perlu fikir. kita. agama. cinta. Islam

ZULHILMI TEMPOYAK | 27.8.11 | 10 Comments

Bismillahirahmanirahim.

bangun je pagi tros aku tengok blog. tgok blog aku la. dengan harapan ada orang puji kecomelan aku. dan bedasarkan post yang lepas. bila aku letak gambar aku taim kecik tu. korang puji comel kan. sekarang ni aku letak gambar aku masa dah besar lak. dengan harapan ada la orang nak puji aku hensem pulak ke kan. ke kan. hahahahahaha...
cepat la puji. hahahaaha
baek la post kali ni. berdasarkan gaya aku post tu. memang maut. sebab aku taip post baru ni dengan keadaan goyang gerudi inul maut punya. haaaa... bayang sendiri la mamat hensem tembam ni goyang. 
post kali ni agak srius. tapi sengeh kena tetap ada.
baeklah dan akan tetapi sebenarnya hari ni aku nak kongsi. kongsi apa yang aku rasa perlu walaupun diri aku ni sebenarnya serba hina. perangai tak berapa baek tapi Alhamdulillah. hensem. sebab anugerah Nya. hihi...

kawan-kawan, kakak-kakak, abang-abang dan awek-awek yang dikasehi sekalian. cuba tengok IC anda. bagi warganegara Malaysia la. kalau bukan warganegara boleh tengok pasport ka pasword ka. apa agama tertera kat situ..?? ce tengok. ce tengok. haa. kalau yang tulis Islam tu. Alhamdulillah. dan bagi yang tak bertulis Islam tu tak apa. InsyaAllah. ada jalannya.


boleh jugak tonton video ni. cerita seorang Ulamak di US yang telah convert to Islam.



pernah tak kita tanya diri kita..??beruntungnya kita sebab telah dipilih oleh Allah S.W.T untuk lahir-lahir dan teros ada agama yang benar. iaitu Islam. tapi kawan-kawan yang tidak seagama dengan kita. apa reaksi kita..?? tak ada ke jalan nak bantu mereka ni..?? dah adakah watak kita sudah cukop nak mengajak rakan-rakan yang tidak seagama dengan kita ini untuk  memeluk Islam..??


kadang-kadang kita hairan jugak kan. di Malaysia orang lebih berbangga dengan bangsa berbanding agama. kalau tak percaya. tanya la orang yang muka macam kacuk-kacuk sket dekat shopping complex tu. tanya ko orang apa. konpem dya akan kata Melayu berbanding dia kata dia Muslim. sebab kekadang saya pon macam tu walaupun saya kiut. hihi...
sebenarnya, saya nak mengajak rakan-rakan sekalian. sedar. bahawa jangan kita bangga dengan ada tulis Islam di IC kita. tapi kita lupa tentang solat 5 waktu, lupa tentang puasa bulan Ramadhan, lupa tentang zakat, lupa tentang Al-quran, malah ada yang tak tahu baca tulisan jawi dan tak tahu mengucap. masalah besar tu. 
marilah kita sama-sama berubah kalau kita terdiri dari golongan tak tahu ni.
Kepada rakan-rakan bukan Islam yang ada membaca post ni. saya bukanlah orang yang pakar. tapi sinar Islam sentiasa ada untuk yang dicari.
Sabda Nabi SAW: “Sesiapa yang mengerjakan solat Isyak dan Subuh pada malam lailatulqadar, maka sesungguhnya dia sudah mencapai lailatul qadar dengan sempurna.” (Al-Hadis).
sebenarnya. terdetik nak tulis ni disebabkan kes serbuan gereja haritu dan post tentang seorang yang memeluk Islam dari sahabat fb saya saudara Khir Ariffin.


sekian,


zulhilmi tempoyak.

10 comments:

  1. bangga menjadi seorang muslimin..:)

    ReplyDelete
  2. aisemen~~~ ensem la kau abam..

    hahaha :D

    betul, tok sah nak bangga sgt ada islam kt IC sendri.. actually, saya pun x tahu ada ke idok islam dalam IC saya tu.. auuumm~~

    ReplyDelete
  3. bersyukur lah dengan nikmat yang diberi, kerana Dia boleh tarik bila-bila masa saja.. :) semoga kita menjadi ummat yang lebih baik.. :')

    ReplyDelete
  4. wow,nice info.trima kaseh cik tempoyak :)

    ReplyDelete
  5. @Eena Arrina :

    nk ngorat mr. bean tu ke...
    bek ngorat sy..

    hahahhaha..


    @TengKu FarHa :

    ape dye puan..??
    hahahaha


    @fadh leyanie :

    Alhamdulillah kan. kte lahir sbg Muslim. hihi

    ReplyDelete
  6. @kjaharun :

    hensem ni nk ngorat ke..??hahaha

    tu la kan... kdg2 smpai kita lupa..;')


    @Queen F :

    InsyaAllah ye quenn. harap2 pt jumpak awk la..;p


    @Miss A :

    sme2. skdar bleh share...hihih..

    ReplyDelete

Copyright for Zulhilmi Tempoyak | Design By dikbee | Powered By Blogger