat kelajuan aku, aku si kriss biru pernah mengalami kemalangan bersama tuan aku. Patah tengkuk aku dah tayar hilang entah kemana. Kata orang tua-tua, cubit paha kanan paha kiri terasa. Tuan aku patah bahu kiri dan aku patah tengkuk kiri kanan. Badan aku dan tuan aku calar balar. Habes ada parut hingga hari ini.

Macam member aku la
Tuan aku sering membawa kawan-kawannya bersama munungga aku. Tapi tertanya-tanya juga aku adakah tuan aku ini seorang gay. Kerana sehingga hari ini beliau masih tidak membonceng seorang wanita pon. Adakah khas untuk bini-bini beliau sahaja..? 

Yang lebih menyakitkan hati. Sampai hari ni dia masih tidak mengantikan sidemirror aku yang patah di midvalley ni. Hanya membalutkan selepentep saja. Beli baju beribu boleh tapi nak tukar sidemirror sepuluh henget pon kedekut. pui...!!

Aku akhiri kalam aku ini dengan memohon ampa pohon la tuan aku zulhilmi ni supaya bleh cuci aku yang dah 3 bulan tak basuh. Bayangkanlah setiap hari dia duduk atas aku. Soo.. bau apa yang lekat dekat aku ni...? Hahaha... bau tuuuuttttttt...
Akulah Moto Kriss biru yang super duber laju.
btw. Aku di dalam cerpen ini adalah Moto Kriss Biru yang laju. hehehe...

cerpen terindah
@hilmitempoyak

Cara Makan Tutti Fruitti Bawah RM10

ZULHILMI TEMPOYAK | 5.12.12 | 37 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Ha.... tengok tajuk pon dah tau apa benda kan. Bapak tak suprise langsung. Ampa buat-buat ja la macam tertanya-tanya apa dia ye.


Mesti ramai ternanti-nanti teknik ni kan. Sebab setiap kali kita pegi mesti akan telajak jugak lah dari sepoloh henget. at least seposen. Tambah yang baru first time makan tu. Main taruk je kan. Mau sampai 30 henget. Aku first time makan dalam 25 henget. Nasib baik waktu tu dalam wallet ada 30 henget. Makan pon slow-slow sambil 

1. Optimumkan Promosi
Kalau ada promosi, ampa bantai ja p. Ala nak merasa kan. Pi ikot la warna baju yang depa nak. Layankan ja. kalau 10% diskaun pon banyak o0o0o....

2. Kurangkan Ais Yogurt
Aku dah kaji. Ais yogurt yang kita kena picit sendiri tu berat jugak. Sebab bila letak topping xde la banyak sangat. Tapi berat melampau. Soo... kurangkan ais yogurt tu. Coklat sedap... bleh la kalau nak lebih sket. hehehe...

3. Potong Bekas Hijau Bagi Separuh
Kalau ampa perasan kan. Bekas yang disediakan tu bapak beso. So... bila tuang dok rasa sikit je kan. Jadi.. ampa kerat atau potong bagi separuh, lagi pendek lagi bagos baru nampak melipah pastu rasa la macam banyak.

4. Gunakan Harga Pelajar
Cari baju sekolah lama-lama. Pastu taim nak bayar tu "Kak... harga student kan.". Kalau dia tanya mana kad student ke apa. Katalah sekolah mana ada kad pelajar, baju sekolah membuktikan segalanya. Tapi, bagi lelaki shave la jambang ngan misai dulu dan tengok cermin samaada muka ada macam bapak orang ke tak. Hehehe...


5. Tahan atas plastik
Maklumkan kat crew situ anda alah dengan bekas yang depa sediakan. So.. anda nak letak dalam plastik biasa je. Haa... sebab bila pikir balik, bekas tu pon macam berat je.

6. Beli Aiskrim 
Ampa pegi ja ais krim kat kedai mana-mana. Pastu g la singgah tutti fruitti amek mangkuk dia tu. Then tuangkan ais krim yang ampa beli dalam bekas tu. Makan je kat situ. Kan dah merasa macam tutti fruitti.

7. Imaginasi
Orang kata imaginasi menjadi realiti. Sooo.. g la beli ais krim sepapan tu and cari la topping sendiri. Then bukak google cari gambar or video tutti fruiti. Haaa... Imagine la ampa.

8. Berangan
Takyah pegi. Berangan la macam aku ni. konfem bukan takat Bawah RM10. 10sen pon tak keluar. Memang konfem jugak la mak metua aku kata aku kedekut.

Dengan kaedah ini. Kita dapat bersama-sama makan dan terus jimat untuk minum SDII. ehhh... 

yang sempat karang
@hilmitempoyak

Sibok la sangat

ZULHILMI TEMPOYAK | 2.12.12 | 24 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Mula-mula sekali aku nak mohon maaf sebab lama sangat tak kentut kat blog ampa. Alasan sibok tu sangat biasa kan. Soo.. alasan aku kali ni sebab persiapan nak kawen. Haaaa... tak biasa sangat kan. Maaf gadis-gadis sebab menghancurkan perasaan anda. Hahaha...


Setiap hari aku dari 9 pagi sampai 6 petang akan dihiasi dengan kelas. Aku join GCAP sebenarnya. Dulu masa mula-mula dapat offer aku poyo sket taknak join. Tapi last-last lepas bincang dengan orang tersayang which is my family. Aku join la jugak. Jadual harian memang padat beb.

Bayangkan, 8 pagi tu dah kena gerak dah kat jalan tun sambathan sana. 6 petang baru balik. Kadang-kadang aku buat part time untuk UNISEF sampai jam 10 malam. Hmmm.. tak dak masa nak cari awek beb. Nak siapkan resume untuk bapak mertua pon tak sempat.

Sebenarnya bukan nak mengeluh. Tapi terasa macam tak sempat nak main game, nak main bola, nak tido, nak tengok movie, nak ngorat, nak shopping, nak  makan, nak kenyit mata. Tak sempat, masakan tak solo sampai rini.

Tapi kan, masa kat kelas tu kan Selalu aku melawak, aku jarang nak terasa yang aku melawak kasar. Tapi tiba-tiba semalam masa aku on d way pulang aku terasa macam aku dah termelawak kasar. Hmmm.. tak tenang aku sampai rini. Rasa nak sangat hari isnin cepat sket. Nak mintak maap.

Dalam sibok-sibok sekarang pon aku masih bisa menambah point. terima kasih sebab keep order Alpha Lipid SDII dari aku ye. Hehehe....
Panjang-panjang ampa baca ni. Kesimpulannya nak gitau kesibokan menyebabkan aku solo. Tu ja. hahahahaha....
Dalam pada tu. Tahniah buat team harimau malaya layak ke separuh akhir. Datuk K.Rajagopal punya eksperimen menjadi yok. Tak lama lagi jadi la Datuk Dr. K.Rajagopal pulak kan. Huntung la.... 

yang terpikir-pikir
@hilmitempoyak

Oleleeee

ZULHILMI TEMPOYAK | 25.11.12 | 20 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Semalam kita tak dikejutkan dengan kekalahan Malaysia dalam AFF. Ramai dah tau memang akan kalah berdasarkan prestasi perlawanan persahabatan.

Keputusan Malaysia hingga rini.

vs Singapore 0-3
vs Laos          4-1

doakan kejayaan mereka.

Oleleleleeeee Harimau Malaya. Hei.. Harimau Malaya. Hei.. untuk dia. Okay tak kena ngena.

Yang mengoleleeee.
@hilmtempoyak

Mencari Cinta... Erkkk...

ZULHILMI TEMPOYAK | 22.11.12 | 16 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Selalu aku dengar. Kalau minat kat orang jumpa ja wali dia. Tapi tertanya jugak aku. Konfem ke tak kena reject..? Ataupun hanya kata-kata sahutan..?

cc google

Memang betol jodoh dan rezeki ketentuan Allah kan. Tapi kita sebagai hamba ni kena tetap berusaha kan.

Sesapa yang dah kawen or tunang ke ada partner tu bleh tak apa share tips sket macam mana hubby ampa ngorat ampa ataupun signal di ngorat dan respon. Tengah belajor ni.

Update sket ja. sebab tak tahu nak tulis apa. sebab tak jumpak lagi penyeri hidup. Hmmm.. ngada jugak aku ni.

Mohon mencadang. Hehehehe....

yang tengah mencari
@hilmitempoyak

Lets Pray For GAZA

ZULHILMI TEMPOYAK | 16.11.12 | 24 Comments
Bismillahirahmanirahim...

mereka kata mereka melancarkan serangan hanya ke atas militan. tapi aku hanya melihat bungkusan kain putih yang membaluti tubuh kecil seorang anak. #freeGaza

Rasulullah SAW bersabda:“Sentiasa akan ada sekelompok dari umatku yang sentiasa berjuang bersama-sama kebenaran, mencabar dan menentang musuh-musuh mereka. Musuh-musuh mereka tidak dapat memberi mudarat kepada mereka sehingga Allah mendatangkan keputusannya. Mereka tetap dalam keadaan demikian.” Maka para sahabat bertanya,”Dimanakah mereka?” Jawab Rasulullah, ” Di Baitul Maqdis dan sekitarnya”.(Riwayat Bukhari).


Sedang kita bergembira ada saudara kita yang bersengketa. Bukan mempertahankan hak tapi mempertahankan negara dan agama. Di mana kita untuk mereka. Di mana kita bila kita akan ditanya. Sampai bila kita hanya nak berdiam, tinggikan suara bila tertawa. Sampai bila kita nak menyumbang untuk membunuh mereka.


Walaupun post ni nampak macam agak puitis. Tapi aku tengah surius ye. Ayuh... mari kita berdoa, berikan sumbangan kepada mereka kerana mereka mempertahankan suatu bukan sesuatu.


lets pray for Gaza.
@hilmitempoyak

Rock n Roll Model

ZULHILMI TEMPOYAK | 13.11.12 | 35 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Pernah tak ampa semua terpikir, macammana ataupun bilamana ataupun dimana  tiba-tiba anda terjadi artis. Yela... nak bajet femes. Tipu, tipu, tipu tau kalau tak pernah nak terberangan ke terpikir sket. 


Bermodalkan muka pecah tapi hati suci mesti ampa teringin atau macam penah berangan nak jadi macam pelakon ke, tak pon macam Ustaz AI ke, businessman macam Tony, Dr.Azizan, kalau blogger mungkin macam my baby Fatin Liyana ke, tak pun Abang tegap kita Bro Ben ke, tak pun macam awek comel Chemay ke, model Vblog Mat Lutfi ke, atau mungkin macam ahli sukan ke. Berapa banyak ke tah.

Tapi sedar tak kita, sebenarnya ibubapa kita adalah rock n roll model kita. Dari kecik sampai dah bebulu mereka lah model kita. Bukan pakai dan perangai saja ada kebarangkalian mengikut, tapi yang pasti ke muka pun dijadikan ikutan. Indahnya ciptaan Allah. 
Bersediakah kita untuk jadi rock n roll model untuk anak-anak kita..??
Ehem.... untuk bakal bini. PM na. Nanti eden jawab. Heeee...

Ibu bapa adalah rock n roll model dari lahir sampailah... Hmmmm... sampai bila, ampa pikir sendiri na. Tapi tak salah kalau kita mengidami rock n roll model kita di luar kotak kita. Macam Jack Nicklaus yang mana pemain golf no.1 ketika Tiger Wood kecik lagi. TW jadikan dia rock n rock model dan meletakkan JN sebagai benchmark iaitu seseorang yang perlu dia lepasi. Walaupun usia TW kecik lagi. Dan sekarang TW... wowwww...

Bila baca balik dah macam pakar motivasi yang comel lak aku ni. Haaa.. mungkin aku ni pun ampa bleh amek sebagai rock n roll model. Baik, comel, sopan, tuff, penyayang, rendah diri dan penganggur. Fuhhh....

Sebenarnya lepas 30 hari, GOOGLE akan auto lock out. Dan aku lupa password google aku. Itu yang lambat update. Kuikuikui...

Roll model comel anda
@hilmitempoyak

Hak Dan Besar II

ZULHILMI TEMPOYAK | 4.11.12 | 47 Comments
Bismillahirahmanirahim..

Pertama sekali aku nak mintak maaf sebab buat ampa bebulu baca entry bawah ni selama seminggu. Hari ni baru aku start karang dan baru habes. Hehehe... Comel la bila tengok ampa bebulu dengan aku. Erkkk.. comel la sangat.

Tahukah kita, tak semua benda kita dapat kejar dengan kaki, tak semua benda kita dapat dakap dengan tangan, tak semua benda kita dapat tatap dengan mata tak semua cinta kita dapat dengan senyuman dan tak semua sayang kita dapat untuk disimpan.
Bunyi macam baru putus cinta kan.
Sebenarnya aku nak kongsi. Perkara yang sepatutnya aku karang seminggu yang lalu. Seperti kebiasaan setiap petang aku kan pegi main bola. Sebagai seorang yang memendam perasaan untuk mewakili negara satu hari nanti dan memang tak mungkin terjadi disebabkan berat 80kg. Bola sepak sudah menjadi hobi.

Kebiasaanya kalau hujan ja. Mulut aku ni melenting. Yela nak main, hujan pulak, padang basah, tak dapat bakar lemak. Aku akan selalu kata "alah.. waktu ni la nak hujan..!!". Bila panas pulak aku merunggut jugak "alah.. panasnya hitam la kulit nak main camni.". 

Nak meneruskan cerita, raya ritu ada orang datang ziarah nak mintak sumbangan. Dalam kategori susah la saudara kita tu. Tengah lusuh, badan kurus. Aku mula terpikir, teruk sangat aku ni. Mungkin masa hujan aku merungut depa ni tengah menadah air untuk minum dan untuk mandi. Mungkin masa panas depa ni tengah keringkan ikan untuk disimpan.


Kita mungkin berhak untuk harta kita. Tapi kenapa tidak kita utamakan sesuatu yang lebih besar. Utamakan nilai hidup yang sangat-sangat kurang dari kita. Itulah namanya rezeki orang berbeza-beza. Apa yang kita nampak, apa yang kita rasa, apa yang kita ingin. Semuanya bukan milik kita. 

 Iklan jap. Hak dan besar II = SDII. Mohon mencuba. Hehehe...

Yang berpeluh menaip.
@hilmitempoyak

Hak dan Besar

ZULHILMI TEMPOYAK | 29.10.12 | 22 Comments
Bismillahirahmanirahim..

Jap tengah karang. :D

yang mengarang
@hilmitempoyak

Itulah Zulhilmi

ZULHILMI TEMPOYAK | 23.10.12 | 34 Comments
Bismillahirahmanirahim..

Alhamduillah. terima kasih Allah, parent, famili, bini, sahabat, awek dan sedara sedari sekalian. Andai 3 tahun di ukm saya ada terguris hati, termakan lebih, terkentut kuat, tercarut manja, terserius la sangat, termengada sket, dan terpuji diri. Itulah zulhilmi

Terima kasih sebab ada dalam perjalanan berliku saya dan jadikan saya dalam kehidupan berliku anda. Kepada yg memberi hadiah dan ucapan, takkan ada yang biasa ketika hari konvo anda nnt. Sebab anda dah menyebabkan air mata jantan saya kluar.

tudia. merah mata parent mertua ampa. :D

Mohon mencadang bagi sesiapa yang single tu. 

niat dihati ingin meminang,
melihat poket angan jadinya,
kalau hati dah terkenang-kenang,
jumpa saja walinya.


ewahh...

yang mencalonkan diri
@himitempoyak

Nak Ampa Datang

ZULHILMI TEMPOYAK | 17.10.12 | 37 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Saja nak update nak suruh ampa datang 20 Oktober 2012. Hahahaha... Mohon datang sambil membawak bear satu guni, bunga satu lori ataupun kfc satu baket. Kalau dah bawak jodoh tu lagi suka la. Sebab parent ada kan 20 Oktober 2012 ni.


Alhamdulillah.. Tiba-tiba macam banyak rezeki nampak. Kena terus berusaha ni. Sekali lagi 20 Oktober 2012 ni. Datang sebab ada jugak Pesta Konvokesyen UKM 40. Berdebar lak rasa. Padahal naik amek skrol then turun ja. Mungkin nervous nak dapat hadiah dari orang hensem/comel/cantik/seksi/hot yang tengah baca ni la kan. Kan. Kan.

Datang pon maybe takdak apa dari aku. Jadi nak jemput jugak ampa datang Pesta Konvokesyen UKM. Besttt oooo...



mohon awek gua. neelopa, izara ecah dengan fatin liyana untuk datang. 

yang bajet konvo.
@hilmitempoyak

Bukan Tarikh Biasa

ZULHILMI TEMPOYAK | 14.10.12 | 27 Comments
Bismillahirahmanirahim...



Aku nak kongsi makluman dengan ampa semua. Penting sangat ni. 20 Oktober 2012 ni aku akan ada konvokesyen. Ye.. 20 Oktober 2012 ni. Tak nak datang pon takpa 20 Oktober 2012 ni. Bukan ada apa pon 20 Oktober 2012 dekat UKM a.k.a Universiti Kebangsaan Malaysia.

20 Oktober 2012 pada Sidang 2 pada pukul 2.30 petang. Bajet habes dalam jam 5 camtu. Jadi aku nak jemput dengan hormatnya datang UKM pada 20 Oktober 2012 ni dengan membawa bear, buang, kfc, bakal isteri dan bakal metua untuk aku. Ingat 20 Oktober 2012 ni. Tapi kalau boleh bawak diri je takpa. At least kita ada moment bersama masa 20 Oktober 2012 tu. Haa.. ayat macam nak surius ja.

Kalau boleh aku nak amek gambar dengan seberapa ramai kawan-kawan yang ada. Tu pon kalau ada la yang datang 20 Oktober 2012 ni. Jangan risau, kamera compak aku ni ada untuk kenangan manis la sangat kita masa 20 Oktober 2012 ni. Niat utama aku satu, nak tengok bapak aku nages. Akan aku peluk erat dia nanti. Hahahaha... Nak tengok jugak air mata jantan bapak aku. Ingat 20 Oktober 2012. Ingat Zulhilmi Tempoyak yamg kiut la sangat ni ye.




Sebelum 20 Oktober 2012 a.k.a pagi tadi aku ada amek gambar bajet sket dekat KLCC  dan sekitar keyyel katako. Terima kasih kepada housemate aku Murtada Photography untuk gambar yang ohsem la sangat ni. Ohhh.. Menjelang 20 Oktober 2012.

yang sememangnya kiut bangat
@hilmitempoyak

Ada Apa Dengan TESCO

ZULHILMI TEMPOYAK | 11.10.12 | 21 Comments
Bismillahirahmanirahim..

Hari-hari dok sembang pasal awek-awek, pakwe-pakwe la. Social network la. Bosan. Soo.. harini aku nak ubah gaya sket. Nak kongsi apa yang ada di tempat yang aku nak bawak ni. Kalau baca tajuk tu memang berkenaan dengan TESCO. Sah-sah pasal TESCO kan. bapak tak suspen langsung kan. Dan untuk pengetahuan, TESCO tak bayar komisen pun untuk aku promote. Saja nak bajet-bajet sket. 


Ampa tau tak ada beza sebenarnya TESCO dekat Malaysia ni. Perbezaan pertama, nama TESCO tu. TESCO Ampang, TESCO Cheras, TESCO Penang, TESCO Aloq Staq, dan TESCO yang memang TESCO buat. Beza kedua pulak ada yang nama TESCO ja dan ada nama TESCO EXTRA. Haaa... mohon buat-buat baru tahu.

Sebagai penganggur sejati semestinya aku tak dak kerja selain dari makan, tidur, membuang, stalk facebook orang, baca berita, komen dan mencarut serta mencari kerja. Hmmm.. mencari kerja la sangat. Jadi aku berjalan la ke TESCO. Dengan harapan akan ada kerja yang jatuh ke riba. Jadi hari ni sepeselnya aku bawak ampa berjalan setempat sambil tengok TESCO Ampang baru ada perasaan bejalan dalam TESCO tu yak. 












Bila aku dah sampai bawah ni baru rasa not bad jugak aku amek gambar. Mohon ada job lepas ni. So yang dok US, England, Melaka, Kodiang, Batu Feringgi, Parit Buntaq, Sabah dan Sarawak dah tau kalau jalan kat TESCO Ampang camna kan. Kalau bleh nak buat Vlog sebenarnya. Tapi eden pemalu. Kahkahkah...

Berapa banyak TESCO dah aku bold ni. Mohon TESCO Ampang bagi komisen sket. Aku tolong promote ni. Kahkahkah... betuah. Berapa banyak kahkahkah da. lawak idak pon.

Sekarang nak belajar memasak. Orang kata wanita-wanita zaman ni minat lelaki pandai masak. Betul ke..?

yang tolong promote TESCO
@hilmitempoyak

Kisah Di Hari Jumaat

ZULHILMI TEMPOYAK | 5.10.12 | 14 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Pergh. 11.33pm jam di laptop baru terlintas nak update. Hari ni macam-macam hal. Jumaat aku bermula macam ni. Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka terus mandi. Haaa... menarik kan. Then aku terus nak baring balik masa tu jam around 8.30am.

Dalam nak baring tu, aku saja ja check email sekali lalu, mana tau kot-kot ada secret admire nak berkenalan ke. Tapi itu semua hanyalah angan-angan aku. Harap-harap lepas ni ampa sent la email sayang sket. Then jadikan kenyataan kan kan. Plishhhh...


Tiba-tiba aku terbaca email dari cik adik cantik rupawan ni. Siti Fatimah. opsss...terkantoi nama owner blog. Cik adik manis ni share jawatan kosong dengan aku. Besa la... Penganggur sepenuh masa. So... Ada macam satu poster untuk kerja kosong kat Astro. Walk-in interview dekat The Garden. 

Niat di hati nak sambung tido balik. Tapi dah alang-alang menganggur tak kan nak menunjuk sangat menganggur tu. Jadi aku bangun la dengan malas-malas rajin untuk try and adjust. Tak dapat tak pa, dapat Alhamdulillah.. kot-kot bleh jadi deejey ganding ngan johan ke. Jadilah JOHARAMI pagi ERA dah la. Gaya tak nampak demand sangat kan.

Sooo.. Aku pegi la The Garden dengan moto Kriss biru supa dupa cool aku tu. Berbekalkan result tak tara mana, baju smart dan muka jambu ni aku meredah. Jam dalam 10 pagi camtu sampai. Mak bapak ramai beno. Ingat nak gaya-gaya putus asa dah. Tapi semangat...!! hmmm.. semangat la sangat.

Nak dijadikan cerita, walaupun dah memang bercerita ni, jawatan yang ditawar bapak beso-beso. AVP, Head, Assistant Manager dan sememangnya bukan kelayakan aku la nak apply. Tapi disebabkan aku dah datang tak kan nak balik tangan kosong jadi aku pun mencuba untuk menjadi gaya sorang yang layak untuk jawatan tu.
Ce teka aku sampai stage berapa. Hahahaha...
Alhamdulillah... Tapi malangnya, masa balik pegi kat parking moto, side mirror aku patah dalam hati macam gembira dalam duka ataupun duka dalam gembira macam tu la. Jadi inilah hasilnya sekarang. Aku balut dengan seletep je. Bajet sket. Dua-dua belah pulak tu. Mampus aku kalau bapak aku tau. Heee..


yang menjadi wakil anda
@hilmitempoyak

Perjalanan pagi

ZULHILMI TEMPOYAK | 2.10.12 | 35 Comments
Bismillahirahmanirahim..

Fuhh.. seminggu tak update blog kan. Sebenarnya aku tak tau nak update apa. Keja pon tak dapat lagi. Still dalam usaha. Sooo.. sapa yang ada parent owner company tu gitau la. Tapi sekarang aku tengah terpikir untuk bukak kedai mengurut la. kahkahkah.. aku bukak aku la pelayan.


Pagi-pagi ni aku pegi bejalan. Haaa.. bangun awal ni aku bejalan ke blog Phat Corner. Alhamdulillah.. dengar-dengar macam phat nak belanja aku. Dapat bonus kan phat yang hensem, macho dan baik. Ni bukan bodek, ikhlas ni. Pastu aku jenguk aten yang tengah mengamuk pasal spam link. Alolo... comeinya dia mengamuk. Menarik jugak bila baca mee lari dari kerja. Besa orang jalan je kan. Ni luar biasa sket banyak staminakan.

Niat di hati nak cari awek. So.. aku singgah la tengok-tengok tirahzairiyang udah dimiliki, awek merah jambu yang jambu sekali, lyaasuriany dengan ain najwa yang telah ditunangi, szumika orang jepun, dhiashahida pun not bad orangnya, jnamarcello yang hot bekali-kali, shiyda yang ouchh.. comelnya, dya yang tegas berani, cik epal penyeri pagi .Ohhhh... gundah gudala rasa di hati sebab macam tertambat dengan fatin liyana yang dah tak pakai gigi besi.

Haaa.. ingat aku gila awek je la tu kan. Kena la jugak tengok-tengok pengapit masa kawen nanti kan. Aswadz yang simple mainded, syamsid jurufoto stail, shafuan kechik pakar sistem, murtada my housemate, jajam si comel la sangat, faiz super nuffnang, last-last blog si tube awak jugak yang dirujuki.

Menariknya blog potia dengan fyna yang fight-fight informasi.


Seronok-seronok jugak, jom kita doakan ayah yui cepat sembuh, vanila yang kebah demamnya, CP yang tak sihat baru pulang campnya, tak lupa jugak untuk adik ni. bantu sekadar yang termampu.

Tu jela aktiviti aku hari ni. Tapi banyak dah blog yang aku kentut berkali-kali. Cuma tak tahu nak letak cerita apa kat sini. Sebab masih menganggur lagi. heee...

ikhlas dari insan yang comel ni.
@hilmitempoyak

Dilema

ZULHILMI TEMPOYAK | 25.9.12 | 33 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Mukabuku aku kena ban lagi. Aku pon tak paham kenapa. Adakah laptop aku ni terkena virus hack ke apa. Tak apa la. Malas dah nak pikir. Sekarang ni aku dalam dilema. Pening oo0ooo.... macam mana masa depan aku ni.

Dilemanya samaada nak terus kerja sendiri atau cari kerja. Kalau nak kaya kita kena berniaga. Nak kaya tu lambat sket la. Modal apa kan. Yela... nak kaya nak bantu saudara-saudara kita. Tapi tidak salah kalau kita gali pengalaman dengan bekerja dengan orang kan. Baru kita tahu pahit manis dunia ni. 
Dilema ni berlaku masa aku pegi career fair dekat mid valley hari sabtu ritu. fuh..
Ceritanya bermula begini. Masa sebelum aku habes belajar dulu, aku kira bulan jun camtu la aku ada niat nak berniaga sendiri. Bukak kecik-kecik pon jadilah. Ego tinggi... then satu masa petang-petang aku bosan aku saja la tweet tokei-tokei yang power la bagi aku. Nak bodek apa. Tanya soalan cuba nasib ja. Ni antara soalan aku la.
For fresh graduate. Which one is better. Kerja sendiri atau cari kerja..?
Semua diam je. Aku pon anggap tokei-tokei ni mungkin busy sampai tak sempat nak layan tweet mamat kiut macam aku ni. Then petang lepas aku habes main bola. Aku tertengok ada new interaction. Seorang ahli perniagaan which is @MSZulAmin reply cari kerja cari pengalaman dulu. Berdasarkan carian google beliau COO di NAZA Ducati Malaysia.

Sorang dia ja yang reply dalam banyak-banyak orang aku tanya. Thanks @MSZulAmin really appreciate it. Terharu tak tersangka. Dalam masa tu pon aku dah seeking for business opportunities cuma kurang modal ja.



Last-last aku lepas habes belajar walaupun tak konvo lagi, aku meniaga la apa yang ada. Tapi tak fokus, yela baru nak penetrate diri dalam market. Susah jugak o0oooo0o0.... sampai parent aku dok tertanya-tanya boleh tak ni. Boleh tak ni. Yela... modal kurang. nak mintak kat parent boleh tapi sampai bila? Mintak kat punb senyap je. huhhh... macam mengeluh kan.

Then sabtu lepas aku pegi teman member aku pegi career fair dekat mid valley. Depa nak cari keja. Aku memang tak terniat langsung nak cari kerja. Ego tinggi.. walaupun ada kawan-kawan tercinta saran cari keja dula kan. Tak pa la.. tengok punya tengok kot ada yang berkenan. Bekenan kat orang yang jaga booth pon jadi la kan. heheheh....

Tiba-tiba masa kat satu booth ni member aku nak drop resume dia. Ramai orang beratur aku tak kena ngena. So.. aku tunggu kat penghujung booth tempat orang drop resume kat person in charge masa tu. Aku ngan muka kiut saja tersenyum dekat sorang ni yang memang person in charge jugak. Tiba-tiba jugak tersembang sket-sket. Macam mana tah. 

Dia bagi email suruh aku sent resume. Bayangkan semua orang dia bagi card suruh kol ext. atau email HR. Tapi aku tiba-tiba dapat terus email betul-betul person in charge. Tak tau la kalau orang lain pon dapat. Tapi masa aku tu memang mudah sangat dapat contact person masa tu. Dengan tak beratur, jalan tak betol dengan nyanyi hepi bufday.
Bila aku dongak tengok balik. Booth tu adalah NAZA.
Adakah ini satu kebetulan ataupun memang telah ditentukan. hmmm...

Mohon pandangan jika ada blogger yang dah bekerja atau sekarang ni tokei. terima kasih daun keladi. eden ni memang comel sekarang. hmmm.. ni dah lari tajuk.


yang dalam dilema
@hilmitempoyak

Cinta Mukabuku la sangat

ZULHILMI TEMPOYAK | 19.9.12 | 21 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Ampa nak tau tak..?? 4 hari aku tak online mukabuku. rasa macam nak gila dah. Astagfirullah.. teruk beno. bukan apa. internet ada. tapi mukabuku kena ban. ni yang susah muka kiut ni. ramai je dengki nak hack. tak dapat nak mukabuku bermaksud tak dapat nak sembang bohong. tak dapat nak sembang bohong maka tak dapat la nak bohong orang betol tak.


dengan itu. kepada sesiapa yang mengenali aku. paham-paham je la. mukabuku baru ni agak susah jugak nak cari kawan-kawan lama. tambah lak kat sekolah rendah. tambah lak awek-awek blog yang kiut gitu. hmmm.. kiut la sangat kan.

ni ialah account facebook zulhilmi tempoyak yang baru. 
https://www.facebook.com/zulhilmitempoyak.zulhilmi
ni ialah official page untuk mencarut-carut bila aku baca blog orang. ehhh.. sori. tak pernah lagi la setakat ni mencarut.
https://www.facebook.com/tempoyakz
dan ini. InsyaAllah. bisnes online aku. new branding business. promote la sket kan. berkonsep hantar hadiah kepada kawan jauh. anda hanya call untuk hadiah apa dan kepada siapa. esok sampai rumah orang tu.
https://www.facebook.com/tempoyakdedicate
diharapkan saudara dan saudari yang comel serta cantik, sopan lagi baik serta penyayang untuk klik link-link yang disediakan. perghhhh... ikhlas ni puji ni. mintak maaf pada yang terpaksa add aku balik. maaf sebab menyusahkan.

nampak macam bajet je aku ni kan dan tak kena ngena ngan tajuk. huhu... maaf. 


yang mengharap sangat.
@hilmitempoyak

Skill asas untuk memiliki Awek

ZULHILMI TEMPOYAK | 16.9.12 | 43 Comments
Bismillahirahmanirahim...


Hari baik mood baik ni. ampa beruntung sebab aku akan kongsi skill-skill asas untuk memiliki awek. Jadi entry ini khas untuk lelaki la. Tetapi awek-awek pon digalakkan untuk mengetahui supaya senang dapat hint bila anda ingin di miliki. Perghhh.. macam tajuk lagu pun ada.

Skill asas no.1. Pastikan anda berwang. 
Ada orang kata wang tak penting, yang penting hati..!! kirim salam kat orang tu. sebab kalau takdak wang, macam mana ampa nak topup fon, nak byr unifi nak skype hari-hari, nak naik ktm nak buat-buat terserempak, dan yang paling penting nak bayar mas kawen tu.

Dah ada skill tu. kita teruskan ke skill asas no.2. Mulut kena wangi.
ayat jiwang-jiwang tapi kalau mulut busuk. boleh consider macamSekarang ni orang selalu suroh jumpak wali depa tros kan. at least masa jumpak tu nanti ampa mesti la mulut kena wangi dari bau longkang depan rumah dia ye tak..?? baru la bukan awek dah. konpom bini tros.

Mulut dah wangi. Skill no.3 berani menunjuk.
haaa... skill ni penting. sebab ampa kerana berani menunjuk pandai, berani menunjuk baik, berani menunjuk hensem, berani menunjuk terer, berani menunjuk-nunjuk, berani menunjuk berani, berani menunjuk perasaan hati. Perghhhh....!!! maksudnya ampa kena berani menunjuk untuk menjadi seorang lelaki idaman. Yela, tak tunjuk mana la awek tu nak tau kan. apa specialnya ampa. tapi berani-berani pon buat la homework dulu ye.

Skill no.4 jadi diri sendiri mesti ada.
jadilah diri sendiri. kalau ampa memang msg tulis ayat jiwang. tulis je ayat jiwang, jangan dok tengok lelaki ni guna skill jual-jual mahal, kita nak jual mahal jugak. selalu guna istilah try and adjust. yela try banyak kali dan adjust bagi dia suka kita. amacam..?? jangan dok adjust bini orang dah la.


Ready skill tu. skill no.5 ni penyeri. cari kawan nama google.
selalu bukak google cari "ciri-ciri suami mithali", "ciri-ciri jejaka pujaan", "ciri-ciri manusia berjasa", "bagaimana menjadi manusia perasan. ", "kehidupan di alam barzakh" dan sebagainya. Ada la jugak ilmu di dada kalau di tanya kan. makna persediaan tu.


Bila habes karang ni baru aku perasan. yang aku tulis ni skill ke cara atau bagaimana. hmmmm...


nak teman hidup macam mana pon sebenarnya doa dan tindakan. doa untuk ciri-ciri wanita tu dan bertindak untuk miliki. sebab cinta kita kerana Allah. untuk jannah. haaa.. macam familiar kan ayat ni. 

Persoalan hidup aku sekarang, mukabuku aku kena hack dan teros tak bleh masok. Kesepian hidup ini. Page tepi ni pon sekadar hiasan je. Ehhh.. tertulis keyyel pulak.


ikhlas dari orang yang takdak awek
@hilmitempoyak

Lama Tak Update

ZULHILMI TEMPOYAK | 12.9.12 | 27 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Hi kawan-kawan. Apa khabar hari ni..? Di harapkan saudara saudari cikabom-cikabom sihat dan hepi. Aku tak dapat nak update blog sampai setengah bulan. Bukan malas ye. Tapi internet break down. Nak maki tak sampai hati sebab hati aku ni kecik dan baik je. 

Baiklah maaf kepada sesiapa yang tanya pasal tempat kotak menjerit. Bukan aku tak nak letak. Tapi kan, bila letak je asyik rosak. Letak je rosak. Letak je rosak.  Aku dah penah pakai 4 jenis shout tu. Shoutmix, cbox, pastu apetah lagi sebelum-sebelum. Ada ke yang baik tempat kotak menjerit ni..?? Sekarang ni tak pasti sama ada patut letak ke tak. Lagipon sapa la yang nak sangat datang blog ni kan.

Btw. Setiap hari aku akan blog walking, kentut kat blog ampa. Dan aku akan post kat page fb aku yang tak seberapa tu kan. Jadi sapa yang nak cari blog-blog yang latest update boleh la jenguk-jenguk. Macam besa... sapa la yang nak like page tu kan...

Sabtu - Kisah Cinta
Ahad - Menarik
Isnin - Quote
Selasa - Kehidupan
Rabu - Wordless Everyday
Khamis - Bisnes
Jumaat - Tazkirah

Ni rangka aku untuk post blog yang kena related dengan orang panggil tema. Hari-hari kena la ikot tema kan. baru la menarik sket. Tak lupa jugak nak ucap terima kasih kepada sesiapa yang follow blog yang tak seberapa ni. 

Post kali ni aku rasa macam suci sangat je.

Bakal Bersama Anda

yang makin suci
@hilmitempoyak

Cinta Merdeka

ZULHILMI TEMPOYAK | 31.8.12 | 48 Comments
Bismillahirahmanirahim...

Bangun pagi terasa basah. Baruku sedar air ku minum semalam tertumpah. Tiba-tiba teringat untuk mandi pagi tapi bukak facebook untuk seminit dua lagi. Perghhh.. dah macam pantun lintasku dalam hati. Dengan mata yang samar-samar ku melihat apa yang terjadi. Yang pastinya bukan seminit dua online dah ni.

Ucapan selamat merdeka Malaysia menyeri pagi. 55 tahun berlalu pelbagai erti. Ada rasa bebas, ada rasa bangga ada rasa sayang dan ada rasa dengki. Sebenarnya itulah warna warni negaraku hari ini. Sedekahkan Al-Fatihah untuk pejuang yang telah pergi. Alhamdulillah... nikmat dari Illahi. 

credit fb: doodle dakwah
Tiba-tiba.. notification timbul di bahagian kiri. Yela kiri bawah skali. Berkelip-kelip mata tertarik nak klik. Dengan harapan ada orang mentions diri. Rupa-rupanya game request penyakit hati.

Ahhhh... bosan... layan oppa gangnam style kang makin tersumbat telinga aku lak. dok asyik dengar je. Layan one piece kang memang sampai malam tak mandi aku. Nak g jalan-jalan kang memang merana poket aku. Akhirnya menung depan laptop sambil ngendap bakal-bakal mak metua aku.

Kerana kebosanan, aku saja berulang alik ke toilet sambil mencari-cari makanan di dapur. Akibat gagal mencari makanan untuk dikunyah, aku pun balik ke bilik untuk mencari ketenangan pulak. Hmmmm... tenang la sangat kan. Fuhhh... notification ada satu. Niat dihati malas layan disebabkan taknak kecewa sekali lagi oleh game request. 

Lantas aku meng klik dengan confident nya. Wahhh... ada orang poke. Hari ni pon dah beriban orang aku poke. Boleh hilang bosan ni lawan poke. Bisik hati kecil lagi suci ini. Standart la.. bila orang poke, tambah awek pulak konfem aku tengok-tengok sket info dia kan. hehehe.... Dan sekarang secara tak langsung kantoilah aku kaki poke dan stalk orang.

Tapi bila diteliti balik, poke ni dari sorang yang aku dah bertahun poke. Time aku admirer sangat dia la. Time seluar aku pon saiz 28 lagi tu. Time aku pon muka epal lagi.
Adakah si tukang poke ini baru bukak mukabuku setelah bertahun?  
Sekarang aku ngah pikir. wajar tak aku add fren atau pm atau terus poke dan menanti setahun kemudian pulak untuk direply poke. 

Adakah ini dinamakan cinta merdeka. Hahahahaha...

yang menanti 
@hilmitempoyak
Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger